Kā pareizi saģērbt bērnu, kad ārā -10 grādi un vairāk pēc Celsija. INFOGRAFIKA

Maza bērna ķermeņa termoregulācija atšķiras no pieauguša cilvēka ķermeņa reakcijām uz aukstumu, turklāt maza bērna āda ir jutīgāka. Tas nozīmē, ka ģērbšanā, lai dotos ārā lielākā aukstumā, jāievēro īpaši principi. Konsultē Āgenskalna klīnikas ārsts pediatrs un homeopāts Edgars Mednis.

Kā pareizi saģērbt bērnu, kad ārā -10 grādi un vairāk pēc Celsija. INFOGRAFIKA

FOTO: Shutterstock.com

1. Obligāti jāvelk vēja necaurlaidīga kapuce, kas maksimāli nosedz pieri, kaklu un vaigus. Ja bērns ārā paliek nemierīgs, iespējams viņam kļūst auksti.

 

2. Vienmēr lieto aizsargkrēmu aukstam laikam, ja ārā ir zem -10 grādu pēc Celsija atzīmes, bet raugies, lai krēms nesatur ūdeni.

 

3. Labāk izvēlēties pār galvu maucamu šallīti vai džemperi ar augsto apkakli nevis parastu šalli.

 

4. Aukstā laikā vislabāk ir ģērbties izmantojot vairākas apģērba kārtas.

Vislabākā ir plāna vilnas veļa, kas ne tikai nodrošina siltumu, bet labi uzsūc mitrumu sasvīšanas gadījumā. Otra iespēja ir izmantot speciālu termo veļu, kas uzturēs ķermeni siltu un novadīs no ķermeņa mitrumu, ja gadīsies sasvīst. Arī vidējā apģērbu slānī ieteicams vilnas vai kokvilnas apģērbs. Tam jābūt pietiekami brīvam, ērtam un elpojošam. Otra iespēja ir vilkt otrajā slānī vēja necaurlaidīgu jaku, jeb tā saucamo „winstoperi”. Tas pasargās ķermeni no atdzišanas.

 

Reklāma
Reklāma

5. Izvēlies vēju un mitrumu aizturošu virsjaku. Tik jāraugās, lai materiāls elpotu. Aukstā laikā veiksmīgs risinājums ir slēpošanas kostīms. Ja dodies izbraucienā, vienmēr paņem līdzi ūdens un vēja   necaurlaidīgas drēbes. Vēlams, lai jakai būtu kapuce.

 

6. Ideāli, ja biksēm uz ceļgaliem ir pastiprināts mitrumu izolējošs slānis.

 

7. Zābakiem arī lielā salā jābūt tādiem, kas ne tikai aizsargā pret aukstumu, bet arī pret mitrumu. Ideāli ir zābaki ar oderi. Izvēlies zābakus, kas ir izmēru par lielu, lai pietiek vieta papildus zeķei. Ja nepieciešams vilkt papildus zeķes, labāk izvēlēties vairākas plānas nevis vienas biezākas.

 

8. Lai pārbaudītu, vai bērns nesalst, vai tomēr nav saģērbts pārāk biezi, aptausti kaklu (aiz apkakles) un plaukstas – šīs vietas nedrīkst būt vēsas. Tāpat tās nedrīkst būt sasvīdušas.

 

ATCERIES! Esot ārā, jābūt piesardzīgiem ar bērna ilgstošu vizināšanu ragaviņās. Tajās viņš ir mazkustīgs un pastāv iespēja, ka ātrāk sāks salt.

Saistītie raksti