Izdots elektronisks atziņu krājums par Covid-19 laiku Latvijā. Lasi šeit!

Rakstnieki, mediķi, mākslinieki, uzņēmēji un ģimenes cilvēki atziņu krājumā “Mana atziņa 2020” dalās pārdomās un pieredzē par pandēmijas laiku. Kas bija viegli? Kas grūti? Vai gūtās atziņas noderēs arī priekšdienām? Krājumu, kurā apkopotas vairāk nekā 100 atziņas, sagatavojusi Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv, un tas lasāms bez maksas elektroniskā formātā.

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv apkopojusi vairāk nekā 100 atziņas, lai paraudzītos, kā ģimenēm Latvijā ir klājies Covid-19 ierobežojumu laikā. Attēlā Kolodas ģimene.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv apkopojusi vairāk nekā 100 atziņas, lai paraudzītos, kā ģimenēm Latvijā ir klājies Covid-19 ierobežojumu laikā. Attēlā Kolodas ģimene.

“Šis – Covid-19 – gads ir kļuvis par ģimenes saliedēšanās gadu. Tik daudz laika esam bijuši spiesti būt plecu pie pleca! Prieks, pārgurums, sirsnība, dusmas – emocijas un mirkļi bijuši dažnedažādie. Un – kas to zina, kas vēl sagaidāms... Tāpēc apkopojām vairāk nekā 100 atziņu, lai paraudzītos, kā ģimenēm Latvijā ir klājies,” par atziņu krājuma izdošanu saka vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Ģimenēm viņa saka paldies par izturību un, publicējot savu atziņu sociālajos tīklos, aicina izmantot tēmturus #ĢimenesDienaKatruDienu un #ManaAtziņa2020.
Elektronisko atziņu krājumu “Mana atziņa 2020” bez maksas vari lejupielādēt ŠEIT

mana atziņa 2020

 

“Stress izjauca jebkādu ikdienas ēšanas ritmu, ēdienreizes daudziem kļuva haotiskas, un šķiet, ka ledusskapis virinājās nepārtraukti. Tagad strādājam ar sekām, un iet mums grūti.”
Gundega Rudzīte-Aņiščenko, “Willow Med” sertificēta uztura speciāliste

 

“Covid-19 paralizēja tūrisma nozari. Ceļojumu konsultanti kļuva par psihologiem, zibensnovedējiem un pareģiem. Vismaz to sagaidīja klienti, kuru ilgi plānotie ceļojumi nu bija kaķim zem astes.”
Ludmila Glazunova, tūrisma eksperte

“No ārsta darba puses bija labi, ka slimnīcā pēc palīdzības vērsās tie, kam tā tiešām bija vajadzīga, un ar pirmo temperatūras pacēlumu un vēmienu ļoti labi tika galā mājas apstākļos. Diemžēl līdz ar ārkārtējās situācijas beigām šis aplamais paradums ir atgriezies.” Dace Zavadska, bērnu infektoloģe un Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā

 

“Vienu brīdi gan pamanīju, ka sarunājos ar kaķi, televizoru, sienām, bet citādi tas nebija grūts laiks, jo bija ļoti laba televīzijas programma. Skatījos filmas, izrādes, ko citādi nebūtu iespēja noskatīties. Bet, tā kā esmu riska grupā – seniore ar hroniskām slimībām –, jūtos tāda kā vainīga. Apkārt dzirdu viedokļus, ka mūsu – veco un slimo – dēļ slēdz ciet skolas, bankrotē uzņēmumi, un jaunie cilvēki paliek bez darba. Bēdīgi, ka tādus uzskatus dzirdu arī no dažiem ārstiem...” Elvīra Brūvere, pensionēta epidemioloģe, mamma un vecmāmiņa

mana atziņa 2020

 

“Mums patīk sev piedēvēt vairāk varas pār savu dzīvi, nekā tas realitātē ir. Mēs nevaram visu saplānot un kontrolēt. Tāpēc viena no labākajām un noderīgākajām īpašībām ir elastība.”
Līga Bernāte, psihoterapeite, 3 bērnu mamma 

