Pirmais sekss: kas jāzina par vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu

Latvijā un Eiropā pusaudži uzsāk dzimumdzīvi vidēji 16 gadu vecumā. Jaunieši drīz dosies vasaras brīvdienās un pavadīs vēl vairāk laika kopā. Lai arī vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) nav neatliekamo medicīnisko manipulāciju augšgalā, par to pusaudžu vecuma meiteņu vecākiem tomēr ir nopietni jādomā – vakcīna pret CPV visefektīvākā ir tieši pirms dzimumdzīves uzsākšanas.

Slimību profilakses un kontroles centrs  skaidro, ka ir ļoti svarīgi meitenei vakcinēties vēl pirms dzimumattiecību sākuma. Foto: unsplash.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Slimību profilakses un kontroles centrs skaidro, ka ir ļoti svarīgi meitenei vakcinēties vēl pirms dzimumattiecību sākuma. Foto: unsplash.com

PVO iesaka veikt pusaudžu meiteņu vakcināciju visās valstīs, kur dzemdes kakla vēža un citu ar CPV saistītu slimību profilakse ir sabiedrības veselības prioritāte. Slimību profilakses un kontroles centrs  skaidro, ka ir ļoti svarīgi meitenei vakcinēties vēl pirms dzimumattiecību sākuma. Tā kā Eiropā un arī Latvijā vidējais vecums, kad meitenes uzsāk dzimumdzīvi ir 16 gadi, tas var notikt arī agrāk, tāpēc šī vakcīna tiek rekomendēta tieši 12 gadus vecām meitenēm, lai nodrošinātu aizsardzību iespējami savlaicīgi. Šajā vecuma grupā ir daudz labāka organisma reakcija uz poti, kas sekmē imūnās sistēmas efektīvāku atbildi pret CPV.
 

Atgādinām, ka no 2020. gada janvāra Latvijā meitenēm vecumā no 12 gadiem tiek apmaksāta 9-valentā vakcīna pret CPV. Meitenes to var saņemt līdz pat 18-tajai dzimšanas dienai. Savukārt ikviena sieviete 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67 gados saņem Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli ierasties uz valsts apmaksātu dzemdes kakla profilaktisko izmeklējumu un veikt dzemdes kakla citoloģisko uztriepi.  
 

 

Visizplatītākā CPV izraisītā onkoloģiskā saslimšana ir dzemdes kakla vēzis, taču CPV izraisa arī anālā atveres, maksts un vulvas vēzi, kā arī labdabīgas saslimšanas – dzimumorgānu kārpas,  no kurām vakcinācija var pasargāt. 

 

 

Ar CPV savas dzīves laikā inficējas 70-80% cilvēku. Šobrīd pasaulē vidēji 4.5% no visiem jaunajiem konstatētajiem vēža gadījumiem ir CPV izraisīti. Lai kliedētu dažādus mītus un sniegtu informāciju par CPV izraisītajām saslimšanām un valsts piedāvātajām profilakses iespējām, ir radīta interneta vietne www.cpv-info.lv.
 

Reklāma
Reklāma

Visizplatītākā CPV izraisītā onkoloģiskā saslimšana ir dzemdes kakla vēzis, taču CPV izraisa arī anālā atveres, maksts un vulvas vēzi, kā arī labdabīgas saslimšanas – dzimumorgānu kārpas,  no kurām vakcinācija var pasargāt.  Valstīs, kurās iedzīvotāji izmanto vakcinācijas iespējas un aktīvi apmeklē profilaktiskās pārbaudes, mirstība no CPV izraisītajiem vēža gadījumiem ir krietni vien zemāka. 
 

Vietnē www.cpv-info.lv iespējams uzzināt, kā šo vīrusu var iegūt, kādas slimības tas var izraisīt, bet pats svarīgākais - kā sevi no tā pasargāt. Tāpat mājaslapā atradīsiet atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem un informāciju par citām noderīgām saitēm, kur iegūt papildus informāciju par CPV. Pasaulē ir ļoti daudz slimību, kurām nav profilakses, betCPV ir viena no tām infekcijām, pret kuru iespējams vakcinēties. 
 

Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente, ginekoloģe Vija Veisa:

“Ik dienu mēs katrs un mūsu tuvākie sastopamies ar nenovēršamībām, kas var radikāli mainīt mūsu dzīvi. Īpaši sāpīgi ir tie zaudējumi, kas saistīti ar veselību, tai skaitā, saslimšana ar vēzi, kad ne tikai katrs pats sev, bet arī tuvinieki uzdod jautājumus: Kā tas notika? Kāpēc? Kāpēc tieši man, manam tuvākajam? Ja mēs zinām, ka dzemdes kakla vēzi izraisa CPV un pret to radīta efektīva un droša vakcīna, vai mums nevajadzētu darīt visu iespējamo, lai vēža gadījumu rašanās iespēju samazinātu un novērstu? Taču nereti tieši zināšanu trūkums mums liedz izdarīt pareizo izvēli savai un savu tuvinieku veselībai un nākotnei. Tādēļ liela nozīme ir patiesai un uz pētījumiem balstītai informācijai, kas ļauj izvēlēties gudri.”