Cilmes šūnas. Vecāku uzdotie jautājumi un atbildes

Kas ir cilmes šūnas, kā tās tiek iegūtas un kur var izmantot jau tagad? Uz vecāku biežāk uzdotajiem jautājumiem atbild Cilmes šūnu bankas “FamiCord” grupas pārstāve ārste Inese Bolmane.

Pēdējais grūtniecības trimestris ir laiks, kad mammas sāk aizdomāties, vai ir jāpaņem cilmes šūnas

FOTO: Shutterstock.com

Pēdējais grūtniecības trimestris ir laiks, kad mammas sāk aizdomāties, vai ir jāpaņem cilmes šūnas

 

 

 

Kas ir cilmes šūnas?

Cilvēks sastāv no šūnām. Mūsos ir ap 100 triljoniem šūnu un kādi 220 dažādi šūnu veidi. Katram šūnu veidam ir savs uzdevums mūsu organismā.

Viss cilvēka organisms ir sācis veidoties no vienas šūnas, pēc tam tās ir diferencējušās. Cilmes šūnas ir jaunas šūnas, kas mūsu organismā saglabājas visu mūžu. Ja ir kāds bojājums vai trauma, cilmes šūnas stājas bojāgājušo šūnu vietā un palīdz organismam atveseļoties.

Jāņem gan vērā, ka mūsos esošās cilmes šūnas ir tikpat vecas, cik mēs, to skaits ar laiku samazinās. Savukārt jaundzimuša bērna cilmes šūnas ir jaunas. Tām ir ļoti liels potenciāls vairoties, tāpēc tās ir īpaši vērtīgas. 

 

 

Kā tiek iegūtas cilmes šūnas?

Tāpat kā tiek paņemtas asinis no vēnas, tāpat tiek paņemtas šūnas no nabassaites tad, kad mazulis jau ir piedzimis un atdots mammai. Vecmāte paņem tās asinis, kas palikušas nabassaitē, un gabaliņu nabassaites. Ne mammai, ne bērnam tas nav sāpīgi vai kaitīgi. Tātad tiek paņemtas asiņu cilmes šūnas, kā arī audu šūnas no nabassaites, kas citkārt nonāk medicīniskajos atkritumos.

Jāuzsver, ka gadījumā, ja ir smagas dzemdības un jādomā par mazuļa un mammas dzīvības glābšanu, tad šīs šūnas ne vienmēr ir iespējams paņemt. 

 

 

Kādiem mērķiem izmanto cilmes šūnas?

Nosacīti tas ir “remontkomplekts” jeb bioloģisks materiāls nākotnei. Mēs nezinām, kas mūs sagaida nākotnē, kādas veselības problēmas iespējams piedzīvot. Šāds šūnu materiāls, kas ir pareizi paņemts, sagatavots un sasaldēts, var noderēt kādas slimības ārstēšanai vai tad, ja ir nopietnas traumas. To var izmantot arī atjaunojošā medicīnā, kas šobrīd attīstās ļoti strauji.
 


Kur šīs šūnas lieto jau tagad?

Piemēram, no asins šūnām veidojas asinsķermenīši, kurus var izmantot ap 80 asins slimību ārstēšanā. No audu šūnām veidojas praktiski visas pārējās ķermeņa šūnas. Tās var pavairot, un tām nav nepieciešama saderība. Tas nozīmē, ka šīs šūnas der jebkuram cilvēkam. Ar šīm šūnām pētījumi ir jaunāki, to ir mazāk, bet jau ir zināmas diagnozes, kuras pēc dažiem gadiem varēs ārstēt ar audu šūnām, piemēram, bērnu cerebrālā trieka, autisms, amiolaterālā skleroze.

Piemēram, ja ģimenē ir bērns ar kādu no šīm slimībām un ģimene gaida nākamo mazuli, ir vērts šīs cilmes šūnas paņemt, lai pēc tam varētu ārstēt vecāko bērnu.
 
Polijas Cilmes šūnu banka sadarbībā ar Ļubļinas klīniku jau ir uzsākusi eksperimentālu bērnu cerebrālās triekas ārstēšanu ar paša bērna nabassaites asins cilmes šūnu transplantāciju. Mūsu bankas klienti šajos pētījumos un ārstēšanas procesā var piedalīties bez maksas. 

 

 

Vai ir tā, ka šīs cilmes šūnas var izmantot arī citi radinieki?

Asins cilmes šūnas jau ir pietiekami diferencējušās, tāpēc tām saderība ir svarīga. Brāļi, māsas, mamma, tētis varētu tās izmantot, ja ir saderība. Jebkuram noderēs audu šūnas (mezenhimālās cilmes šūnas), no tām var izaudzēt jebkuru citu ķermeņa šūnu veidu. 

 

Kā notiek cilmes šūnu saglabāšana?

Pēdējais grūtniecības trimestris ir laiks, kad mammas sāk aizdomāties, vai ir jāpaņem cilmes šūnas. Dažreiz gan mēdz būt priekšlaicīgas dzemdības. Tas, ko mēs iesakām, – noslēgt līgumu mēnesi pirms dzemdībām, bet to izdarīt var arī agrāk. Strādājam 24 stundas diennaktī, līdz ar to, ja mamma pieņēmusi lēmumu, ka viņai šis pakalpojums ir vajadzīgs, varam visu izdarīt ļoti operatīvi, lai nepalaistu garām mirkli, kad šūnas var paņemt. 

Kad līgums noslēgts, pārējo izdara mūsu darbinieki – aizgādā aprīkojumu cilmes šūnu paņemšanai, bet šūnas paņem vecmāte, kura ir apmācīta, kā to darīt. Tad mēs paņemam šo materiālu un nogādājam uz laboratoriju Varšavā. Trīs līdz četrus mēnešus šūnas pārbauda, izolē, saskaita, tad pavairo. Kad process ir veikts, šūnas var gan izmantot uzreiz, gan arī glabāt. 

 

 

Kāpēc jāizvēlas tieši Cilmes šūnu banka “FamiCord” grupa?

Mēs esam lielākā cilmes šūnu banka Eiropā, ar lielāko laboratoriju Varšavā, kas sagatavo vislielāko skaitu šūnu transplantāta pēc slimnīcu pieprasījuma. Kā līderis šajā nozarē iesaistāmies klīniskajos pētījumos kopā ar klīnikām. Mums ir daudz kontaktu un partneru, ar kuriem varam sadarboties, kad mūsu klientiem rodas nepieciešamība izmantot šūnas. Tas nozīmē, ka risinājums nav jāmeklē pašiem vecākiem, bet mēs to palīdzam atrast un īstenot.