Redzētais šokē un liek raudāt: raidījums "Aizliegtais paņēmiens" satricina ar sižetu par vardarbību Rīgas bērnudārzā

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Aizliegtais paņēmiens" īpašā specoperācijā atklājis vardarbību Rīgas pašvaldības 36.bērnudārzā. Operācijas laikā raidījuma žurnāliste vairāk nekā četrus mēnešus strādāja bērnudārzā par auklīti jeb par audzinātājas palīdzi.

 

Rīgas pašvaldības 36.bērnudārza direktore Iveta Vitkovska (Foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma Aizliegtais paņēmiens)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rīgas pašvaldības 36.bērnudārza direktore Iveta Vitkovska (Foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens")

Kā norāda raidījums, atalgojums šajā amatā ir ļoti mazs, novērojams darbinieku trūkums, tāpēc šo darbu dod teju ikvienam. Žurnālistei izdevies dokumentēt, kā bērnudārzā izturas pret bērniem – rausta, kliedz uz viņiem un pazemo.

Fiksēta regulāra bērnu raustīšana, strostēšana, pārspīlēta agresija, nespējot tikt galā ar situāciju. Notiek bļaušana, draudi, fiziska aizskaršana. Sīkie, nejēgas, sīkaļas, pinkšķi un mazie punduri – tie ir tikai daži no epitetiem, kas izskan gan aiz bērnu mugurām, gan publiski.

Ģimenes psihoterapijas speciāliste Andrija Likova, komentējot šīs video liecības, secināja, ka tā ir gan fiziska, gan emocionāla vardarbība, “šāda komunikācija un reakcijas nav pieļaujamas, tā ir emocionāla vardarbība pret bērniem”. Bērni tiek turēti ilgtermiņā lielos spriedzes apstākļos, un spriedzes apstākļos bērnu smadzenes nevar mācīties, nevar apgūt neko jaunu.

Un, ja viss tā turpinās, tas ir graujoši bērnu tālākai spējai mācīties, justies emocionāli labi un novērtētiem, atzīme psihoterapeite. Sekas var būt gan uzvedības traucējumos, gan arī fiziski – bērni biežāk slimo.

Raidījumā noskaidrots, ka audzinātājas savā rīcībā problēmas īsti nesaskata. Viena no audzinātājām, kura par pedagoģi strādājusi teju visu savu mūžu, savā rīcībā vainoja vadību, kas viņu nav iepazīstinājusi ar šo grupu un šiem bērniem, un vainīgi bērni, kas esot nevaldāmi un neaudzināti. “Vajadzēja tomēr pastāstīt, kas notiek, cik mainījušies tur audzinātāji un ka grupa principā ir izlaista un ļoti nevadāma, to vajadzēja darīt zināmu,” uzskata audzinātāja.

Audzinātāja turklāt vēlāk sarunā ar LTV atzīst, ka darbu bērnudārzā gribējusi pamest jau pēc pirmās darba dienas.


36. bērnudārzs (Foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens")

 

Raidījums iepazīstināja ar safilmēto materiālu arī Rīgas 36. pirmsskolas izglītības iestādes direktori Ivetu Vitkovsku, kura iestādi vada kopš marta.

Videomateriālus viņa komentēja izvairīgi – pedagogam jāreaģē profesionāli un reizēm ir jāpasaka arī stingrāks vārds, dažas epizodes gan nav pedagoģiskas, kad bērnu, piemēram, pazemo.

Bet no visa direktores teiktā var saprast, ka savu atbildību viņa šajās epizodēs neredz, tā vietā viņa ir vērsusies pret raidījumu Rīgas domē, aicinājusi arī vecākus sūdzēties Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, norāda LTV.        

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija LTV norāda, ka sūdzības par pirmsskolas iestādēm ir regulāras un daudzas ar aizdomām par vardarbību.

