Mentālā veselība: Lampu drudzi pirms svarīgiem pasākumiem palīdz pārvarēt sava "alter ego" izveidošana

Domājot par sevi kā par citu personu, ir iespējams samazināt trauksmi un pārmērīgu satraukumu, ko sauc arī par "Lampu drudzi". Citas personas izveidošana jeb "alter ego" palielinapašpārliecinātību un apņēmību.

Lai arī  alter ego iemiesošana var šķist kā lielisks triks tikai priekš popzvaigznēm, pētījumi liecina, ka šādai stratēģijai var būt reāli psiholoģiski ieguvumi. Tas ļauj mums novērst neērtas sajūtas, piemēram, trauksmi, palielina neatlaidību izaicinošos uzdevumos, kā arī palielina paškontroli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai arī alter ego iemiesošana var šķist kā lielisks triks tikai priekš popzvaigznēm, pētījumi liecina, ka šādai stratēģijai var būt reāli psiholoģiski ieguvumi. Tas ļauj mums novērst neērtas sajūtas, piemēram, trauksmi, palielina neatlaidību izaicinošos uzdevumos, kā arī palielina paškontroli.

Pat pasaules līmeņa zvaigznes – dziedātāja Beyoncé un Adela – ir atzinušās, ka, kāpjot uz skatuves, piedzīvojušās tādu pašu trauksmi kā pirmklasnieks, kas pirmo reizi uzstājas skolas priekšā ar dzejoli. Kā saņemties un izturēt "lampu drudzi"? 

Metode, ko izmantojušas dziedātājas un kas palīdzēs arī citiem, ir tā saucamā alter ego izveidošana.

Beyoncé izveidojusi sev otru tēlu – pašpārliecināto ‘’Sasha Fierce’’, kas ļāva viņai iziet uz skatuves un uzstāties ar lielāku pašpārliecinātību un jutekliskumu. Skatuves māksliniece stāsta, ka, dzirdot pirmos dziesmas akordus un iekāpjot augstpapēžu kurpēs, viņa kļūst ļoti nervoza. Tieši tad parādās viņas alter ego "Sasha Fierce" un viss mainās, tai skaitā stāja, runas veids un pat uzvedība.

Šādu stratēģiju skatuves māksliniece turpināja izmantot līdz pat 2010. gadam, kad viņa jutās pietiekami nobriedusi, lai alter ego vairs nebūtu vajadzīgs.

Lai arī alter ego iemiesošana var šķist kā lielisks triks tikai popzvaigznēm, pētījumi rāda, ka šādai stratēģijai var būt reāli psiholoģiski ieguvumi. Tas ļauj mums novērst neērtas sajūtas, piemēram, trauksmi, palielina neatlaidību izaicinošos uzdevumos, kā arī palielina paškontroli.


Perspektīvas maiņa

Alter ego izveidošana ir ekstrēmāka distancēšanās forma, kura ļauj atkāpties no mūsu pašu sajūtām, lai ļautu dažādas situācijas uzlūkot bezkaislīgi.

Kādā eksperimentā dalībniekiem tika lūgts izveidot publisku runu. Iepriekš viņiem tika ieteikts pārdomāt savas emocijas par šo izaicinājumu, izmantojot trešo personu (‘’Dāvids jūtas…’’) tā, it kā viņi paši būtu atsevišķa persona. Šis ieteikums tika izstrādāts, lai mudinātu cilvēku aplūkot situāciju “no malas”.

Reklāma
Reklāma

Šī psiholoģiskā distancēšanās no savām personīgajām sajūtām palīdzēja eksperimenta dalībniekiem pārvarēt trauksmi, radot arī pozitīvas sirdsdarbības ātruma un asinsspiediena izmaiņas. Lielākas pašpārliecinātības sajūtas atspoguļojās arī pašas prezentācijas kvalitātē.
 

Kā rīkotos Beyoncé?

Ja vēlies izveidot savu alter ego, ieteicams izvēlēties katram mērķim citu iedvesmojošu personu. Šī persona var būt gudrs ģimenes loceklis, piemēram, kā alter ego tavai personīgajai dilemmai. 

Neatkarīgi no personas, kuru mēs izvēlamies, praktiski tai vajadzētu radīt kādu psiholoģisku telpu prom no potenciāli traucējošām sajūtām, vienlaikus atgādinot par uzvedību, kuru cenšamies atdarināt. Neatkarīgi no tā, vai mēs sevi ieliekam drauga, reliģiskas personas vai pašas Bejonses kurpēs, neliela iztēlošanās mūs visus varētu mazliet pietuvināt tam cilvēkam, par kuru vēlamies kļūt.

 

Informācija no http://bbc.com

 

Saistītie raksti