Pandēmijas ietekmē līdz rekordzemam līmenim samazinājusies citas bīstamas slimības izplatība

Visā pasaulē ieviestie sociālās distancēšanās noteikumi jaunā koronavīrusa izplatības apturēšanai inficēšanos ar sezonālo gripu samazinājuši līdz rekordzemai atzīmei, liecina sākotnējie dati.

 

Photo by Martin Sanchez on Unsplash

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Photo by Martin Sanchez on Unsplash

Dati parāda, ka koronavīrusa apturēšanas pasākumiem bijusi bezprecedenta ietekme uz citām pārnēsājamām slimībām.

Ķīnā, kura pirmā ieviesa plašus ierobežojumus, ievērojami kritušies rādītāji par tādām slimībām kā masalas un dažas seksuāli pārnēsājamas slimības, taču viskrasākais kritums bijis sezonālās gripas gadījumiem.

Kopš ierobežojumu noteikšanas sākuma Ķīnas Veselības ministrijas ik mēnesi ziņoto gripas gadījumu skaits sarucis par 90% - no vidēji 290 000 gadījumu mēnesī agrāk līdz 23 000 gadījumu mēnesī šogad.

Arī Kanādas gripas novērošanas sistēma savā nesenajā ziņojumā norādīja par "ārkārtīgi zemu" gripas līmeni un tādus pašus datus savos iknedēļas gripas statistikas ziņojumos sniedz citas valstis, tostarp Lielbritānija un Austrālija.

Reklāma
Reklāma

Dienvidkorejas infekcijas slimību portāls jaunākajā ziņojumā vēsta, ka gripas gadījumu skaits samazinājies par 83%, salīdzinot ar to pašu pagājušā gada posmu.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aplēsēm, katru gadu ar sezonālo gripu ir saistīti trīs līdz pieci miljoni smagu saslimšanas gadījumu un līdz 500 000 nāves gadījumu.

Kā norāda eksperti, lai arī gripas gadījumu kritums ir mazinājis slogu uz veselības aprūpes sistēmām un mazinājis mirstību no gripas, pastāv bažas, ka tam var būt negatīva ietekme uz imunitātes līmeni nākamajās gripas sezonās.