Gulēšana kailam uzlabo veselību! 11 ieguvumi gulēšanai bez nakts tērpa

No laba miega režīma ir atkarīga mūsu produktivitāte un pašsajūta. Ja gulēt kailam nozīmē labāku miega kvalitāti, kāpēc gan to neizmēģināt?

 

FOTO: Shutterstock.com

1. Saldāks miegs

Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka vēsāks gaiss guļamistabā (15.6 līdz 19.4 grādi pēc Celsija) labvēlīgi ietekmē miega kvalitāti. Arī guļot kailam, nav liekas nakts veļas kārtas, kura silda ķermeni. Mūsu āda pati var dabiski sevi izolēt, ķermeņa temperatūra guļot pazeminās, lai veicinātu labāku miegu. 

Taču ādas spēja pašai zaudēt lieko siltumu pazeminās, ja guļamistaba ir pārāk silta.

Tātad, vai temperatūra ir iemesls, kāpēc naktī pamosties, nosperot no sevis segu? Tieši tā. Tavs ķermenis vēlas atdzist. 

 

2. Ātrāka iemigšana

Zemāka ķermeņa temperatūra palīdz arī ātrāk iesnausties. Tāpat vairāki pētījumi ir atklājuši saistību bezmiegam ar ādas un ķermeņa temperatūru. Pētījums, kurā tika pētīta bezmiega un ķermeņa temperatūras saistība, tika atklāts, ka cilvēkiem, kuri cīnās ar bezmiegu, ir daudz augstāka ķermeņa temperatūra nekā tiem, kuri katru nakti iesnaužas saldā miegā.

 

3. Slimību novēršana

Miegs ir ļoti svarīga daļa no ķermeņa atjaunošanās un uzlādēšanās procesa. Ja netiek pietiekami daudz laika veltīts miegam, cieš imūnsistēma, kas padara organismu jūtīgāku pret baciļu uzņemšanu. Ja tev ir sajūta, ka nekad nevari pietiekami izgulēties, Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) norāda, ka tādā gadījumā var apdraudēt arī tādas veselības problēmas kā:

  • depresija
  • 2. tipa cukura diabēts
  • sirds slimības
  • aptaukošanās

 

4. Uzlabota ādas veselība

Labs miegs palīdz veicināt kolagēna ražošanu, kas nodrošina labu ādas veselību. 

2018. gada pētījumā tika atklāts, ka cilvēkiem, kuriem ir laba miega kvalitāte, brūces sadzīst ātrāk nekā cilvēkiem, kuriem nav labs miega režīms.

 

5. Mentālās veselības uzlabošanās

Gulēšana kailam var palīdzēt samazināt stresa līmeni, kas savukārt samazinās trauksmes iespējamību. 

 

6. Var palielināt metabolismu

Īsāk sakot - kaloriju dedzināšana guļot. 

Mēnesi ilgā pētījumā, kurā tika pētīta gulētiešanas temperatūras un tauku ietekme uz kādu vīriešu grupu, atklājās, ka vīrieši, kuri devās gulēt vēsākā istabas temperatūrā, ieguva vairāk brūno tauku un šai vīriešu grupai palielinājās metabolisms. Brūnie tauki palīdz regulēt ķermeņa temperatūru un sadedzina kalorijas enerģijas iegūšanai.

Reklāma
Reklāma

 

7. Uzlabota maksts veselība (ja vien tev tāda ir)

Ja tev ir nosliece uz piena sēnītes infekcijām, gulēšana kailai palīdzēs atpūtināt maksti no mitrās un neelpojošās apakšbiksīšu vides. 

 

8. Var palielināt vīrieša auglību

Nav noslēpums, ka vīriešu auglība samazinās, un tas ir saistīts ar lielāku svīšanu un pārāk pieguļošu un neelpojošu apakšveļu. Tāpēc arī vīriešiem būtu jāguļ kailiem, lai uzlabotu savu veselību.

2018. gada pētījumā par vīriešu auglību tika atklāts, ka vīriešiem, kuri dod priekšroku bokseršortiem, bija daudz augstāka spermas koncentrācija un kopējais spermatozoīdu skaits, salīdzinot ar tiem, kuri izvēlējās stingrāka stila apakšbikses/šortus.

Ar dāņu vīriešiem veikts pētījums atklāja saistību starp sliktu miegu un spermas daudzumu. Dalībniekiem, kuri cieta no bezmiega un citiem miega traucējumiem, bija par 29% zemāka spermas koncentrācija. 

 

9. Iespēja sajusties tuvākam savam partnerim

Gulēšana kailam blakus partnerim var palīdzēt stiprināt jūsu kā pāra saites, pateicoties ‘’cuddle hormone’’ jeb mīļošanās/glāstīšanas hormonam oksitocīnam, kurš izdalās no āda pie ādas kontakta.

Oksitocīns izdalās pozitīvas mijiedarbības laikā starp cilvēkiem un liek justies labi, mazāk stresainam.

 

10. Vairāk seksa

Drēbes jau ir novilktas un vairs nestāv ceļā, un arī hormoni ir iekarsuši, blakus sajūtot siltu, kailu ķermeni. 

 

11. Paaugstināts pašnovērtējums un apmierinātība ar savu ķermeni

Pētījumā, kurā tika pētīti nūdisti un cilvēki, kuri atrodas lielās grupās kaili, atklājās lielāks cilvēku skaits ar pozitīvu sava ķermeņa novērtējumu. Pētnieki uzskata, ka šis pašnovērtējuma palielinājums bija tāpēc, ka šie cilvēki redzēja viens otra ķermeņus un pieņēma tos tādus, kādi tie ir. 

Apskatot savu ķermeni kailu pirms gulētiešanas un pēc pamošanās bez jebkāda nosodījuma, tu dod iespēju iemīlēt pašam savu ķermeni arvien vairāk.

 

Protams, gulēšana kailam neatrisinās visas jūsu problēmas, taču tā var līdzēt labākai miega kvalitātei, kas veselībai sniegs daudz ieguvumu un palīdzēs novērst slimības. 

Tāpēc atbrīvojieties no saskaņotajām pidžamām pirms gulētiešanas un pietaupiet tās slinkiem svētdienu rītiem!

 

Avots: http://greatist.com