Košs, svaigs un alerģisks? Vasaras veltes alerģiskam bērnam

Ne par vienu ogu, augļi vai dārzeni nevar teikt, ka tas vispār nemēdz raisīt alerģisku reakciju. Arī no mellenēm, kuras allaž iesaka alerģiskiem bērniem, kādam var būt nepanesības reakcija.
 

Zemenes, jo sevišķi – meža zemenes, un avenes irto produktu vidū, kas sava ķīmiskā sastāva dēļ īpaši veicina histamīna izdalīšanos cilvēka organismā .

FOTO: Shutterstock.com

Zemenes, jo sevišķi – meža zemenes, un avenes irto produktu vidū, kas sava ķīmiskā sastāva dēļ īpaši veicina histamīna izdalīšanos cilvēka organismā .

Ja bērns ir ļoti jūtīgs, tad lai dažādotu viņa ēdienkarti ar augļiem un dārzeņiem, tos iesaka termiski apstrādāt. Kompoti, ķīseļi un biezeņi ir mazāk alerģiski. Tiesa, termiskās apstrādes laikā iet bojā C vitamīns, tomēr organisma reakcija uz alergēniem vairs nav tik vētraina kā tad, ja tos piedāvā svaigus.

Valda uzskats, ka sarkanās ogas un augli biežāk izraisa nepanesības reakcijas. Taču ne jau sarkanā krāsa sarkanā krāsa ir pie vainas, piemēram, koši sarkanās dzērvenes ļoti reti rada mazuļiem jebkādas veselības problēmas. Ir cita lieta — lielākoties sarkanās ogas un augļi ir saldāki, tāpēc bērnam var izpausties augļu cukura nepanesība. Ja augļu cukura ir par daudz, parasti vēderā sāk burbuļot.

Uzmanību! Īpaši rūpīgi jāmazgā katra pirktās vīnogas oga vai labāk vispār pirmajos dzīves gados nedot mazulim vīnogas. Ārstu novērojumi liecina, ka toksiska reakcija visbiežāk novērota pēc šo augļu lietošanas. 

Zemenes, jo sevišķi – meža zemenes, un avenes irto produktu vidū, kas sava ķīmiskā sastāva dēļ īpaši veicina histamīna izdalīšanos cilvēka organismā un arī pašas satur šo aktīvo vielu. Ļoti daudz histamīna ir nātrē. Jo vairāk izdalās histamīns organismā, jo asāka ir alerģiskā reakcija. Tāpēc no šīm ogām novēro visizteiktāko alerģisko reakciju. 
 

Tāpēc jūtīgam bērnam labāk svaigas ogas, augļus un dārzeņus piedāvāt bez miziņas. Tās ķīmiskais sastāvs atšķiras. Parasti arī alerģiski bērni labi panes augļu un ogu mīkstumu.
 

Piemēram, plūmi vai ābolu mazajam var nomizot un izņemt arī serdes daļu. Tā ieteicams rīkoties arī tad, ja augļus un dārzeņus pērk lielveikalā vai tirgū, kur nav skaidri zināms, cik tīrs un ķīmiski nepiesārņots ir produkts.  Ēdot plūmes, ērkšķogas, ābolus, kāpostus un citas vasaras veltes, vēders iziet biežāk un tas ir normāli. 

Reklāma
Reklāma


Runājot par dārzeņiem, pastāv viedoklis, ka tieši tie dārzeņi, kurus daba iekrāsojusi košās krāsās, ir alerģiskāki. Tas attiecas gan uz sarkano, oranžo papriku, oranžo ķirbi, tomātiem, svaigiem burkāniem.

Bērnam, kuram ir nosliece uz alerģijām, ārste uzturā  iesaka lietot ķirbjus ar zaļu mizu, kabačus, pupiņas, brokoļus, ziedkāpostu, kartupeļus. Biežāk alerģiju izsauc svaigs burkāns, toties vārītā vai sautētā veidā tas ir lietojams uzturā. Tas pats attiecas arī uz papriku. Protams, bērniņam labāk izvēlēties Latvijā augušus dārzeņus to augšanas sezonā. 


Kam pievērst uzmanību
Tipiskākā alerģiskas reakcijas izpausme bērniem pēc viena gada vecuma ir alerģiskas pumpas. No vējbakām tās atšķiras ar to, ka nekad nemetas galvas matainajā daļā, uz plaukstām un pēdām. Alerģiskās pumpas var būt piepaceltas vai arī izpausties kā ūdeņaini pūslīši. Tipiska to atrašanās vieta ir ap jostasvietu, uz rokām un kājām. 


Izmantota informācija no izdevuma "Alerģija. Kas jāzina vecākiem", konsultēja Ieva Cīrula, BKUS alergoloģe un Capital Clinic Riga ārste - pediatre Daina Brenča