Domājot par skolas un karjeras izvēli, vecākiem jāieklausās savā bērnā

Skolas un karjeras izvēle ne vienmēr ir viegla, tāpēc „CONSULTO” izaugsmes konsultante un biedrības “Good mood art” vadītāja Marta Rubīna sniedz pāris ieteikumu, kas varētu šo lēmumu atvieglot.

FOTO: Shutterstock.com

Par iespējamo karjeru jādomā jau no bērna kājas

Ja vērtējam bērnu attīstību pa posmiem, tad vecums no apmēram septiņiem gadiem līdz agriem tīņa gadiem ir laiks, kad bērna prāts ir ārkārtīgi zinātkārs. Tas spēj uzsūkt visu, ko apkārtējā pasaule tam var dot. Šajā vecumā bērniem ir ļoti ass prāts uz interešu attīstīšanu, tāpēc šis ir sevišķi labs laiks tam, lai bērns izmēģinātu dažādus pulciņus un sporta aktivitātes. Ļoti svarīgi ir arī tas, lai bērni iepazīst dažādas profesionālās jomas, profesijas un sākotnēji vismaz uzzina, ko vecāki dara savos darbos.

 

Brīdī, kad skola jau ir beigusies un jāpieņem lēmums par to, kur studēt vai kur strādāt, vecāki daudz neko vairs nevar palīdzēt. Tikai atbalstīt sava pieaugušā bērna izvēli. Gala izvēli var veikt tikai jaunietis pats. Tāpēc šim lēmumam jāsāk gatavoties jau laikus.

 

Skola jāizvēlas atbilstoši bērna talantiem

Ja laikus ir pamanīts, ka bērnam kādā jomā ir talants, tad iespēju robežās arī skolu vēlams izvēlēties atbilstoši tam, kur bērns var labāk izkopt savu talantu. Piemēram, ja bērnam ir izteiktas intereses un dotības mūzikā, sportā, vizuālajā mākslā vai dabaszinībās, ne vienmēr vispārizglītojošā skolā varēs pietiekami attīstīties minētajās jomās. Arvien prestižākas kļūst vidējās profesionālās izglītības iestādes, koledžas. Ja redzams, ka bērnam kāda no šīm skolām var būt piemērotāka vai tur viņš varēs attīstīt savus talantus labāk, tad ir vērts izvērtēt un atbalstīt bērna lēmumu izvēlēties turpināt mācības profesionālajā skolā un apgūt konkrētu profesiju.

 

Izvēloties profesiju, jāņem vērā trīs pamatprincipi

Ja rodas situācija, kad izvēlēties starp vairākām profesijām ir pārāk grūti, vienmēr jāpatur prātā trīs galvenie pamatprincipi – Ko es gribu? Ko es varu? Kas ir vajadzīgs?

 

Zem “ko es gribu” slēpjas visas mūsu intereses, vērtības. Intereses ir vieglāk pamanīt, taču par vērtībām iespējams ir vēl jāaizdomājas. Dažādās profesijās vērtības var atšķirties; ir svarīgi, lai cilvēka vērtības sakrīt ar izvēlētās profesijas vērtībām.

Reklāma
Reklāma

 

Domājot par “ko es varu”, jāpatur prātā ne tikai savas personības iezīmju un temperamenta atbilstība noteiktām profesijām, bet arī spējas. Ja skolēnam pašam neizdodas apzināt savas spējas, tad nereti var palīdzēt skolā gūto sekmju un dažādu sasniegumu (mācību olimpiādes, konkursi, sacensības) izvērtēšana.

 

Anchor Pēdējais aspekts ir “kas ir vajadzīgs”. Šeit jāmeklē informācija par to, ko ir iespējams studēt, situāciju darba tirgū un to, kā tā provizoriski varētu izskatīties nākotnē. Tagad ļoti daudz runā par nākotnes profesijām un amatiem, kuri būs riska zonā - attīstoties tehnoloģijām, atsevišķas profesijas var izzust. Protams, mēs nevaram paredzēt nākotni, bet kaut kādas tendences profesiju pasaulē iezīmējas jau tagad.

 

Karjeras konsultācijas – pieejamas dažādos formātos

Jauniešiem visā Latvijā ir pieejami dažādi tiešsaistes resursi un klātienes pasākumi, kuros uzzināt vairāk par karjeras un izglītības iespējām. Vienā no populārākajiem ikgadējiem klātienes pasākumiem - izstādē „Skola” - ir iespējams uzzināt par studiju iespējām Latvijā, savukārt pasākumā „SkillsLatvia” ir iespēja klātienē iepazīt dažādas profesijas. Profesiju izpētei noderēs ikgadējais pasākums “Ēnu diena”.

 

Jauniešiem ir pieejamas arī karjeras konsultanta konsultācijas. Atliek vien painteresēties, kur tuvējā skolā vai pašvaldībā ir pieejams karjeras konsultants. Vecāki var sekot līdzi aktualitātēm mājaslapā niid.lv, kur atrodama informācija par pilnīgi visām izglītības programmām Latvijā, kā arī aktuālā informācija par, piemēram, atvērto durvju dienām un citiem gaidāmiem pasākumiem.

 

Iespēja iepazīt profesiju virtuāli

Profesijas var iepazīt arī virtuāli, izmantojot, piemēram, vietnes profesijupasaule.lv. Šajās mājaslapās saturs tapis sadarbībā ar darba devējiem, līdz ar to ir iespējams iepazīt profesijas, lasot intervijas ar profesionāļiem, aplūkojot fotogrāfijas, kas gūtas no reāliem uzņēmumiem, iestādēm. Informācijas avoti ir uzticami un saturs - viegli uztverams.

 

Tāpat tiešsaistē pieejami arī dažādi karjeras testi. Sevis izpētes un karjeras iespēju apzināšanas ceļā jauniešiem varu ieteikt Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā atrodamo testu “Pašnoteicējs jauniešiem”, reizē aicinot pārrunāt testā gūtos rezultātus ar karjeras konsultantu. Taču ir vēl arī citi brīvpieejas resursi ar uzdevumiem, testiem, piemēram, vietnē prakse.lv, kuri palīdzēs izzināt sevi, savas intereses un vērtības, dažādas darba vides.