 

Reklāma
Reklāma

“Jaunajiem vecākiem pandēmijas laikā ir gājis ļoti labi! Jo – tēti bija mājās! Pēcdzemdību periodā nedrīkstēja pie jaunajiem nākt vecās omes un opji, kuriem tik ļoti patīk jaunajiem mācīt, kā ir “pareizi”. Šis laiks bija izcils!”
Inga Babure, dūla, Latvijas Dūlu apvienības valdes priekšsēdētāja

 

“Grūtības cilvēkus norūda, ieslēdzas saglabāšanās instinkts, kas mums ir dots no dabas. Kad ir viegli, cilvēks kļūst slinks un pierod, ka viss nāk pats no sevis; kad ir grūtības, atraisās iepriekš nepamanītas spējas un prasmes.” Rolands Valdemārs, tētis, zvērināts advokāts

mana atziņa 2020

“Novērtēju, ka slimnīcas vadība pateicās par darbu. Reiz pat kāds vecāks kungs uz nodaļu atnesa siltus pīrādziņus un kafiju – kā pateicību par mūsu darbu. Aizkustinoši.”
Sintija Ērcīte, Kuldīgas slimnīcas Uzņemšanas nodaļas vecākā māsa

 

“Jo ilgāk dzīvojam ar šo vīrusu apkārt, jo mainīgākas kļūst atziņas par Covid-19 laiku. Sākumā mācījos dzīvot no nedēļas uz nedēļu – priecājos par katru darbā pavadītu dienu, par bērniem priekšā nolasītu vakara pasaciņu, par iespēju pavasara ziedonī nesteidzīgi izbraukt ar riteni. Vēlāk katra satikšanās ar mīļajiem ārpus ģimenes kļuva par svētkiem. Ceru saglabāt šo sajūtu un pastumt malā bailes, kas, protams, bija pandēmijas sākuma neatņemama sastāvdaļa.”
Gunita Krilova, Mammamuntetiem.lv redaktore, rakstniece 

mana atziņa 2020

„Galvenais, ko par pandēmijas laiku dzirdu no bērniem, – ir krietni vairāk un kvalitatīvāk pavadīta laika ar vecākiem. Tas ir laiks, kad maza pastaiga kļūst par grandiozu ceļojumu, kad brauciens ar riteni pārtop Disnejlendas atrakcijā un patiess kļūst teiciens – mazāk ir vairāk.”
Ilze Galeniece, pirmsskolas pedagoģe

 

“Daudzbērnu ģimenei raksturīgās regulārās dzirksteles laukos kliedēt bija daudz vienkāršāk, tāpēc pārcēlāmies uz Bausku pie vecmāmiņas. Mēs piestrādājām pie tā, lai katram skolēnam būtu sava unikālā darba vieta un savs stūris. Novēroju – lai dzīve visiem kopā izdotos veiksmīga, katram ir nepieciešami apmēram 20 kvadrātmetri telpas.” Žurnālists un četru bērnu tēvs Ansis Bogustovs

mana atziņa 2020


“Manas trīs atziņas: 1) mēs lieliski varam iztikt arī ar mazākiem līdzekļiem; 2) izrādās, mums kā pārim patīk pārgājieni; 3) šis ir brīdis izvērtēt savas prasmes un saprast, ko ir vērts attīstīt.”
Karīna Palma, mamma, strādā “Madara Cosmetics”

 

“Ko sēsi, to pļausi. Mēs ar vīru laikam bijām iepriekš ko ļoti labu iesējuši mūsu mīlestībā un attiecībās. Tas krīzes brīdī ļāva turpināt būt mīlestībā, kas atbalsta un paceļ.”
Marta Romanova-Jēkabsone, mamma, filmu producente un sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Mammamuntetiem.lv projektu atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds.