Arodorganizācija pieprasa piešķirt Covid – 19 piemaksas pirmsskolas un speciālo izglītības iestāžu darbiniekiem

 

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība nosūtījusi atklātu vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai, kurā aicina steidzamības kārtā rast iespēju no valsts budžeta līdzekļiem veikt piemaksu pirmsskolas un speciālajās izglītības iestādēs nodarbinātajiem pedagogiem, viņu palīgiem un tehniskajam personālam, kuriem ar Ministru kabineta rīkojumu ārkārtējās situācijas laikā vienīgajiem ir jānodrošina izglītības process klātienē.

Darbs ar bērnudārzniekiem Covid – 19 laikā nav apstājies.

FOTO: Shutterstock.com

Darbs ar bērnudārzniekiem Covid – 19 laikā nav apstājies.

Jau COVID-19 pirmā viļņa  pandēmijas laikā un šobrīd pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu nodarbinātie strādā klātienē ar paaugstinātu risku saslimšanai ar COVID-19 vīrusu. 
Šo iestāžu darbinieki nodrošināja bērnu uzraudzības pakalpojumu pavasara cēlienā, prioritāri, pirmsskolu dežūrgrupās nodrošināja nodarbinātajiem, kuri bija iesaistīti COVID -19 preventīvajos, organizatoriskajos vai seku likvidācijas pasākumos.

Daļa pirmsskolās un speciālajās izglītības iestādēs nodarbināto, lai  nokļūtu uz darbu, ir spiesti izmantot sabiedrisko transportu, kurā ir lielākas inficēšanās iespējas ar COVID-19 vīrusu. 

Daļa pedagogu un tehnisko darbinieku ir COVID-19 vīrusa vecuma riska grupā, jo Latvijā pedagogu vidējais vecums ir 48 gadi, turklāt 51 % ir vecumā virs 50 gadiem (OECD vidējais rādītājs – 34 %).

Pirmsskolas pedagoga darba alga par viena bērna izglītošanu pirmsskolas izglītības iestādē sastāda 0.25 eiro stundā. Papildus drošībai un saslimšanas risku mazināšanai pirmsskolas izglītības iestādēs un speciālajās izglītības iestādēs nodarbinātajiem nekavējoties vajadzētu nodrošināt siekalu testus un darbiniekiem, kuri to paši vēlās - arī iespēju  vakcinēties pret jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 izraisīto saslimšanu.

Reklāma
Reklāma