“Fiziskas vardarbības kontekstā pēdējos gados esam fiksējuši tādu interesantu tendenci, kas padziļināti vēl nav pētīta, – bet ne tik daudz sišana vai varbūt tāda iekaustīšana, bet bērna paņemšana un sapurināšana. Tā ir fiziska vardarbība, kas varbūt neatstāj redzamas sekas zilumu un sasitumu veidā, bet jebkurā gadījumā pietiekami traumējoša bērnam, pietiekoši sāpīga tanī brīdī bērnam un absolūti nepieņemama,” klāstīja inspekcijas vadītājs Jānis Ābele.

Reklāma
Reklāma

Savukārt ar emocionālos vardarbību ir vēl grūtāk – “ir jārēķinās, ka ne vienmēr tas mazais bērns var pastāstīt šo informāciju. Un mēs arī esam ļoti piesardzīgi šajā ziņā, jo svarīgi ir arī šīs iztaujāšanas laikā netraumēt pašu bērnu, nenodarot viņam pāri emocionāli ar to,” norādīja Ābele. 

Raidījuma žurnāliste anonīmi uzrakstījusi iesniegumu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) un VBTAI vadītājs Jānis Ābele raidījumam atzina, ka redzamajos materiālos ir redzams pamats lietvedības sākšanai un VBTAI veic šo gadījumu izmeklēšanu.

Raidījums izsaucis reakciju arī sociālajos tīklos. Liela daļa atzīst, ka sižetu skatīties un apspiest emocijas bijis ļoti grūti.
 

Jau nākamajā nedēļā LTV sola otro sēriju par notikumiem bērnudārzā.

Jauns.lv jau iepriekš ziņojis, ka pēc tam, kad dažos interneta forumos parādījušās ziņas, ka Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" žurnālists bija iefiltrējies kādā no Rīgas bērnudārziem, radot vecākos satraukumu par slēptu bērnu filmēšamu, pēc kā bijuši centieni apturēt sižeta pārraidīšanu publikai, savu skaidrojumu sniedzis raidījuma vadītājs Guntis Bojārs, norādot, ka atklājumi, tostarp neiecietība, emocionāla un fiziska vardarbība, kā arī bērnu pazemošana, ir daļa no sistēmas problēmām, kuras raidījuma veidotājiem izdevies saskatīt. 

Bojārs norāda, ka vairāki bērnudārza vecāki, kur četrus mēnešus par auklīti strādāja raidījuma žurnāliste, pret raidījumu vērsušies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, tāpēc Bojārs publiski sniedzis situācijas skaidrojumu. 
 

"Šis materiāls tiks rādīts Latvijas televīzijā, bet būtiski uzsvērt, ka neviena bērna identitāte atklāta netiks, tostarp arī viņu vārdi. Bērnu sejas un citas raksturīgas pazīmes tiks aizklātas. Šoreiz mēs arī esam pieņēmuši lēmumu šajā raidījuma neatklāt arī bērnudārza pedagogu identitātes," skaidro Bojārs. 

Viņš uzsver, ka šīs raidījuma operācijas laikā iegūtais materiāls ir būtiski nepieciešams Latvijas sabiedrības interesēm, jo uzskatāmi parāda, ar kādu pedagogu attieksmi ir jārēķinās tajā brīdī, kad vecāki ir aizvēruši bērnudārza durvis un devušies uz darbu. "Un šajā attieksmē daudzkārt dominē neiecietība, emocionāla un arī fiziska vardarbība, kā arī bērnu pazemošana, un droši varam apgalvot, ka šāda attieksme nav Latvijas jaunās un nākamās paaudzes interesēs," viņš saka. 

Raidījuma vadītājs arī norāda: "Iegūtajā materiālā saskatām arī daudzas sistēmas problēmas, kas būs jārisina jaunajam Rīgas domes sasaukumam un Rīgas domes priekšsēdētājam Mārtiņam Staķim, jo "rindas uz bērnudārziem", ko solīja risināt politiķi pirms vēlēšanām, ir nieks, salīdzinot ar tām, kas jārisina pavisam reāli."
 

Visu raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" var noskatīties portālā Replay.lsm.lv

Saistītie raksti