Kā saglabāt dilles ziemai aromātiskas, garšīgas un zaļas

Šobrīd dārzs ir pilns ar aromātiskiem garšaugiem. Pētersīļi, baziliks, raudene, dilles... Vērtīgi, garšīgi, bagāti ar vitamīniem un mikroelementiem. Visus šos labumus var saglabāt ziemai. Tradicionāli - sasaldējot, bet ir arī citas metodes, kā dillītes saglabāt, lai pēc tam ērti un parocīgi izmantotu ziemā. 

Noliec dilles uz virtuves dvieļa vai papīra salvetēm, lai notek liekais šķidrums

FOTO: Shutterstock.com

Noliec dilles uz virtuves dvieļa vai papīra salvetēm, lai notek liekais šķidrums

Dilles ir tipisks ziemeļnieku garšaugs. Biezpiens ar dillītēm, kūpoši miltaini kartupeļi ar sviestu un dillēm, buljons ar smaržīgām dillēm... Mmmm.... Turklāt dilles ir arī ārstnieciskas. Tās uzlabo vēdera darbību un attīsta asinis. Lai šīs īpašības saglabātos arī gada vēsajai sezonai, ir jāņem vērā dažas gatavošanas īpatnības. Lielākā problēma ir mitruma zudums, kas paņem arī daļu no diļļu neatkārtojamā aromāta. 
 


Sālīšana

Vislabāk krāsu un smaržo saglabā sālītas dilles. Derēs gan zupām, gan mērcēm, gan gaļas un kartupeļu ēdieniem. 
Sālīšanai izmanto tikai smalkās diļļu lapiņas
Dilles sasmalcina pēc iespējas smalkāk, liek stikla burkā un katru kārtu bagātīgi pārber ar sāls kārtu. 
Visu blīvi saspiež, liek virsū vāciņu, liek ledusskapī augšējos plauktos. 
Pietiekami sasālītas, dillītes glabāsies gadu.
Pievienojot ēdieniem, atceries, ka dilles jau satur sāli. 
 

 

Dažas saimnieces ledus trauciņos sasaldē dilles, sajaucot tās ar nelielu daudzumu ūdens, bet, pievienojot sviestu un vēl kādu garšaugu, top garšaugu sviests, ko var ziest uz maizes vai izmantot garšaugu bagetēs.

 

Kaltēšana 

Arī kaltētas dilles labi saglabā aromātu un piemērots zupu gatavošanā. Ir vairākas metodes, kā izkaltēt dilles ilgākai uzglabāšanai. 

  1. Nomazgātus, nosusinātus diļļu pušķīšus sasien ar auklu un piekarina žāvēties ēnainā vietā, kas pasargāta no kukaiņiem. Pēc dažām dienām dillītes gatavas uzglabāšanai sausos papīra maisiņos. 
  2. Smalkāk sakapātas dilles izber uz paplātes un kaltē cepeškrāsnī. Tas ir ātrāk, bet dilles zaudē daļu krāsas un arī smaržas. 

Vislabāk dilles kaltēt speciālos žāvētājos, kuros zaļums kaltējas zemā temperatūrā ilgāku laiku. 

Reklāma
Reklāma


Saldēšana

Šobrīd populārākais veids ir zaļumu saldēšana ziemai. Var saldēt sasmalcinātas, bet ļoti ekonomiski un ērti ir saldēt ledus trauciņos, katru reizi paņemot no saldētavas tieši tik daudz, cik vajag vienai gatavošanas reizei. Dažas saimnieces ledus trauciņos sasaldē dilles, sajaucot tās ar nelielu daudzumu ūdens, bet, pievienojot sviestu un vēl kādu garšaugu, top garšaugu sviests, ko var ziest uz maizes vai izmantot garšaugu bagetēs. Ja zaļumu ir tik daudz, ka tos var sablanderēt, papildus mitrums nav nepieciešams. To dod zaļumu sula. 
Sasaldētas dilles var glabāt 6 - 8 mēnešus. Šajā laikā tās saglabā garšas, smaržas un krāsas īpašības. 


Glabāšana ledusskapī 

Trīs nedēļas dilles var saglabāt arī ledusskapī, ieliekot diļļu buntītes plastikāta pudelēs vai uzglabāšanas kastēs. Dilles aplej ar istabas temperatūras ūdeni, ieliek ledusskapī uz 6 stundām, tad ūdeni nolej, dilles nopurina no liekā ūdens, un liek ledusskapī, uzliekot vāciņu.


Svaigas dilles burciņās 

Svaigas dilles var uzglabāt arī sterilizētās, sausās stikla burkās. Liek iekšā buntīti un hermētiski noslēdz. Glabājas apmēram mēnesi.


Kā pareizi sagatavot dilles un citus zaļumus ilgākai uzglabāšanai 

  • Nomazgā istabas temperatūras ūdenī. Nemazgā ne verdošā, ne ledus aukstā ūdenī
  • Noliec uz virtuves dvieļa vai papīra salvetēm, lai notek liekais šķidrums
  • Pārliecinies, vai starp lapiņām nav kukaiņu

Saistītie raksti