Vai iespējams ieplānot bērna dzimumu? Ticējumi un ārstu viedoklis

Ja tā padomā, pastāv tikai divas iespējas – būs vai nu meitene, vai puika –, tomēr daudziem pāriem ar to nav gana. Bērniņa dzimuma ieplānošana allaž bijusi populāra tēma, tādēļ apkopojām speciālistu viedokļus par to.

FOTO: Shutterstock.com

«Pastāv dažādi mīti par to, vai un kā iespējams ieplānot mazuļa dzimumu, tomēr neviens no tiem neatbilst patiesībai. Bērna dzimumu ieplānot nevar. Medicīniski izsakoties, sievietei un virietim katram ir divas dzimumhromosomas – sievietei x un x, bet virietim x un y, tātad atvases dzimumu nosaka tas, kādas hromosomas satiksies. Pastāv 50 procenti, ka būs meitene, un 50 – ka puika. Mazulīša dzimumu izvēlas daba,» sarunā ar «Šūpulīti» saka Ģimenes centra poliklīnikas ginekoloģe Ilze Lieljure.

Ārste atceras ne vienu vien gadījumu, kad topošie vecāki interesējās, kā iespējams ietekmēt mazuļa dzimumu. Interesi par šo jautājumu visbiežāk izrāda vīrieši, kas vēlas, lai ģimenē pirmais ienāk dēls.

Aprēķini, mīlēšanās pozas, ēšanas režīms...
Tautā dzirdēti dažādi paņēmieni, kā ieplānot bērna dzimumu, piemēram, mīlēties tad, kad ir vislabvēlīgākais laiks viena vai otra dzimuma radīšanai. Tomēr mediķiem nav pierādījumu un pētījumu ne par viena aprēķina lietderību un pozitīviem rezultātiem. Dzirdēts arī, ka mazuļa dzimumu iespējams ietekmēt, mīlējoties vienā vai otrā pozā vai ēdot tikai noteiktus pārtikas produktus, tomēr arī par šādām metodēm medicīnā ziņu nav. «Bērniņš ir lielākais brīnums pasaulē, un, ja izdevies viņu radīt, domāju, ka par to jābūt ārkārtīgi priecīgiem. Mazulis pats izvēlas, kad atnākt pie konkrētajiem cilvēkiem. Savā praksē esmu sastapusies ar ģimeni, kurā aug četras meitenītes, bet vai tādēļ vecāki ir nelaimīgi? Nepavisam ne!»

Eksistē medicīniska iekārta, ar kuru jau nākamajā dienā pēc olšūnas mākslīgas apaugļošanas iespējams noteikt augļa dzimumu. Tā ir preimplantācijas ģenētiskā izmeklēšana, Latvijā to legāli neviens neveic, un vispār nav datu, ka tā mūsu valsti ir pieejama. Daudzviet pasaulē tā ir pat aizliegta ar likumu, lai kādam savtīgos nolūkos nerastos vēlme radīt tikai puikas vai meitenes. «Šādu izmeklēšanu veic ļoti smagu patoloģiju gadījumos, piemēram, ja māte ir kādas slimības nēsātāja un to var pārmantot tikai zēni. Jau nākamajā dienā tiek noteikts bērna dzimums un, ja tas izrādās puika, tālāka attīstība diemžēl tiek apstādināta.»

Katrs bērniņš ir mākslas darbs, tādēļ viņu vēlams plānot un ieņemt mīlestībā, lai radītais ir gaidīts un nāk pasaulē izgaismot vecāku iekšējo būtību, augt, attīstīties, pilnveidoties, turpināt.



Vai palīdzēt spēj astroloģija?
«Ja ģimenē jau ir vairāki bērni, analizējot viņu astroloģiskās kartes, var mēģināt ieteikt mazuļa ieņemšanas laiku, lai tiktu radīts vēlamā dzimuma pēcnācējs, bet garantiju šajā lietā astroloģija, protams, nesniedz. Var piedzimt meitene ar izteikti vīrišķām rakstura īpašībām, un otrādi. Ja ieņemšanas laikā pēc statusa stiprākās ir sievišķās planētas, tas var izpausties izskatā un raksturā, bet neietekmēt dzimumu. Vērša zodiaka zīmē dzimuši vīrieši biežāk rada meitiņas, kaut gan viņu vidū ir arī daudz dēlu tēvu. Dzimuma jautājums joprojām paliek Dieva ziņā,» stāsta astroloģijas skolas Saules Rasa astroloģe Sarmīte Millere. Astrologa palīdzību ģimenes plānošanas jautājumos izmanto daudzi topošie vecāki, tomēr visbiežāk interese saistīta nevis ar vēlmi radīt noteikta dzimuma atvasi, bet uzzināt, kad vislabāk ieņemt bērniņu, lai tas piedzimtu vesels un laimīgs, noteikt auglīgākos periodus, noskaidrot, kādēļ ilgstošā laika periodā neiestājas grūtniecība (šajā jautājumā noteikti jābūt zināmam ari mediķu viedoklim). «Bieži tā nebūt nav neauglība. Kādam no partneriem pirmo bērniņu radīt iespējams tikai 27-30 vecumā (astroloģiski runājot, ap Saturna ciklu - 29,5 gados). Daudzām sievietēm iespējama vēlīna grūtniecība (pat pēc 35 gadiem), viņām vispirms jāpilnveidojas un jāsakārto dzīve, un tikai tad viņas ir gatavas ģimenes pieaugumam.» Astroloģe uzsver, ka pēcnācēja ieņemšana ir radošs process, kas bieži nav savienojams ar citu kreatīvu darbību, piemēram, karjeru vai kādu īpašu tās posmu. «Visbiežāk šāda situācija veidojas radošo profesiju pārstāvjiem, piemēram, mūziķiem un māksliniekiem, kas visu enerģiju velta darbam. Arī katrs bērniņš ir mākslas darbs, tādēļ viņu vēlams plānot un ieņemt mīlestībā, lai radītais ir gaidīts un nāk pasaulē izgaismot vecāku iekšējo būtību, augt, attīstīties, pilnveidoties, turpināt.


Atliek ticēt senajiem latviešiem
Iespējams, ir vērts paļauties uz seno latviešu paražām un ticējumiem, kuru bērna dzimuma plānošanas jautājumā nebūt nav tik daudz.

Reklāma
Reklāma
  • Ja jaunais pāris vēlas, lai pirmais piedzimtu dēls, kāzu naktī zem gultas jānoliek cirvis, savukārt, ja grib meitu, varianti ir vairāki: vāle, bungas, velējamā vāle, slota u. c.
  • Ja jaunlaulātajiem laimes pirmie novēl vīra vecāki, pirmdzimtais būs zēns, bet, ja sievas vecāki, – meita.


Tā vēstī ticējumi, savukārt latviešu senajā reliģijā Dievs ir visas dzīvas un nedzīvās dabas vienīgais devējs. Tātad viņš ir arī vienīgais lēmējs, vai ģimenē pirmais ienāks puika vai meitene. Domājams, ka šeit arī jāliek punkts. Viens tic Dievam, cits – mediķiem, vēl kāds – nezināmas izcelsmes aprēķiniem un tabulām (jāpiebilst, ka esmu tās visas apskatījusi un saskaņā ar tām man vajadzēja piedzimt meitai, bet es audzinu dēliņu), tomēr nevienam nevajadzētu aizmirst par skaisto radīšanas brīdi. Turklāt jāatceras, ka domām piemīt vislielākais spēks.

Jana Bunkus, žurnāls Šūpulītis