Arī barošana ar pudelīti ļauj veidot emocionālas attiecības starp mammu un bērnu

Barošana ar krūti zīdanītim un mammai ir ne tikai barošanas process, bet arī emocionāls kopā būšanas mirklis. Tas ir laiks, kad veidojas attiecības - bērniņš, zīžot krūti, vēro un pēta mammas seju, bet mamma šajā laikā var veltīt nedalītu uzmanību bērniņam. Taču, kā ir tad, ja mamma nav verējusi zīdīt pati? Vai tas nozīmē, ka unikālā dabas dotā iespēja izveidot siltas attiecības ir zaudēta, Mammamuntetiem.lv stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase. 

Glāsi un samīļo bērniņu, tad viņš saņem laimes un labsajūtas hormonu

FOTO: Shutterstock.com

Glāsi un samīļo bērniņu, tad viņš saņem laimes un labsajūtas hormonu

Izveidot īpašās, tuvās attiecības un izbaudīt barošanas mirkli var arī tad, ja māmiņa mazuli baro ar pudelīti, stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase. 

"Ir dažādi apstākļi, kad mamma nevar barot zīdaini pati, piemēram, bērniņš ir adoptēts vai mamma to nevar darīt veselības problēmu dēļ. Ar krūti nevar zīdīt arī tad, ja bērninam ir lūpas šķeltnes, mammai onkoloģiskas saslimšanas vai bijusi krūts apmutācija," skaidro Sandra Lase. 
 

Svarīgākais, ko mamma var iedot bērna barošanas laikā, ir tuvība, un to var dot arī, barojot ar pudelīti. Kā to darīt? 
 

1. Turi bērniņu rokās šūpulīša pozā tuvu sev tā, lai bērniņam ir iespēja sadzirdēt mammas sirdspukstus. 

2. Turot rokās pudelīti un visu barošanas laiku, skaties bērniņam acīs, uzturi acu kontaktu. 

3. Sniedz daudz maigu un mīļu pieskārienu, glāsti un piesakaries mazulim. Taktilā kontakta laikā smadzenes izdala labsajūtas hormonu endorfīnu un samazina stresa hormonu izdalīšanos. Stresa hormoni bloķē augšanu, kas ir zīdainīša galvenais dzīves uzdevums. Nesaņemot fizisko kontaktu, mazulis ir stresā, tas ietekmē viņa attīstību. 

4.Sarunājies ar bērniņu viņa barošanas laikā. 

5. Barojot ar pudelīti, seko tam, lai piens neplūstu pārāk strauji un tas nebūtu jārij lieliem malkiem. No pudelīties piens parasti plūst straujāk, bērniņš paēd ātrāk, tāpēc turi pudelīti lēzeni. 
Pievērs uzmanību knupīša izvēlei, caurumiņam nevajadzētu būt pārāk lielam. 
 

Tas, ko nevajadzētu darīt - atstāt bērniņu ar spilvenos vai ratos atstutētu pudeli ēšanas laikā vienu. 

 

Visas šīs darbības zīdīšanas laikā notiek dabīgi, bet, barojot ar pudelīti, par šīm izpausmēm jāpiedomā īpaši. "Ja mamma, zīdot bērniņu, ar viņu nesarunājas un neveido acu kontaktu, tad zīdīšana ar krūti vien nespēj aizstāt to, kas vajadzīgs pilnvērtīgai attīstībai," stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.  Tas, ko nevajadzētu darīt, ir atstāt bērniņu ar spilvenos vai ratos atstutētu pudeli ēšanas laikā vienu. 

 

Reklāma
Reklāma


Iespēja vēl vairāk imitēt zīdīšanas procesu

Pasaulē samērā plaši izmantota ir īpaša barošanas sistēma "Supplemental nursing system". Šādu ierīci var meklēt un iegādāties interneta veikalos. Tā ļauj sievietei un bērniņam gandrīz pilnībā imitēt to barošanas procesu, ko izjūt, zīdot mazuli ar krūti. 

 

Pudelītē tiek ieliets vai nu mākslīgais piena maisījums vai mammas pašas atslauktais piens. Pudelīti mamma uzkarina sev kaklā, bet pa silikona vadu, kas pielīmēts pie mammas ādas līdz pat krūts galam, tek piens. Otrs vada gals ir piestiprināts pie sievietes krūts gala. Bērniņš zīž krūts galu un saņem pienu, vienlaikus saņemot tās pašas emocionālās sajūtas, kā tas būtu dabīgas zīdīšanas laikā. 

Pēc Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām labākais, ko bērniņam var dot, ir zīdīšana ar kūti. Ja tas nav iespējams, otrā labākā izvēle ir barošana ar mammas pašas atslauko pienu. Tad seko barošana ar donora pienu, kas pašlaik Latvijā nav iespējams. Pēdējā izvēle ir maisījums, ko mazulis var saņemt ar pudelīti kopā ar mammas sniegto uzmanību un mīlestību.