Pirmklasnieks baidās uzstāties. 6 soļi, kā iedrošināt un atbalstīt

"Mans puika iet 1. klasē, mācās labi, bet, kad jāskaita dzejolis un jāuzstājas publikas priekšā, satraucas un raud..." Kā palīdzēt, kāda portālā mammam.lv.tetiem.lv reģistrētā mamma. Padomu vaicājam klīniskajai psiholoģei Dainai Dziļumai.

FOTO: Shutterstock.com

Droši vien, katrs pazīstam uztraukumu, kas rodas, kad mums ir jāuzstājas publikas priekšā un patiesībā tā ir normāla parādība. Protams, uztraukums var izpausties lielākā vai mazākā mērā un vislabākais veids kā stāties pretī šim uztraukumam un bailēm ir turpināt regulāri darīt to no kā ir bailes, šajā gadījumā uzstāties, tad arī bailes kļūs nenozīmīgākas. Droši var teikt, ka pirmās klases skolēns vēl ir savas uzstāšanās pieredzes sākuma posmā un viņam šis satraukums ir pietiekami liels.

 


Vecāki, sadarbojoties arī ar skolotāju, bērnam var palīdzēt, izmantojot vairākus paņēmienus:
•  Laba sagatavošanās – noteikti bērns jutīsies drošāk, ja nebūs vēl papildus jāuztraucas par to vai izdosies atcerēties pēdējās divas dzejoļa rindiņas, tāpēc sāciet mācīties dzejoli jau laikus.

• Mēģinājumi – ir vērts izmēģināt dzejoļa skaitīšanu jau mājās, gan vienkārši skaitot, gan arī organizējot to kā uzstāšanos ar visu „iznācienu” klausītāju priekšā. Var izmēģināt mājas „uzstāšanos” ierakstīt kasetē vai diskā un pēc tam noklausīties.

• No vieglākā uz sarežģītāko – pārrunājot ar skolotāju, darbu ar bērniem, iespējams, var organizēt tā, lai viņi pietiekami bieži gūtu „vieglāku” uzstāšanās pieredzi, piemēram, katrs no savas vietas noskaitītu vienu dzejoļa pantiņu. Protams, svarīgi pamazām virzīties uz priekšu, piemēram, uzstāties klases priekšā kopā ar citiem bērniem, reizē skaitot vienu dzejoli, varētu būt nākamais posms, turpmāk jau varētu izmēģināt izejot kopā klases priekšā, skaitīt katram savu pantiņu utt.

Reklāma
Reklāma

• Īpašie paņēmieni – tie nebūs universāli, bet gan katram jāatrod savs veids, kas palīdz mazināt uztraukumu, piemēram, padzerties pirms runāt, skatīties uz kādu atsaucīgu klausītāju, dziļi ieelpot runas sākumā, turēt kopā rokas, turēt rokā akmentiņu, lai mazinātu drebuļus. Šos paņēmienus būtu ieteicams meklēt un izdomāt kopā ar bērnu, jo arī bērnam pašam var būt lieliskas idejas, kā arī risinājuma meklēšana mazina bezpalīdzības izjūtu un paplašina redzējumu uz situāciju.

• Vecāku pieredze – dalieties ar bērnu savā pieredzē par piedzīvoto satraukumu un to kā izdevās to pārvarēt, lai bērnam kļūst skaidrs, ka faktiski jau katram ir pazīstamas šīs izjūtas un ka tās ir iespējams pārvarēt.

• Atkārtota uzstāšanās pieredze – regulāra uzstāšanās pieredze noteikti ļaus izmēģināt un atrast vislabākos paņēmienus uztraukuma mazināšanai, kā arī bailes uzstāties kļūs mazāk nozīmīgas.