Ceļvedis ziemas apavu izvēlē bērniem. 7 fakti

Ziemas apavi nereti ir tā lieta par kuru vecākiem rodas dažādi jautājumi un neskaidrības. Vai bērnam būs ērti, silti, tie nelaidīs cauri mitrumu, bet tajā pašā laikā arī nesviedrēs kāju? Šajā ceļvedī uzzināsi būtisku informāciju, kas jāņem vērā, izvēloties ziemas apavus bērniem.

Ceļvedis ziemas apavu izvēlē bērniem. 7 fakti

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1. Kas ir būtiski, izvēloties bērnam ziemas apavus?

  • Ērti. Jālūko, lai apavs būtu ergonomisks, ērts un arī pietiekami silts.
  • Ūdens necaurlaidīgi. Zābakiem jābūt ūdens necaurlaidīgiem. Mitrumu apavi nelaidīs iekšā, ja tajos būs iestrādāta īpaša membrāna. Membrāna nozīmē to, ka starp ārējo materiālu un iekšējo oderi ir plāns audums, kura uzdevums ir nelaist ūdeni iekšā, bet zābakā radušos mitrumu vadīt ārā. Membrānai ir divas funkcijas - nelaist ūdeni iekšā, bet tvaiku laist ārā.

Membrāna vislabāk strādā brīdī, kad gaisa temperatūra ir ap 0 līdz -5 grādiem. Šādā gaisa temperatūrā bērna kāja nesasvīdīs. Savukārt, ja zābaki ir vilkti laikā, kad ir +5 grādi, tad bērna kājas var būt slapjas, jo sasvīdušas. 

Zābakiem jābūt ūdens necaurlaidīgiem. Mitrumu apavi nelaidīs iekšā, ja tajos būs iestrādāta īpaša membrāna

2. Vai kājas būs siltas?
Kustības ģenerē siltumu. Ja bērns kustas un radītais tvaiks tiek izvadīts laukā caur apavu, kurā iestrādāta membrāna, tad kājas būs siltas. Ja kājas ir sausas, tad automātiski arī siltas. 
Tāpat jāatceras, ka ziemā bērnus mēs nelaižam ārā, ja sals ir sasniedzis -20 grādus. Pašiem mazākajiem, kuri vēl maz iet ar kājām un pārsvarā sēž ratos, ziemā labāk kājas apsegt.   

Papildu siltumu var nodrošināt:

  • termozeķes;
  • īpaša iekšzole, kurai ir aitas vilnas augša, bet folijas apakša.

3. Kā izvēlēties piemērotāko izmēru?
Visprecīzāk izmēru var noteikt tad, ja iekšzoli noliek uz grīdas un lūdz bērnam uz tās uzkāpt. Papēdis jāpieliek pie iekšzoles aizmugures un jālūko, lai priekšā paliktu 1 cm pāri, tad bērnam apavi visticamāk derēs visu sezonu un nebūs jāpērk jauns apavu pāris. Divām ziemām apavus mazam bērnam nav iespējams nopirkt, jo sākumā tad tie būs pārāk par lielu, bet otrās ziemas beigās jau spiedīs. Ziemas apavus divām sezonām visticamāk varēs nopirkt tad, kad bērna kājas izmērs ir lielāks par 32 un nenotiek tik strauja augšana. 

Divām ziemām apavus mazam bērnam nav iespējams nopirkt

4. Augstais vai zemais stulms
Augstajam stulmam lielāks pluss ir, ja bērns ir aktīvāks un vairāk brien pa lielām kupenām. Un ja esat izvēlējušies pareizu izmēru (1 cm pāri), tad ar augstā stulma apaviem potīte būs cieši saturēta un bērns nejutīs to, ja cilājas papēdis. Zemā stulma apavus bērnam paša spēkiem būs vieglāk uzvilkt. Šī izvēle ir katra paša vecāka rokās, cik garus zābakus izvēlēties, jo mitruma izturīgi un vienlīdz silti būs abi varianti.

5. Klipši, rāvējslēdzējs vai kurpju auklas?
Rāvējslēdzējs ir pakļauts iespējamiem mehāniskiem bojājumiem. Klipši ir visērtākie un vispopulārākie, vismazāk vecāki izvēlas auklas. Nav svarīgi, kāda tipa aizdari vecāki izvēlēsies, jo būtiskākais ir, lai zābaki būtu ar iestrādātu membrānu, kas nelaiž cauri ūdeni.

6. Odere - dabīga vai sintētiska
Dabīgais oderējums ir dārgāks par sintētisko, bet abi vienlīdz labi pilda savu funkciju un bērnam kājas nesals. Iespējams dabīgajā oderējumā bērna kāja mazāk sasvīdīs, bet ja ar sintētisko oderi esi ārā, kad ir atbilstoša temperatūra, piemēram, no 0 līdz - 15 grādiem, tad kājas nebūs sasvīdušas.

Uggveidīgos zābakus bērnam ir viegli uzvilkt un novilkt, tie labi veic termoregulāciju, kājas nesvīst un nav aukstas

7. Apavu kopšana ziemā
Pēc aktīvas darbošanās sniegā zābaku virskārta būs mitra, tad apavi uz nakti jāatstāj istabas temperatūrā un tos noteikti nevajag likt uz radiatora (var likt tuvumā), cepeškrāsnī vai pie kāda karsta sildītāja. Zābaki istabas temperatūrā izžūs paši.