Negaidītais labums no Covid-19: pasaulē priekšlaicīgu dzemdību kļuvis mazāk, dažviet – pat desmit reižu

Atņemot dzīvības pieaugušajiem, koronavīruss saudzē bērnus. Mazuļi ne tikai inficējas retāk un šo slimību pārcieš vieglāk, bet arī daudzās valstīs šogad būtiski samazinājusies neiznēsātu bērnu dzimšana, dažos gadījumos – par 90%, raksta izdevums "New York Times". 

FOTO: Shutterstock.com

Pirmie šim pagaidām neizskaidrojamajam faktam pievērsa uzmanību Dānijas un Īrijas mediķi. Ārstu grupas neatkarīgi cita no citas sāka vākt datus par bērniem, kas dzimuši pirms paredzētā laika. Pēc tam ar saviem apsvērumiem viņi dalījās ar kolēģiem no citām valstīm, un tie apstiprināja – jā, ir tāda tendence.


Nekā līdzīga agrāk nebija
Īrijā stingri ierobežošanas pasākumi tika noteikti 12. martā. Neonatologs Rojs Filips, kurš strādā Limerikas Universitātes dzemdību klīnikā, atgriezās no atvaļinājuma marta beigās. Filips pamanīja, ka viņa prombūtnes laikā ne reizi nebija pasūtīti bagātinātie maisījumi uz krūts piena bāzes, ar kuriem parasti baro neiznēsātus bērnus. Kolēģi paskaidroja – pēc šiem maisījumiem nebija nepieciešamības, jo martā nodaļā nebija neviena priekšlaicīgu dzemdību gadījuma. Visā šajā periodā klīnikā piedzima ļoti maz neiznēsātu bērnu. Pēc neonatologa vārdiem, divās desmitgadēs nekas tamlīdzīgs netika novērots.


No Austrālijas līdz ASV
Arī Dānijā ārsti ieinteresējās par to, ka jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas ir neparasti tukšas, un arī veica pētījumu. Mikaels Kristiansens no Valsts seruma institūta ar grupu kolēģu apkopoja datus par mazuļiem, kas Dānijā piedzimuši visstingrāko koronavīrusa ierobežošanas pasākumu laikā no 12. marta līdz 16. aprīlim, un salīdzināja ar tā paša perioda datiem iepriekšējos piecos gados. Pētījums aptvēra 31 tūkstoti gadījumu. Pētnieki konstatēja, ka visstingrāko ierobežošanas pasākumu laikā neiznēsāto bērnu skaits, kas piedzimuši pirms 28. grūtniecības nedēļas, samazinājies par veseliem 90%.

Pēc šīs informācijas publiskošanas noskaidrojās, ka līdzīga aina ir visā pasaulē, lai gan tendence nav vispārēja un nav vērojama visur.

Kanādas pilsētas Kalgari dzemdību namā stingro ierobežošanas pasākumu laikā priekšlaicīgu dzemdību bijis divas reizes mazāk.  Medicīnas centrā “Erasmus” Nīderlandes pilsētā Roterdamā arī tika konstatēta priekšlaicīgo dzemdību skaita samazināšanās, lai gan ne tik būtiska kā Dānijā.

ASV pilsētas Nešvilas Vanderbilta slimnīcas jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļās martā bija par 20% mazāk mazo pacientu, nekā ierasts.

Sazinoties ar Rīgas Dzemdību nama pārstāvi Baibu Auzāni, portāls "Mammamuntetiem.lv" noskaidroja, ka vērojamas ir pretējas tendences. Laika periodā no 2020. gada 14. marta līdz 10. junijam uz 1248 dzemdībām 7.05% bija priekšlaicīgas dzemdības. Savukārt 2019.gadā periodā no 14.03 - 10.06 uz 1400 dzemdībām 4,86% bija priekšlaicīgas dzemdības. Šogad minētajā laika posmā priekšlaicīgu dzemdību skaits Rīgas Dzemdību namā pieaudzis 1,45 reizes.

Reklāma
Reklāma


Nežēlīgs, bet dabisks eksperiments
Saistība ar ierobežošanas pasākumiem ir acīmredzama, taču speciālisti pagaidām nezina, kāds ir iemesls tam, ka samazinās priekšlaicīgo dzemdību skaits. Iespējams, stingro ierobežošanas pasākumu laikā grūtniecēm bija vairāk iespēju atpūsties. Sēžot mājās, sievietes nebija pakļautas stresam, kas saistīts ar darbu un braucieniem, saņēma lielāku atbalstu no tuviniekiem un viņām bija labāks miegs.

Tāpat, pateicoties ierobežošanas pasākumiem, grūtnieces izvairījās no tradicionālās pavasara saaukstēšanās un citām saslimšanām. Daži vīrusi, tostarp gripas vīruss, spēj paaugstināt priekšlaicīgu dzemdību iespējamību. Par vēl vienu nelabvēlīgu faktoru grūtniecēm tiek uzskatīts gaisa piesārņojums. Stingro ierobežošanas pasākumu laikā gaiss kļuva tīrāks, un iespējams, ka arī tas nāca par labu grūtniecēm un vēl nedzimušajiem mazuļiem.

“Priekšlaicīgu dzemdību cēloņus nav izdevies noskaidrot desmitgadēm, un to novēršanas paņēmieni lielākoties izrādījušies neveiksmīgi,” paskaidrojis akušieris Deniss Džeimsons no Atlantas Emorija universitātes Medicīnas skolas.

Dānijas un Īrijas neonatologu pētījumi publicēti vēl nerecenzēto pētījumu vietnēs. Izveidota starptautiska ārstu grupa, lai vāktu datus par šo jautājumu.

Priekšlaicīgo dzemdību eksperti uzskata, ka šī negaidītā “dāvana no Covid-19” pelna vislielāko uzmanību un ir jāpēta.

Ja tendences apstiprināsies, pandēmija un ierobežošanas pasākumi var kļūt par sava veida dabisku eksperimentu, kas palīdzēs ārstiem, zinātniekiem un nākamajiem vecākiem labāk izprast iemeslus, kas izraisa priekšlaicīgas dzemdības, un, iespējams, atrast agrāk nezināmus paņēmienus to novēršanai, rezumē “New York Times” publikācijas autors.

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv