Pieci paņēmieni, kā ilgāk uzglabāt ķiplokus

Ķiplokus var glabāt parafīnā, zemē, māla traukā, miltos vai sapītus pīnē. Uzzini sīkāk par katru no uzglabāšanas veidiem.

 

Uzzini knifiņus, kā uzglabāt ķiplokus!

FOTO: Shutterstock.com

Uzzini knifiņus, kā uzglabāt ķiplokus!

1. Parafīnā.
No ķiploku galviņām notīri ārējās miziņas, bet galviņu nesadali daiviņās – atstāj veselu. Ūdens peldē izkausē lielu parafīna sveci (vai vairākas), ņem ķiploku galviņas, pa vienai iemērc parafīnā, uzreiz arī izņem laukā un ļauj notecēt liekajam parafīnam. Kad parafīns sacietējis, ķiplokus liec kastē un uzglabā istabas temperatūrā. Plānā parafīna kārtiņa neļaus ķiplokam izžūt un arī pelēt.

2. Māla traukā.
Svarīgi, lai māla trauks nebūtu glazēts un tajā vairākās vietās būtu caurumiņi. Šādā traukā ķiploki elpo un lielākoties nebojājas, tos var uzglabāt virtuvē vai istabā. Ideāli, ja traukam ir arī vāks, tad daiviņas arī pārāk ātri neizžūs.

3. Sapītus pīnē.
Lai ķiplokus sapītu pīnē, tos notīri, apžāvē un apgriez lakstus tā, lai paliek 10–15 cm gari kāti. Kad pīne sapīta, to pakarini sausā, bet vēsā telpā (ne siltākā par +5 grādiem). Laiku pa laikam pīnes pārbaudi, vai kāda ķiploka galviņa nav sākusi bojāties.

4. Zemē.
Notīrītus un labi apžāvētus ķiplokus ieliec polietilēna maisiņā, ietin vairākās avīžpapīra kārtās un ieroc zemē vienas lāpstas dziļumā. Virsū uzliec salmu kārtu, virs tās – lapu kārtu.

Reklāma
Reklāma

5. Miltos.
Ķiplokus kārtām liec kartona kastē (vai citā piemērotā tvertnē). Katru kārtu pārber ar kviešu miltiem. Pašā virsū uzber tik daudz miltu, lai pilnībā apsegtu visas galviņas, un kasti aiztaisi ciet. Uzglabā istabas temperatūrā. Milti ļoti labi uzsūc lieko mitrumu.
 

No žurnāla "100 labi padomi"