Atšķirīgi bērni, atšķirīgas motivācijas. Kā atrast īsto un pareizo pieeju?

Tāpat kā pieaugušajiem, arī bērniem ir atšķirīgas vērtības. Vienam dzinulis ir nauda, cits tiecas pēc atbildības vai atzinības. Tātad, ja jums ir vairāk nekā viens bērns, būs jāizmanto dažādi paņēmieni, lai bērnus motivētu darīt jebko, kas ir jādara, bet ko bērnam darīt īpaši negribas.

FOTO: Shutterstock.com

Piemēram, viens labprāt nomazgās ģimenes auto par nelielu samaksu, bet otrs nekustinās ne pirkstu naudas dēļ. Varbūt viņš ir slinks, bet varbūt nauda viņu neinteresē. iespējams, kāds bērns ātrāk ķertos pie darba, ja atalgojums būtu papildu pusstunda pie datora vai ari ja viņš būtu saņēmis mazliet lielāku uzslavu, kad nomazgāja mašīnu iepriekšējā reizē. Lai zinātu, kā motivēt savus bērnus, ir jāzina, kāda ir viņu dzīves uztvere. Kas patiešām liek viņiem darboties?
Lūk, daži raksturīgākie varianti.
 

Nauda. Šāda motivācija der daudziem bērniem, tomēr ar naudu jāapietas ļoti uzmanīgi. Nauda var gan motivēt, gan nostrādāt kā vienīgais uzpirkšanas līdzeklis.


Drošības sajūta. Apsoliet bērniem, ka nemainīsiet viņiem zināmo kārtību. Teiksim, jūs vēlaties bērnu guļamistabā veikt lielo tīrīšanu un pārbīdīt mēbeles. Berni labprāt jums palīdzēs, jo, darbodamies kopā ar jums, būs droši, ka bez viņu nekas netiks mainīts.

 

Statuss. Taisnību sakot, šī metode nav īsti laba, kaut reizēm tā lieti noder. Bērni, kuriem ir ļoti svarīgs viņu stāvoklis sabiedrībā, allaž gribēs, lai viņiem būtu tas, kas ir viņu draugiem (vai kaut kas vēl labāks): supermoderns apģērbs, visjaunākā modeļa mobilais telefons vai tiesības skatīties TV vēlu vakaros. Nav ieteicams vienu no bērniem padarīt pārāku par citiem.



Atzinība. Ir bērni, kas labāk saņem pateicību, uzslavu vai atzinību, nevis naudu. Ja tā domā arī kāds no jūsu bērniem, neskopojieties ar labiem vārdiem. šādi bērni no vecākiem gaida atzinīgu novērtējumu un priecājas jau par to vien, ka vecāki viņus ievēro. 

 

Reklāma
Reklāma

Atbildība. Tā liek bērniem justies pieaugušiem. Jūs varat motivēt savu bērnu vakaros laikus iet gulēt, sakot viņam: "Ja visu nedēļu bez strīdiem iesi gulēt laikā, sestdien varēsi palikt nomodā pusstundu ilgāk.


Gandarījums par padarīto darbu. Dažiem bērniem lieliska atlīdzība ir labi padarīta darba apziņa. Piemēram, ja lūgsiet bērniem izdarīt kaut ko tādu, kas viņiem labi padodas, neuzmāksieties ar padomiem un dosiet viņiem rīcības brīvību, bērni ar prieku to izdarīs. Tikai neaizmirstiet pateikt "Paldies!"


Izaicinājums. Ja jūsu bērnam prieku sagādā izaicinājumi, viņš labprāt izmantos izdevību pārliecināties, Ka ir spējīgs saprast jaunā DVD atskaņotāja darbības principu.


Brīvība. Šie bērni parasti nevar sagaidīt, kad izaugs Atļauju vieniem pašiem spēlēties dārzā vai pildīt mājas darbus patstāvīgi viņi uztver kā apbalvojumu. Viņi labprāt ķersies pie uzdevuma, ja drīkstēs rīkoties pēc sava prāta un pašu noteiktā laikā.
 

Kas motivē jūsu bērnus darboties?


Izmantota informācija no grāmatas "Lai bērni būtu laimīgi" (Zvaigzne ABC)