Kāpēc cilvēks nosirmo un vai tas ir uz mūžu

Kolumbijas universitātes (ASV) zinātnieku grupa publicējusi sava pētījuma rezultātus vietnē biorixiv.org, ka iespējams nosirmojušiem matiem atgūt to sākotnējo dabīgo krāsu. Viņi radīja metodi, kas ļauj izsekot katra atsevišķa matiņa pigmentācijas izmaiņām laika gaitā un salīdzināt tās ar notikumiem cilvēka dzīvē.

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka matu krāsas atjaunošanās jeb repigmentācija sastopama diezgan bieži gan vīriešiem, gan sievietēm

FOTO: Shutterstock.com

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka matu krāsas atjaunošanās jeb repigmentācija sastopama diezgan bieži gan vīriešiem, gan sievietēm

Lai gan valda uzskats, ka matu nosirmošana ir uz mūžu, tomēr zinātnieki noskaidroja, ka matu krāsas atjaunošanās jeb repigmentācija sastopama diezgan bieži gan vīriešiem, gan sievietēm. Tā notiek gan dažādu vecumu, gan etnisko grupu cilvēkiem (no 9 – 39 gadiem). Krāsu atgūst gan uz galvas, gan citās vietās augošs apmatojums un šīs pārmaiņas var notikt samērā ātri – vidēji trijos mēnešos. Tomēr mati, kas atguvuši savu krāsu, atkal var nosirmot.

Analizēta arī kādas 30 gadus vecas sievietes matu šķipsna. Sirmā josla apmēram divu centimetru garumā parādījusies sarežģītā viņas dzīves posmā, kas bija saistīts ar konfliktiem ģimenē, šķiršanos un pārcelšanos. Tad, kad dzīve normalizējās un stresa pilnais periods jau bija pagātnē, mati atguva sākotnējo krāsu.

Zinātnieki noskaidroja, ka sirmums cieši saistīts ar stresa līmeni dzīvē. Samazinoties spriedzei, mati spēj atgūt savu krāsu, apgalvo pētnieki, kuri ir gatavi izstrādāt efektīvas metodes matu krāsas atjaunošanai.

Reklāma
Reklāma

Avots: jauns.lv