Turpmāk pašizolācija būs jāievēro arī pēc atgriešanās no Lietuvas

Turpmāk pašizolācija būs jāievēro arī pēc atgriešanās Latvijā no Lietuvas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz ar to, sākot ar 19.septembri, pašizolācija būs jāievēro, atgriežoties vai ierodoties no visām Latvijas kaimiņvalstīm.

 

Iepriekš, atgriežoties Latvijā no Covid-19 smagāk skartajām valstīm, bija jāievēro 14 dienu ilga pašizolācija, taču kopš 17.septembra šis obligātās pašizolācijas ilgums ir samazināts līdz desmit dienām. Tomēr vienlaikus 14 dienu pašizolācijas prasība joprojām attiecas uz tām personām, kuras ir kontaktējušās ar Covid-19 inficēto.

Tāpat 14 dienu pašizolācijas prasība vispārējā gadījumā arī turpmāk attieksies uz personām, kuras ir nodarbinātas ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes institūcijās un izglītības iestādēs un kuras ir tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem, piemēram, ārsti, kuri sniedz palīdzību pacientam, vai skolotāji, kuri strādā ar bērniem.

Vienlaikus arī šajā gadījumā tiek pieļauts izņēmums - šie cilvēki astotajā dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas varēs veikt Covid-19 testu. Ja tests būs negatīvs, tad personas 11.dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas varēs atgriezties darbā klātienē. Ja persona nevēlēsies testu veikt, tad pašizolācijas ilgums joprojām būs 14 dienas.

Ņemot vērā Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu, tiek aizliegti regulārie pasažieru pārvadājumi arī uz Čehiju. Šis aizliegums stāsies spēkā pirmdien, 21.septembrī.

Reklāma
Reklāma

Latvijā patlaban ir otrā zemākā saslimstība ar Covid-19 no visām Eiropas valstīm, kurās ir reģistrēti Covid-19 gadījumi. Patlaban šis rādītājs Latvijas gadījumā ir 4,4 pacienti uz 100 000 iedzīvotājiem. Tikmēr kaimiņvalstī Lietuvā tas ir 18,8 gadījumi, bet Igaunijā - 25,4.

Visaugstākā saslimstība ar Covid-19 Eiropas reģionā ir Andorā, Spānijā un Francijā. Šajās valstīs un tostarp Čehijā, Monako, Luksemburgā un Maltā šis rādītājs pārsniedzis 100 gadījumu robežu.

Latvijas valdība ir nolēmusi atļaut avioceļojumus uz valstīm, kurās divkārtīgi pārsniegts vidējais 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs Eiropas Savienībā (ES), vienlaikus nosakot, ka pēc atgriešanās no šīm valstīm būs obligāti jāievēro pašizolācija. Atbilstoši Eiropas SPKC publiskotajiem datiem, vidējais 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ES patlaban ir 76, tādējādi robežkritērijs pārvadājumu aizliegumam no pirmdienas būs 152 uz 100 000 iedzīvotāju. Atbilstoši SPCK datiem Čehijā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju piektdien bija 166,2.

No http://jauns.lv