Saldie jogurti un imunitāti stiprinošie dzērieni mazulim. Vai dot un cik daudz?

Kampaņas "Mazais nav lielais"  ietvaros vecāki jautā, vai specializētie produkti, kurus reklāmas rullīšos reklamē kā imunitāti stiprinošus produktus, ir ieteicams iekļaut bērna ikdienas ēdienkartē. Tie ir garšīgi, mazuļi tos labprāt ēd, turklāt no tiem, iespējams, uzlabojas veselības stāvoklis - labāka imunitāte, vairāk kalcija un citu vērtīgo vitamīnu. Vai tiešām tā ir? 

Veselīgas malītes pagatavošanai izvēlies bezpiedevu jogurtu, bet augļus saldumam pievieno pati

FOTO: Shutterstock.com

Veselīgas malītes pagatavošanai izvēlies bezpiedevu jogurtu, bet augļus saldumam pievieno pati

Atbild Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.
 

Jogurti ar piedevām varētu kalpot kā našķis launagā, bet šie produkti nav piemēroti vakariņām vai citai ēdienreizei. Šāda veida jogurtiem, neatkarīgi no ražotāja, pievieno ļoti  daudz cukura. Populārākajiem produktiem uz 220 ml ir vidēji 25,52 g cukura. Tās ir 5 tējkarotītes cukura. Tāpēc saldinātus piena produktus ir jāuztver kā kārums un ikdienas uzturā šīs produkts nedrīkst aizvietot pamatēdienreizes. 


Tiesa, teikt, ka tie kategoriski nedrīkst būt bērna ēdienkartē, nevar. Pareizāk ir uzskatīt par našķiem, līdzīgi kā konfektes. Piemēram, dzēriens "Actimel" uz 100ml produkta satur 2.5 tējkarotītes cukura. Bet bērnam vecumā no 2 līdz 3 gadiem cukura dienas norma ir tikai 3 tējkarotes. 

Reklāma
Reklāma