Vai ir iespējamas blakusparādības? Atbildes uz jautājumiem par Covid-19 vakcīnu

Daudzsološie Lielbritānijas Oksfordas universitātes un farmācijas kompānijas "AstraZeneca" kopīgi izstrādātās vakcīnas izmēģinājumi viesuši cerību, ka jau drīzumā sabiedrība tiks pie efektīvas Covid-19 vakcīnas.

FOTO: Shutterstock.com

Oksfordas universitātes pētnieku izstrādātā vakcīna ir viena no apmēram 20 vakcīnu, kas pašreiz tiek testētas uz cilvēkiem klīniskajos pētījumos. Visā pasaulē tiek izstrādātas vēl aptuveni 140 citas Covid-19 vakcīnas.

Līdz ar pirmo rezultātu saņemšanu sabiedrībai radušies vairāki jautājumi par Covid-19 potenciālajām vakcīnām. Atbildes uz tiem skaidro BBC.

 

Vai vakcīna būs 100% droša? Valda uztraukums, ka tās izstrāde ir sasteigta, un tai varētu būt nevēlamas blakusparādības.

Jaunās vakcīnas pirms plašākas izmantošanas tiek pakļautas stingrai drošības pārbaudei. Kaut arī darbs pie koronavīrusa vakcīnu izstrādes norit ļoti strauji, šīs pārbaudes klīniskajos pētījumos joprojām notiek.

Jebkura ārstēšanas procesa laikā pacients var saskarties ar blakusparādībām. Tās var novērot arī pēc vakcīnām. Vakcīnu biežākās blaknes parasti ir vieglas, piemēram, ādas pietūkums vai apsārtums vietā, kurā veikts dūriens.

 

Vai ir kādi pierādījumi tam, ka attiecībā uz Covid-19 ir pārbaudīta gripas vakcīnas efektivitāte?

Sezonālā gripas vakcīna pret Covid-19 neaizsargās. Gripa un Covid-19 ir pilnīgi atšķirīgas slimības, ko izraisa dažādi vīrusi.

Reklāma
Reklāma

Veikt gripas vakcīnu koronavīrusa pandēmijas laikā ir laba doma, lai palīdzētu aizsargāt veselību, jo gripa smagi var ietekmēt cilvēku ar paaugstinātu risku veselību, pazeminot imunitāti.

 

Vai vakcīnu varēs saņemt arī cilvēki, kuriem iepriekš veikta orgānu transplantācija?

Zinātnieki pašlaik testē daudz dažādu potenciālo koronavīrusu vakcīnu. Pagaidām nav skaidrs, kura no tām varētu būt visefektīvākā. Atsevišķi vakcīnas varianti dažiem cilvēkiem var būt piemērotāki nekā citiem. Klīniskajos testos piesakās brīvprātīgie, taču būs vajadzīgs laiks, lai skaidri uzzinātu, kurām personu grupām vakcīna būs visefektīvākā.

Ja cilvēks saņēmis transplantātu un lieto imūnsupresantus, lai novērstu orgāna atgrūšanu, dažas vakcīnas, piemēram, "dzīvās" vakcīnas, kas satur novājinātas baktērijas vai vīrusus, organismam var nebūt piemērotas.

 

Vai vakcīna saglabās efektu, ja vīruss mutē?

Pašlaik izstrādājamās koronavīrusu vakcīnas ir balstītas uz šobrīd cirkulējošo vīrusu. Vīrusi var mutēt, bet tas ne vienmēr nozīmē to, ka vakcīna kļūs mazāk efektīva. Tas ir atkarīgs no tā, cik nozīmīgas ir mutācijas un vai tās ietekmē to vīrusa daļu, kuru drošā apmērā satur arī vakcīna.

Šobrīd zinātnieki nav novērojuši, ka vīrusa mutācija notiek vakcīnas izstrādes procesā svarīgajās vīrusa daļās.

 

No http://jauns.lv