Kad bērni ietiepīgi paliek pie "Es negribu". Kā veselīgu pārtiku padarīt pievilcīgāku?

Panākt, lai jūsu bērni ēd veselīgu un sabalansētu pārtiku ir izaicinājums, ar kuru  saskaras lielākā daļa vecāku. Ko darīt, ja piedāvājat savam bērnam kaut ko veselīgu, bet  viņš never vaļā muti un ietiepīgi paliek pie “nē un nē”?

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Speciālisti uzsver, ka princips, ka bērnam labi ieradumi jāiemāca jau bērnībā, attiecas arī uz  ēdienu, jo bērnībā veidojušies pareiza uztura ieradumi saglabāsies uz ilgāku laiku. Dietologi  uzskata, ka tikai pastāvīgi izglītojot bērnus par veselīga un sabalansēta uztura pamatiem,  iespējams panākt ilgstošu rezultātu, kas saglabāsies uz visu mūžu. 
 

Vecāki bieži vien nelaiž savus bērnus, jo īpaši mazus bērnus, virtuvē, un tur tos nost no pārtikas  izvēles un ēst gatavošanas procesa, kas ir milzīga kļūda. Lai arī ēst gatavošana kopā ar bērnu  prasa papildus laiku un pacietību, gatavošanas process mudina bērnus izrādīt interesi par  ēdieniem un receptēm.
 

Dietologi atgādina, ka galvenais noteikums kas jāievēro atbildīgiem vecākiem, ir piedāvāt  saviem bērniem daudzveidīgu pārtiku. Dariet to ne tikai tāpēc, lai bērnam nodrošinātu pilnu  uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu klāstu, bet arī, lai attīstītu mazuļa garšas uztveri. Vecākiem, kuri vēlas savus bērnus izglītot par pareiziem uztura principiem, "Nestlé" uztura  eksperti ir sagatavojuši virkni ieteikumu ar vienkāršiem, bet efektīviem noteikumiem, kas cels  bērnu vēlmi ēst sabalansētu un veselīgu pārtiku, neveselīgo čipsu, picas, frī kartupeļu vai  saldumu vietā.
 

Neaizmirstiet par brokastīm.
Brokastis, pat ja tas ir tikai banāns un glāze piena, iedarbina ķermeni, un atvieglo ilgstošu  enerģijas uzturēšanu visas dienas garumā. Ja jūs spējat panākt, ka jūsu bērniem izveidojas  ieradums ēst kārtīgas brokastis, tam vajadzētu palikt ar viņiem visa mūža garumā. 

 

Pārliecinieties, ka pa rokai vienmēr ir veselīgs našķis.
Ir viegli sniegties pēc čipsiem vai cepumiem, kad jūs un jūsu bērns vēlaties panašķoties, bet  šīm uzkodām parasti ir maz uzturvielu un daudz kaloriju. Tāpēc mēģiniet savā plauktā glabāt  veselīgus našķus, piemēram - augļus, popkornu, nesālītos riekstiņus vai dabīgo jogurtu. 

 

Dzeriet vairāk ūdens.
Padariet ūdeni par galveno bērna ēdienreižu dzērienu. Sulu un saldos dzērienus piedāvājot  tikai īpašos gadījumos, kā gardumu. Lai arī sulā ir vērtīgas uzturvielas un tā dod koncentrētu  enerģijas pieplūdumu augošam organismam, bērnam, kad tas ir izslāpis, vajadzētu dod  priekšroku ūdenim, nevis ar cukuru saldinātajiem dzērieniem. 
 

Audzējiet paši savu pārtiku.
Augļu un garšvielu audzēšana mājās var būt jautrs veids, kā mācīt bērniem, no kurienes rodas  pārtika, kā arī viens no veidiem, kā iedrošināt viņus ēst dažādākus produktus. Viņi noteikti  nogaršos brokoļus vai burkānus, ja būs piedalījušies to stādīšanā un novākšanā. Ja jums nav  dārza, tad palodzes puķu kaste var būt efektīva alternatīva. 

 

Reklāma
Reklāma

Māciet bērnus uzklausīt savus vēderiņus un uzdot sev jautājumus, piemēram, "Vai mans  vēderiņš ir pilns?" 
 

Izklaidējieties virtuvē.
Bērni, visticamāk, kļūs par drosmīgākiem ēdājiem, ja viņi zinās, kā gatavots ēdiens. Padariet  to par jautrību, dodot viņiem pašiem savus priekšautiņus un regulāri ļaujot viņiem palīdzēt ar  nelieliem virtuves darbiņiem. Kad viņi kļūst vecāki un drošāki, ļaujiet viņiem gatavot vakariņas  reizi nedēļā. Ja doma par bērniem virtuvē izklausās pēc garantētas katastrofas, kāpēc gan  nepieteikt viņus kādos pavāru kursos skolēnu brīvlaikā?
 

Māciet viņiem ēst lēnām.
Lēnai ēšanai jebkurā vecumā ir liela nozīme svara kontrolē. Tas ir fantastisks veids, kā parādīt  bērniem, ka ir nepieciešamas aptuveni 20 minūtes, lai rastos sāta sajūta un smadzenes  saprastu, ka esam paēduši. Lai arī cik ļoti mēs gribētu, lai bērni pabeigtu savu maltīti pāris  minūšu un nevis stundu laikā, ir daudz svarīgāk, lai viņi iemācās ēst lēnām un sakošļā savu  pārtiku kārtīgi.


Esiet radoši.
Visas košās augļu un dārzeņu krāsas nāk no dabīgās augu ķīmijas, kam ir veselīga ietekme uz  mūsu ķermeņiem. Dažādām krāsām ir dažāda ietekme, tāpēc ir labi ēst dažādas krāsas augļus  un dārzeņus katru dienu. Piedāvājiet saviem bērniem augļus un ogas dažādās krāsās, vai arī  sagrieziet dārzeņus interesantās formas, lai padarītu tos jautrākus un aizraujošākus.

 

Iemāciet viņiem, kad apstāties.
Lai arī bērni piedzimst ar spēju pārtraukt ēst tad, kad jūtas paēduši, vecākiem bieži vien var būt  grūtības novērtēt vai viņu bērni ir apēduši tiem pareizo pārtiku, kā arī pietiekamu tās daudzumu.  Māciet bērnus uzklausīt savus vēderiņus un uzdot sev jautājumus, piemēram, "Vai mans  vēderiņš ir pilns?" vai "Vai es jutīšos slikti, ja apēdīšu vēl tos cepumus?" Tas dos viņiem iespēju  attīstīt savu sāta sajūtu.

 

Pats galvenais ieteikums – nekad nepadodieties.
Mūsu pētījumi liecina, ka lielākajai daļai zīdaiņu un mazu bērnu kaut kas jauns ir jāpamēģina  septiņas līdz desmit reizes, pirms viņiem tas iegaršojas. Tāpēc nav jābaidās iepazīstināt bērnus  ar jaunām un eksotiskām garšām. Laba taktika, lai panāktu, ka bērni ēd dažādus pārtikas  produktus, ir pateikt viņiem, ka jaunu lietu degustācija ir zīme, ka viņi kļūst pieaugušāki. Vai  arī, ņemiet viņus līdzi iepirkties un ļaujiet viņiem izvēlēties jaunu, veselīgu pārtiku, lai mājās  pasniegtu to kopā ar kaut ko, kas viņiem jau garšo.