Iesnas mazulim: palīdzam bez raizēm

Ja mazuļiem, īpaši zīdaiņiem, ir iesnas, vecākiem tas var radīt daudz satraukumu, jo īpaši tad, ja ģimenē tas ir pirmais bērniņš. Kā un kādos gadījumos bērnam var palīdzēt patstāvīgi un kad nepieciešama vizīte pie speciālista? Konsultē ģimenes ārsts Ignatijs Kuļišovs.

Vecāku pienākums ir būt uzmanīgiem un sekot, lai iesnas būtu šķidras un gļotas viegli tecētu ārā caur degunu.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāku pienākums ir būt uzmanīgiem un sekot, lai iesnas būtu šķidras un gļotas viegli tecētu ārā caur degunu.

Īpaši uzmanīgiem jābūt, ja ir saaukstējies jaundzimušais vai mazulis, kam vēl nav 2-3 gadu, jo šai vecumā bērni vēl nespēj patstāvīgi un pareizi izšņaukt degunu.  Ir jāņem vērā, ka mazuļiem, šņaucot degunu, nevar aizspiest nāsis kā pieaugušajiem, jo kauliņi vēl ir trausli un tos var traumēt. Tādēļ vecāku pienākums ir būt uzmanīgiem un sekot tam, lai iesnas būtu šķidras un gļotas viegli tecētu ārā caur degunu.

 

Ja bērns šņāc caur degunu un tas ir aizlikts, un tomēr, bet mazulis nav zaudējis dzīvesprieku, labi ēd, guļ, viņam ir normāla temperatūra, vecāki var neuztraukties un pie ārsta nav jāskrien. Parasti pirmajās 2-3 dienās vecāki gandrīz vienmēr var stabilizēt situāciju paši. 

 

Ir jāņem vērā, ka mazuļiem, šņaucot degunu, nevar aizspiest nāsis kā pieaugušajiem, jo kauliņi vēl ir trausli un tos var traumēt.

 

Bērniem bieži iesnas rodas arī zobu šķilšanās periodā. Ieskatieties mazuļa mutē un, ja jūs tur ieraugāt nedaudz piepampušas, zilganas smaganas, varat būt droši: drīz šķilsies zobi.  Ja temperatūras nav,  vecāki var pašu spēkiem palīdzēt mazulim atbrīvoties no degunā esošajām gļotām. 

 

Bieži vien vecākus uztrauc jautājums, kā tikt vaļā no lielā gļotu daudzuma, kas tek ārā caur degunu? 

Šādos gadījumos palīdzēs deguna atsūkšana ar speciālu ierīci - nazālo aspiratoru. Mūsdienu nazālie aspiratori, atšķirībā no agrāk ražotajiem modeļiem, palīdz izsūkt aizliktu degunu maksimāli saudzīgi. Svarīgi atcerēties, ka "deguna atsūcēja" uzgalim jābūt mīkstam, lai netraumētu bērnu, kurš procedūras laikā var raustīties un pat spārdīties. 

 

Jaunās paaudzes aspiratori ir veidoti tā, ka vienu uzgali vecāks ieliek sev mutē, bet otru ievieto bērna nāsī un atsūc gļotas, ievelkot elpu. Starp abiem uzgaļiem atrodas gļotu uzkrāšanas rezervuārs. Daudzi ražotāji iestrādā rezervuārā filtrus, kurus izmazgāt praktiski nav iespējams, tāpēc pastāvīgi jāpērk klāt jauni.  Nesen ir parādījies jauns, ļoti veiksmīgs deguna aspiratora modelis “Maria Easy Breath” ar citādu filtrācijas sistēmu - to var izņemt un izmazgāt, tādējādi izvairoties no papildu tēriņiem. 

 

 

 

Tomēr dažas māmiņas uztraucas: ja nu es ievelku gļotas sev mutē vai pārnesu mikrobus?  Vēlamies nomierināt, tam ir inovatīvs risinājums -  kopš vasaras ir iespējams iegādāties jaunu,  lielisku deguna aspiratora modeli ar baterijām “Maria Clean Nose” -  tas strādā klusu,  aspiratoram ir mīksti uzgaļi un rezervuārs. Šo aspiratoru var pilnībā izjaukt un izmazgāt, turklāt gļotu atsūkšanas ātrums pielāgots pavisam maziem bērniem.

 

Daži vecāki apgalvo, ka aspirācija nelīdz.

Galvenā kļūda - aspirācijas procesā netiek aizspiesta bērna otra nāss, kas ir svarīgi gaisa cirkulācijai.  Tāpat jāatceras, ka pirms procedūras deguna dobumi obligāti ir jāpaskalo.

 

Svarīgi ari iegaumēt, ka, ja gļotu ir daudz, āda ap mazuļa degunu ir jāapstrādā, lai izvairītos no kairinājumiem un iekaisumiem.

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 

 

Šodienas tendence ir izmantot pēc iespējas vairāk dabīgus līdzekļus, bet bērniem līdz gada vecumam pat no dabiskajiem pilieniem ne visi ir piemēroti. Labākais variants – ņemt parasto sālsūdeni,  jūras ūdeni vai fizioloģisko šķīdumu (visu var nopirkt aptiekā) un izskalot degunu: pietiek ar pāris pilieniem katrā nāsī. Vecākiem bērniem var arī lielāku devu. Bērns var norīt vai izšķaudīt skalojamo šķidrumu, palaist burbuļus caur degunu – nekas briesmīgs, tas ir normāli.

 

Tomēr, ja jūs netiekat galā ar bērna iesnām 2-3 dienu laikā - mazuļa deguns aizvien ir aizlikts un situācija tikai pasliktinās,  paaugstinās temperatūra, bērns atsakās ēst, elpo caur mutim un ir nemierīgs,  noteikti būtu jādodas pie ārsta.

 

 

Esiet veseli!

 

 

 

 

Maria Clean Nose – deguna aspirators, darbojas ar 2 AA tipa baterijām (baterijas neietilpst komplektācija).

 

Bez papildu filtriem.

 

Ātri un maigi iztīra liekās gļotas no deguna atverēm, atvieglojot elpošanu augšējos elpceļos.

 

Ūdensizturīgs un mazgājams, kluss, ergonomisks dizains nodrošina labu satvēri un kontroli, liela, viegli mazgājama tvertne gļotām, komplektā 2 silikona uzgaļi.