Grauzt burkānus un cītīgi tīrīt. Kas jāievēro laikā, kad bērnam šķiļas kaula zobi

Izkritušie piena zobi bērniem sagādā lielu prieku: kādam tā ir iespēja savu zobiņu pie Zobu Fejas samainīt pret kādu eiro, citam tā ir pazīme – es kļūstu liels! Kas vecākiem ir jāņem vērā laikā, kad bērnam sāk mainīties zobi, stāsta zobārstniecība “Adenta” zobārste Ilze Žuravļova, kas specializējusies bērnu zobārstniecībā.

Kad bērnam sāk mainīties zobi, ir laiks pāriet uz citu – junioru – zobu pastu.

FOTO: Shutterstock.com

Kad bērnam sāk mainīties zobi, ir laiks pāriet uz citu – junioru – zobu pastu.

Bērnam piena zobu nomaiņa uz kaula zobiem sākas piecu sešu gadu vecumā, bet apmēram 13–15 gadu vecumā bērnam mutē visus piena zobus jau ir nomainījuši kaula zobi. Laikā, kad sāk šķilties kaula zobi, reizēm bērni mēdz sūdzēties par sāpēm – jo īpaši lielie dzerokļi var šķilties sāpīgi. Reizēm pastāvīgie zobi nāk aiz piena zobiem, kuri vēl nav izkrituši. Šis ir laiks, kad īpaši ir jāseko līdzi sakodienam, lai tas veidotos pareizs.

 

Lielākais drauds – aplikums

Laikā, kad bērnam sāk mainīties zobi un šķilties pastāvīgie, bieži ir situācija, kad mazā cilvēka mutē ir gan piena, gan kaula zobi, gan vienuviet ir vēl piena zobs, bet tam apakšā jau spraucas pastāvīgais zobs. Un šādā situācijā, kad sakodiens mainās un formējas un mutē ir dažāda izmēra un formas zobi, ļoti bieži uz zobiem pastiprināti mēdz krāties aplikums. Tāpat zobiņi, kas vēl nav līdz galam iznākuši un atrodas zem košanas plaknes, mēdz uzkrāt aplikumu, norāda I. Žuravļova. Šāda nenoteikta situācija mutē var būt labvēlīga vide infekcijai un būt apdraudējums smaganām un zobu veselībai.

 

Laikā, kad sāk šķilties kaula zobi, reizēm bērni mēdz sūdzēties par sāpēm – jo īpaši lielie dzerokļi var šķilties sāpīgi

 

“Šādā situācijā zobi ir jāmazgā īpaši uzmanīgi un rūpīgi. Šis ir tas mirklis, kad bērna zobu higiēnai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība – ir svarīgi regulāri apmeklēt ne tikai zobārstu, bet arī zobu higiēnistu. Šis ir laiks, kad zobi mēdz bojāties ļoti strauji, un speciālistu apmeklējumi nepieciešami, lai varētu efektīvi kontrolēt un sekot līdzi zobu kariesa izplatībai un sakodienam. Ir bērni, kuriem ar higiēnista apmeklējumu reizi gadā nepietiks un būs vēlams to darīt divas reizes gadā,” pieredzē dalās ārste. Viņa norāda, ka ir daudz bērnu, kam roku kustības nav tik veiklas, lai varētu iztīrīt zobus pietiekami labi.

 

Minerālvielu patēriņš uzturā

Laikā, kad bērns pāriet uz pieaugušo pastāvīgo sakodienu, mainās minerālvielu un uzturvielu patēriņš. Tāpēc ir svarīgi ne tikai izvēlēties pareizu zobu pastu, bet arī ar uzturu uzņemt pietiekami daudz minerālvielu un vitamīnu. “Piena produkti būs nozīmīgs kalcija avots, kas ir svarīgs zobu veselībai. Tomēr, ņemot vērā, ka daudziem bērniem ir piena alerģija un nepanesamība, jāseko līdzi, lai šīs minerālvielas tiktu uzņemtas citā veidā, piemēram, ar dārzeņiem un augļiem. Var lietot arī kalcija preparātus un vitamīnus, lai nodrošinātu bērnam visu nepieciešamo,” norāda I. Žuravļova.

 

Līdz piecu gadu vecumam zobu tīrīšanai jāizmanto bērnu zobu pasta, kur fluora saturs ir mazākā daudzumā

 

Burkānu graušana – zobiem par prieku

Lai zobi augtu spēcīgi un veselīgi un smaganas justos labi, ļoti svarīgi tieši zobu maiņas laikā, kad bērnam ir maiņas sakodiens, piedāvāt bērnam graužamas veselīgās lietas – burkānus, ābolus, kāpostus un citus svaigus augļus un dārzeņus. Tas ne tikai nodrošinās bērnu ar vajadzīgajām minerālvielām, bet arī palīdzēs darbināt žokļa muskulatūru, masēs smaganas. “Ir svarīgi veicināt žokļa attīstību gan platumā, gan garumā. Ja kāds zobs kustas, nav vērts to saudzēt, ēdot mīkstu ēdienu,” teic ārste.

 

Atbilstoša zobu pasta

Kad bērnam sāk mainīties zobi, ir laiks pāriet uz citu – junioru – zobu pastu. “Līdz piecu gadu vecumam zobu tīrīšanai jāizmanto bērnu zobu pasta, kur fluora saturs ir mazākā daudzumā. Šīs pastas ir veidotas, ņemot vērā faktu, ka bērns to var norīt. Taču no piecu sešu gadu vecuma bērnam ieteicams pāriet uz junioru zobu pastām, kas fluorīdus satur lielākā koncentrācijā,” norāda zobārste, atgādinot, ka līdz apmēram desmit gadu vecumam vecākiem būtu arī jāpārtīra bērnam zobi, nodrošinot, lai tiktu saglabāta un uzturēta zobu veselība.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REKLĀMAS INFORMĀCIJA

Rakstu sērija "Bērna mutes veselība" ir tapusi sadarbībā ar Philips Sonicare elektrisko zobu birsti bērniem.

Lielāka jautrība, labāka tīrīšana!

Interesants veids, kā bērniem iemācīt tīrīt zobus. Philips Sonicare For Kids zobu birste ar jautru lietotni, kas palīdz bērniem tīrīt zobus rūpīgāk un ilgāk. Bērniem ir interesanti un viņi apgūst pareizu zobu tīrīšanas tehniku.