Baltijas valstīs vismaz uz nedēļu nebūs ceļošanas ierobežojumu

Lietuva un Igaunija netiek iekļauta tā dēvētajā valstu "dzeltenajā" sarakstā, līdz ar to Baltijas valstīs vēl vismaz nedēļu nebūs ar Covid-19 saistīto ceļošanas ierobežojumu.

FOTO: Shutterstock.com

Piektdien valdība sanāca uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par rīcību gadījumā, ja kaimiņvalstīs strauji pieaugs ar Covid-19 saslimušo skaits.

Sēdes sākumā veselības ministre Ilze Viņķele (AP) informēja, ka kaimiņvalstis ir pielikušas visas pūles, lai, ņemot vērā šodienas datus par saslimšanu ar Covid-19 Igaunijā un Lietuvā, vismaz uz nedēļu vēl saglabātos iespēja brīvi ceļot Baltijas valstīs.

Tā kā iepriekš pastāvēja iespēja, ka Lietuvas un Igaunijas Covid-19 saslimstības rādītāji varētu pārsniegt 16 saslimušos uz 100 000 iedzīvotājiem, Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē izskatīja grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lai lemtu par rīcību situācijā, kad Baltijas valstīs stāstos spēkā ceļošanas ierobežojumi.

Noteikumu grozījumos paredzēts, ka pēc tam, kad Lietuvā un Igaunijā būs būtiski audzis ar Covid-19 saslimušo skaits, tad tām personām, kuras būs ieceļojušas Latvijā no Lietuvas un Igaunijas, būs jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Vienlaikus ar noteikumiem arī paredzēts, ka, Igaunijai un Lietuvai nonākot Covid-19 bīstamo valstu sarakstā, no šīm valstīm ieceļojušajiem, uzturoties sabiedriskās vietās Latvijā, obligāti būs jālieto mutes un deguna aizsegi.

Reklāma
Reklāma

Tāpat, ņemot vērā ciešo integrāciju starp Latvijas-Lietuvas un Latvijas-Igaunijas robežu tuvumā dzīvojošajiem un lai pārlieku neierobežotu to personu tiesības, kuras ikdienā šķērso Lietuvas un Igaunijas sauszemes robežu, lai strādātu vai mācītos otrā valstī, valdība lēma atbrīvot atsevišķu kategoriju personas no 14 dienu pašizolācijas prasības. Šādu lūgumu Latvijai ir izteikusi arī Lietuva un Igaunija.

No noteikumu grozījumiem izriet, ka ceļošanas ierobežojumi un pašizolācijas prasības netiks attiecinātas uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgi dzīvojošām personām, kuras Latvijas valsts robežu šķērso saistībā ar darba pienākumu veikšanu, izglītības apguvi, radinieku aprūpes nodrošināšanu, bēru organizēšanu (tai skaitā, dalībai bērēs).

Noteikumu grozījumi arī paredz to, ka pašizolācijas noteikumi neattiecas uz personām, kuras Latvijas teritoriju šķērso tranzītā, kas nozīmē Latvijas teritorijas šķērsošanu 12 stundu laikā bez nakšņošanas Latvijas teritorijā.