Kā divgadnieku atradināt no nakts barošanas un nepiedzīvot histērijas

Dēliņam ir 2 gadi un 2 mēneši, bet viņš joprojām ceļas naktī, lai ēstu krūti. Māneklīti un pudeli viņš nekad nav ņēmis, bet ja nedabuj krūti, tad ceļas naktī līdz pat 5 reizēm un taisa histērijas, raud un sit sevi. Atradināt ir grūti, jo viņš redz, ka tiek barota arī 8 mēnešus vecā māsa. Negribētos pieļaut lielu raudāšanu, jo tad viņš pamodinās māsu.

Pats galvenais un pirms apsvērt atradināšanu no krūts  (jo viņam tāpat šobrīd ir daudz pārdzīvojumu) ir pārdomāt, vai viņš dienas laikā saņem pietiekami daudz nedalītas mammas uzmanības.

FOTO: Shutterstock.com

Pats galvenais un pirms apsvērt atradināšanu no krūts  (jo viņam tāpat šobrīd ir daudz pārdzīvojumu) ir pārdomāt, vai viņš dienas laikā saņem pietiekami daudz nedalītas mammas uzmanības.

Atbild bērnu psihoterapeite Līga Bernāte.

Tas, ka bērni līdz 3 gadu vecumam naktī mostas 1 – 2 reizes, ir normāli un veselīgi, jo smadzeņu attīstība zīdaiņiem un maziem bērniem notiek seklajā miegā. Ar pamošanos tiek saprasts, ka bērniņš pēc tam ātri iemieg, nevis ir jāmidzina no jauna vai ir skandāls un histēriska raudāšana. 

 

Parasti pietiek ar to, ka mazuli paglāsta, iedod padzerties, krūti vai knupīti, un viņš iemieg. Tas, ka jūsu dēliņš mostas 5 reizes naktī un ir histērijas, visdrīzāk liecina par to, ka viņam ir liela spriedze, trauksme un grūtības ar emociju regulāciju. 

 

Iespējams, ka tas saistīts ar to, ka starp abiem bērniem ir neliela vecuma starpība, un līdz ar to viņam ir grūti pieņemt un pielāgoties jaunajai ģimenes situācijai. 
 

Lasi arī: 
Vai jāsteidz atradināt bērnu no krūts, vecāku gultas un knupja?
Pareiza zīdīšanas pārtraukšana - kādā vecumā darīt un kā to izdarīt
 

Tāpat ir jāpadomā, vai kaut kas pēdējā laikā nav atgadījies tāds, kas var izsaukt šādas reakcijas. Kā arī ir vērts kopumā izvērtēt, kāds emocionālais klimats valda ģimenē, kā jūtas abi vecāki un kā viņi piedzīvo divu mazu bērnu audzināšanu. Nereti vecāku stress, nogurums, nesaskaņas atspoguļojas bērna miegā, jo bērns jūt, bet neizprot, kas notiek vecāku starpā.

 

Reklāma
Reklāma

Protams, kā jau Jūs rakstījāt, viņam vajag krūti kā mierinājumu. Ja vēlaties izbeigt krūts barošanu, tad tas ir jādara pakāpeniski, samazinot krūts došanas biežumu. Piemēram, atstāt to tikai  vakarā un no rīta. Tas nozīmē arī to, ka vairākas dienas un naktis mammai ir vajadzīga liela pacietība un iekšējais miers, lai naktī nedotu viņam krūti, bet nomierināta viņu, glāstot, runājot, dziedot, aijājot, skaidrojot, kas notiek un pieņemot, ka noteikti sākumā būs liela pretestība. 

 

Svarīgi, lai  nākamajā dienā Jums būtu iespēja atpūsties. Tomēr pats galvenais un pirms apsvērt atradināšanu no krūts  (jo viņam tāpat šobrīd ir daudz pārdzīvojumu) ir pārdomāt, vai viņš dienas laikā saņem pietiekami daudz nedalītas mammas uzmanības. Tas ir - viens pret viens, bez māsas klātbūtnes un bez kušināšanas, sakot, piemēram, ka tagad mēs varam paspēlēties, kamēr māsa guļ. 

 

Ir arī jādomā, kā dēliņam dienas laikā vairāk sniegt gādību, rūpes, ķermenisku kontaktu, lai viņam tas nebūtu jāpieprasa naktī. Var padomāt arī par to, vai pietiekami viņa ikdienas dzīvē ir iesaistīts tētis, jo tieši tētis ir tas, kas var palīdzēt atdalīties no mammas.

 

Ja vienatnē Jums ir grūti izvērtēt visu situāciju un saprast savas emocijas, lai rastu risinājumu, tad ieteiktu uzaicināt mājvizītē PEP mammu vai  apmeklēt psihologu.