Aktuālais par interešu izglītību un ierobežojumiem no 17. oktobra līdz 6. novembrim

Lai mazinātu Covid-9 izplatību Latvijā, valdība 13. oktobrī, pieņēma lēmumu uz laiku ierobežot interešu izglītības un sporta nodarbību norisi. Kā šodien preses konferencē uzsvēra Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska – interešu izglītība un sporta nodarbības neesot atceltas, bet gan uz laiku tām ir noteikti atsevišķi ierobežojumi.

Vienas mājsamniecības locekļi var doties arī uz individuālo treniņu kopā. Tāpat var notikt interešu izglītība grupai, kas ir kā vienots vienums jeb sociālais burbulis.

FOTO: Shutterstock.com

Vienas mājsamniecības locekļi var doties arī uz individuālo treniņu kopā. Tāpat var notikt interešu izglītība grupai, kas ir kā vienots vienums jeb sociālais burbulis.

Nepieciešamību ierobežot interešu izglītību un sporta nodarbības ministrija skaidro ar vajadzību uz laiku ierobežot saskarsmi cilvēkiem no dažādiem sociālajiem burbuļiem. Par pamata sociālo burbuli jeb vienumu tiek uzskatīta mājsaimniecība, klases skolā vai grupiņas pirmsskolā un darba kolektīvs. Dodoties uz interešu pulciņiem, notiek daudzu sociālo burbuļu saskarsme, kas palielina infekcijas risku. Ja ir situācija, ka kāds skolotājs strādā vairākas iestādes, to, kā turpināt darbu šim skolotājam, ir skolas vadības izvērtējum

Ministre uzsvēra, ka pamata sociālajos burbuļos nav tik striktu nosacījumu par 2 metru distances  ievērošanu un masku lietošanu, taču saglabājas citas prasības – roku un virsmu dezinfekcija, telpu vēdināšana.

Kā var notikt interešu izglītība laikā no 17. oktobra līdz 6. novembrim:
- individuālās nodarbībās
- attālināti

Sporta nodarbības šajā laikā var tiks organizētas:
- individuālie treniņi telpās
- attālināti
- ārpus telpām, neizmantojot kopīgās ģērbtuves.

IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs norādīja, ka vienas mājsamniecības locekļi var doties arī uz individuālo treniņu kopā. Tāpat var notikt interešu izglītība grupai, kas ir kā vienots vienums jeb sociālais burbulis skolā vai pirmsskolas izglītības iestādē. Piemēram, ja tiek organizētas peldēšanas nodarbības bērnudārza grupiņas ietvaros, tad nodarbības var notikt.
Šajā laikā arī aizliegts organizēt sporta pasākumus, piemēram, sacensības (neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem).

E. Severs arī atzīmēja, ka šajā laikā ir atļautas sporta nometnes, taču uz treniņu organizāciju attiecas tie paši noteikumi – tie var notikt vai nu individuāli vai grupām ārtelpās. 

Reklāma
Reklāma

Tāpat, lai mazinātu vīrusa izplatību un epidemiologiem būtu laiks novērot inficēšanās skaita dinamikas svārstības, valdība lēma, ka 7.-12. klašu skolēni vienu nedēļu no 26. līdz 30. oktobrim (nedēļa pēc skolēnu brīvlaika) mācīsies attālināti. 

Vienotie noteikumi  17. oktobra līdz 6. novembrim visā valstī būs ieviestas vēl citas drošības prasības:

- Klātienē nenotiks interešu izglītības un amatiermākslu nodarbības gan pieaugušajiem, gan bērniem grupās – var notikt tikai individuālas apmācības. Tas attiecas arī uz mūzikas un mākslas skolām;

- Sporta treniņi (nodarbības) grupās var notikt tikai ārpus telpām vai attālināti, neizmantojot kopīgās ģērbtuves. Telpās treniņi var norisināties tikai individuāli. Šī prasība attiecas arī uz sporta klubiem, bet neattiecas uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta treniņiem pieaugušajiem.
aizliegts organizēt sporta pasākumus, piemēram, sacensības (neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem)

- aizliegts organizēt sporta pasākumus, piemēram, sacensības (neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem