Dzemdību dabiska ierosināšana. Mīti un patiesības

“Palīgā! Tuvojas noteiktais bērna dzimšanas datums, bet mazais vēl nedzimst. Varbūt ir kāda laba metode, kā pašai pasteidzināt dzemdību sākšanos?” – šādi jautājumi bieži dzirdami mammu sarunās un forumos. 

Noteiktais dzemdību datums nav iekalts akmenī. Pacietību un vēsu prātu!

FOTO: Shutterstock.com

Noteiktais dzemdību datums nav "iekalts akmenī". Pacietību un vēsu prātu!

Par dzemdību ierosināšanas mītiem un patiesībām bezmaksas žurnālā vecākiem "Mammam un tetiem. Zīdainis" stāsta ģimenes veselības centra “Stārķa ligzda” dabisko dzemdību vecmātes Aiva Zeidmane un Māra Grieze.

“Latvijā noteiktais maksimālais grūtniecības ilgums, cik var gaidīt, līdz bērniņš sāk dzimt pats, ir 41 nedēļa un 3 dienas. Taču ne vienmēr mazulis dzimst, kā gaidīts, tāpēc ir vairāki varianti, ko šādā situācijā darīt. Var doties uz stacionāru un saņemt ķīmiskus medikamentus, bet var arī speciālista uzraudzībā izmantot dabiskas metodes dzemdību ierosināšanai,” stāsta dabisko dzemdību vecmāte Aiva Zeidmane. 


Noskaņošanās dzemdībām

Sasniedzot pilnas 37 grūtniecības nedēļas, kad bērns jau ir iznests, sveiks un vesels un gatavs dzimt, sieviete var ar viņu skaidri un noteikti sākt runāt: “Bērniņ, tu esi jau izaudzis, tu vari nākt pasaulē kaut šodien! Būtu lieliski, ja mēs satiktos līdz tam un tam datumam.” Zeidmane skaidro, ka tas darbojas divējādi – mamma informē bērnu, ka viņu gaida, un ir tā, kura nosaka kontrakciju sākšanos, nevis mazulis. Vai bērniņš mammas teikto dzird? Protams! “Viņam taču ir tādas pašas ausis kā mums,” piebilst vecmāte Aiva Zeidmane. 
 

Pastaigām būtu jābūt grūtnieces ikdienai visu bērna gaidīšanas laiku, bet sevišķi pēc 30. grūtniecības nedēļas, kad vakara izstaigāšanās mazulim uz nakti nodrošinās vairāk skābekļa.



Arī vecmāte Māra Grieze norāda, ka mammai pašai ir vērts jau grūtniecības laikā noskaņoties un gatavoties bērna atnākšanai un aicināt mazulīti uz dzemdībām. “Arī bēbītim var būt bail dzimt, ne tikai mammai var būt bailes no dzemdībām. Tāpēc ir vērtīgi, ja mamma laikus noskaņojas un ar cieņu pret mazuli ir gatava viņu sagaidīt ne tikai fiziski, bet arī emocionāli,” stāsta Māra Grieze.



PAŅĒMIENI, KAS VARĒTU PALĪDZĒT 

Lai mazulis pasaulē nāktu laikā, topošajai mammai ar savu vecmāti būtu jāsāk domāt krietni agrāk, nekā vairums sieviešu to dara, uzsver vecmāte Zeidmane. Ir vairāki paņēmieni, ko var izmantot, lai ķermeni sagatavotu un “noskaņotu” dzemdībām īstajā laikā.
 
Būtiski ņemt vērā, ka neviens no šiem ieteikumiem nebūs brīnumlīdzeklis, lai ierosinātu dzemdības. Daudzos paņēmienos, ko var lietot, atklāsies dzemdību duālā daba – gan fizioloģiskais, gan emocionālais aspekts. Ārkārtīgi lielu lomu spēlē sievietes gatavība sagaidīt mazuli un spēja ļauties – dzemdības ir par ļaušanos.

 

  • Vakara pastaigas. Divas stundas garas pastaigas ik vakaru var palīdzēt bērniņam pareizi iegulties iegurnī un dot spiedienu uz dzemdes kaklu, kairinot to. Kad būs pienācis laiks, dzemdības var sākties no radītā kairinājuma, un tas nenotiks agrāk, nekā vajadzīgs. Pastaigām būtu jābūt grūtnieces ikdienai visu bērna gaidīšanas laiku, bet sevišķi pēc 30. grūtniecības nedēļas, kad vakara izstaigāšanās mazulim uz nakti nodrošinās vairāk skābekļa.
  • Aveņu lapu un raskrēsliņa tējas lietošana. Viena no labi pazīstamām metodēm ir aveņu lapu tējas dzeršana pamīšus raskrēsliņa tējai, taču ir jāievēro būtiskas nianses, lai to izdarītu pareizi. Proti, aveņu lapas tiek lietotas ik pa divām nedēļām, mainot ar raskrēsliņu. Ne aveņu lapas, ne raskrēsliņš paši par sevi neierosina dzemdības. Aveņu lapas satur dabisko magniju, tāpēc viss dzemdes apakšējais ķermenis magnija ietekmē kļūst padevīgāks un plānāks. Savukārt raskrēsliņš var sekmēt dzemdes tonizēšanos, kas veicina dzemdes treniņa savilkšanos, pastumjot bērniņu nedaudz zemāk, tādā veidā izlīdzinot dzemdes apakšējo segmentu. Atceries, pirms sāc lietot tējas, konsultējies ar savu aprūpes speciālistu.


Tēju dzeršanas grafiks

  • No 34. līdz 36. grūtniecības nedēļai lieto aveņu lapu tēju.
  • No 36. līdz 38. grūtniecības nedēļai dzer raskrēsliņa tēju.
  • No 38. līdz 40. grūtniecības nedēļai – aveņu lapu tēju.
  • Pēc 40. grūtniecības nedēļas jādzer raspodiņa tēja 2 krūzes dienā.


Dzerot tējas pēc šīs shēmas, dzemdes kakls parasti nolīdzinās, kļūst padevīgāks un mīkstāks un mēdz pat atvērties par diviem līdz trim centimetriem, kas ir ceturtā vai pat trešā daļa no visa darba, stāsta vecmāte Aiva Zeidmane. 
 


ŅEM VĒRĀ!

Ir būtiski, ka raskrēsliņa tēja netiek dzerta agrāk par pilnām 37 nedēļām, jo arī uz paciņas rakstīts, ka grūtniecības laikā šo tēju lietot nedrīkst. Tas nozīmē, ka to nedrīkst lietot, pirms bērns ir nobriedis, skaidro Zeidmane. 

 

  • Mīlēšanās. Kā stāsta vecmāte Māra Grieze, sievietēm, kas grūtniecības laikā ir bez partnera vai attiecības ar vīrieti nav tuvas, dzemdes kakls ir blīvāks un mazāk gatavs dzemdībām. Mīlēšanās ne tikai pirms dzemdībām, bet arī visu grūtniecības laiku var sniegt sievietei prieku, laimi un likt justies labāk. Tāpat mīlēšanās laikā izdalās gan endorfīni, gan oksitocīns, kas gatavo sievietes organismu dzemdībām. “Nevarētu teikt, ka mīlēšanās varētu ierosināt dzemdības, bet, ja sieviete visu grūtniecības laiku piedzīvo veselīgu un baudpilnu tuvību ar mīļoto, tas noteikti palīdz viņas ķermenim fiziski un prātam emocionāli sagatavoties un ļauties dzemdībām,” stāsta Grieze. Prostaglandīni – bioloģiski aktīvas vielas, kas ir spermas sastāvā, – mīkstina un sagatavo topošās sievietes dzemdes kaklu dzemdībām tīri fizioloģiski.

 

Daudzos paņēmienos, ko var lietot atklāsies dzemdību duālā daba – gan fizioloģiskais, gan emocionālais aspekts. 



Mīlēšanās ir ļaušanās – ja sievietei grūtniecības laikā negribas mīlēties, tas var norādīt uz to, ka sieviete nav kaut kam gatava – ne patīkamajiem, ne mazāk patīkamajiem procesiem. Ir ļoti svarīgi saprast, ka mīlēšanās ne tikai palīdz ķermenim fiziski sagatavoties dzemdībām, bet emocionāli atbrīvo sievieti un palīdz ļauties gaidāmajam.

Ja vientuļajām topošajām māmiņām ir vēlēšanās, var lietot dažādus pašapmierināšanās līdzekļus. Tas būs droši no 37. nedēļas. “Viss, kas māmiņai liek justies labi un atbrīvoti, var nākt par labu,” stāsta Māra Grieze.
 

 

  • Grūtnieces izšūpināšana rebozo lakatā. Šo metodi izmanto no grūtniecības 40. nedēļas, kad topošā māmiņa reizi vai divas nedēļā dodas pie īpaši mācītas vecmātes. Procedūras laikā sieviete guļ, bet lakats tiek apvilkts ap viņas augumu, un notiek šūpināšana, kā rezultātā sievietes vēderu sakustina un tonizē dzemdi. Šūpošanas ietekmē sievietei rodas sajūta, ka dzemde savelkas, un, ja māmiņa ļaujas, nevis pretojas šai sajūtai, var sasniegt labu efektu. “Mēs arvien biežāk un biežāk piedzīvojam, ka rebozo lakata šūpināšanas beigās izdalās gļotu korķis un sievietes piedzemdē tajā pašā vai nākamajā naktī,” stāsta vecmāte Aiva Zeidmane.
Reklāma
Reklāma

 

  • Iegurņa pamatnes muskuļu trenažieris Epi-no. Latvijā ne tik plaši izmantots, bet pasaulē lietots ir iegurņa pamatnes muskuļu trenažieris, kas fizioloģiski sievietes ķermenim palīdz sagatavoties dzemdībām. Māra Grieze norāda: “Sievietēm, kurām nav partnera vai kurām kādu apstākļu dēļ nav iespējamas intīmas attiecības, šī ir alternatīva, kā palīdzēt savam ķermenim sagatavoties dzemdībām. Tas visbiežāk nedos to sajūtu, ko sniedz mīlēšanās, bet fizioloģiski tas darbojas.” Šādu trenažieri var lietot, sākot no 37 pilnām grūtniecības nedēļām.

 

  • Rīcineļļas kokteiļa lietošana. Šis viegli pieejamais preparāts bieži kļūst par diskusiju objektu topošo un esošo māmiņu vidū, taču vecmāte Zeidmane norāda – rīcineļļas kokteiļa dzeršana var dot efektu tad, ja to dara pareizi. Tieši tāpēc nekur nav atrodama ne precīza deva, ne sastāvdaļas. “To būtu prātīgi sākt lietot tikai tad, ja mazulis ir pavisam nobriedis. 38. grūtniecības nedēļā tas var būt neefektīvi, bet vienai pašai to dzert būs vēl neefektīvāk,” saka Aiva Zeidmane. Viņa paskaidro, ka lietderīgi rīcineļļas kokteili dzert vecmātes uzraudzībā un saskaņā ar topošās mammas oksitocīna diennakts ciklu, proti, dzert to laikā, kad dabiskais oksitocīna līmenis ir visaugstākais. Būtiska loma ir arī sievietes vēlmei to darīt. “Nevis iedzer kokteili un ielien atpakaļ gultā, bet iedzer un aktivizējies, lai viss sāktos,” viņa saka. Tāpat viņa uzsver, ka māmiņām ar ķeizargrieziena radītu rētu uz dzemdes rīcineļļas kokteili dzert nerekomendē.

 

  • Homeopātiska dzemdību kokteiļa lietošana. Minētais kokteilis sastāv no četriem homeopātiskiem līdzekļiem. Sievietes to var lietot līdz pat septiņām nedēļām, un tas pamazām virza uz dzemdību sākšanos. Par homeopātiskā kokteiļa sastāvu un iedarbību ikviena topošā māmiņa var jautāt savai ginekoloģei vai vecmātei.

 

  • Silta vanna. Māra Grieze komentē, ka silta vanna ir laba ķermeniskā atslodze un var palīdzēt sievietei atslābināties un ļauties. Noteikti nav ieteicama karsta vanna, bet silta ūdens pelde var būt patīkama. “Topošajai māmiņai jāseko līdzi savām sajūtām. Ja ir kādas aromātiskās eļļas, kas sievietei patīk, var vannas ūdenim pievienot tās. Vannu var baudīt kopā ar partneri, tas var palīdzēt atslābināties, ļauties un sniegt patīkamu pieredzi,” stāsta vecmāte. Viņa arī norāda, ka vanna pati par sevi neierosinās dzemdības, bet var atslābināt sievieti, kas arī nav mazsvarīgi.

 

Prostaglandīni, bioloģiski aktīvas vielas, kas ir spermas sastāvā, mīkstina un sagatavo topošās sievietes dzemdes kaklu dzemdībām tīri fizioloģiski.

 

  • Pēdu masāža. Grūtnieču vidū arī valda mīts, ka pēdu masāža var palīdzēt dzemdību ierosināšanai, taču vecmāte Zeidmane par šīs metodes lietderību nav tik pārliecināta. Viņa piebilst: “Tiesa gan, pēdās ir punkti, uz kuriem uzspiežot var veicināt dzemdību sākšanos, taču tie nav tik aktīvi, kā mēs domājam. Tajā pašā laikā nevar noliegt, ka veiksmīgai dzemdes darbības uzsākšanai liela nozīme ir topošās māmiņas mieram un labsajūtai. Un pēdu masāža viennozīmīgi ir relaksējoša.”


PAŅĒMIENI, KAS, VISTICAMĀK, NEDARBOSIES:

  • Rāpošana. Tiešām pastāv uzskats, ka rāpošana, piemēram, mazgājot grīdas, var veicināt dzemdību sākšanos. Par rāpošanu Aiva Zeidmane saka tā: “Rāpošana ir ļoti veselīga, bet vai tas izraisīs dzemdības? Es nevaru apsolīt. Taču rāpošana nekaitēs.”
  • Asi ēdieni.  Kā norāda vecmāte Māra Grieze, asi, rūgti vai īpaši ēdieni paši par sevi nebūs dzemdību ierosinātāji. Reizēm ir dzirdēts, ka kanēlis vai krustnagliņas var palīdzēt. “Tas atkal ir jautājums par sievietes noskaņojumu un ļaušanos. Ja topošajai māmiņai ir sajūta, ka viņai var palīdzēt ass vai salds ēdiens, tad visu var lietot, bet ar mēru! Es noteikti nerekomendēju ēst kaut ko tikai tāpēc, ka tas varētu nostrādāt. Garantijas šeit nav.”
  • Krūšu galu virpināšana. Virpinot krūšu galus, sievietes organismā parasti palielinās oksitocīna līmenis, kam ir liela nozīme dzemdībās, norāda Māra Grieze. Tomēr vecmāte ir pārliecināta, ka krūšu galu virpināšana nez vai var ierosināt procesus tik spēcīgi, ka sāksies aktīva dzemdību darbība, tāpēc to nevarētu uzskatīt par dzemdības ierosinošu metodi.
  • Aktīva mājas tīrīšana. Māra Grieze atzīmē, ka spēcīga vēlme visu kārtot un sistematizēt varētu norādīt uz trauksmi sievietē. “Tas varētu būt trauksmes mazināšanas veids. Mērena darbošanās mājās, protams, nav aizliegta, bet pārmērīga vēlme visu sakārtot, sistematizēt un iztīrīt norāda uz to, ka mamma nav kontaktā pati ar sevi,” stāsta vecmāte. Tomēr šāda darbošanās var arī pārlieku fiziski nogurdināt topošo māmiņu, kurai spēki noderēs dzemdībām. Vecmāte labāk iesaka izrunāties par savu trauksmi ar kādu uzticības personu – ārsti, vecmāti, varbūt dūlu. Tas vairāk varētu palīdzēt grūtniecei tikt galā ar savām izjūtām un ļauties dzemdībām.


Alkohola lietošana dzemdību ierosināšanainoteikti nē

Māmiņas mēdz stāstīt, ka dzemdību darbības veicināšanai dzērušas sarkanvīnu vai dzirkstošo vīnu. “Kādēļ lieto alkoholu? Tikai savam prātam! Vai man jāapdullinās ar šampanieti, lai es varētu dzemdēt? Varbūt ir kaut kas cits, kas man palīdzēs nomierināt prātu? Varbūt es varu iet uz sarunu ar dūlu? Varbūt es varu iet uz izšūpošanos rebozo lakatā? Šādas darbības dažkārt izraisa paraudāšanu un sirds attīrīšanos. Un tad arī dzemdības mierīgi var sākties,” ir pārliecināta vecmāte Zeidmane. Arī Māra Grieze norāda, ka alkohols nav tas līdzeklis, kas būtu jālieto grūtniecei.


“Es daru visu, bet aizvien nedzimst!”
Ja grūtniecei šķiet, ka izmēģinājusi visas metodes, taču mazulis aizvien nepiesaka savu ierašanos, parasti pārrēķina grūtniecības laiku un uzmana, vai grūtniecība neiet pāri noteiktajam termiņam. Pēc Latvijā esošās kārtības, topošajai māmiņai, pienākot 41 nedēļai un 3 dienām, jādodas uz stacionāru.

Vecmāte Zeidmane skaidro, ja noteiktais dzemdību datums ir precīzs un veiktās darbības nav devušas rezultātu, ir jā pieņem, ka ir kāds neapjausts faktors, kas kavē dzemdību sākšanos. “Varbūt bērniņš nav vesels, un varbūt viņš nemaz nevar izturēt dzemdības, tāpēc dzemde viņu sargā, līdz ar to kontrakciju nebūs. Varbūt bērniņam mammas puncī ir infekcija, tās dēļ viņš ir vājāks, viņam ir mazāka izturība, un dzemde viņam nedarīs pāri, tāpēc šim mazulim būs vajadzīgs ķeizargrieziens. Bet varbūt sievietei neapzināti ir tik liela vēlme nedzemdēt? Kādreiz tā ir, bet sievietēm ir kauns par to runāt, jo sabiedrība sagaida no sievietes vēlmi dzemdēt. Viņas nemaz nevar pateikt, ka negrib, bet ķermenis cenšas viņas nosargāt,” skaidro Zeidmane.


Būt kontaktā ar savu vecmāti

Aiva Zeidmane norāda, ka ir svarīgi saskaņot savas darbības ar speciālistu, jo tas dod drošības sajūtu un atbalstu, nepaliekot vienai. “Reizēm dzirdam, ka sieviete ir uzskaitē pie kāda ginekologa un ir pienācis galējais dzemdību sākšanās laiks, taču dzemdības nesākas. Tāpēc ginekologs sūta uz stacionāru ierosināt, jo tāda ir kārtība. Bet sieviete grib, lai dzemdības iesākas dabiski. Tomēr noskatītās metodes nenostrādā, ja viņa tās neizmanto pareizajos brīžos, kā arī nepiedzīvo drošības sajūtu. Tāpēc ir svarīgi par šiem jautājumiem izrunāties ar savu vecmāti vai ginekoloģi.”

 

Ņem vērā! 

Ja grūtnieces šaubās, viņas var meklēt atbildes pierādījumos balstītos faktos. Piemēram, reizi piecos gados atkal tiek izdota un ar jaunākajiem pētījumiem papildināta dzemdniecības rokasgrāmata Williams Obstetrics [1], kur var atrast daudzas atbildes uz neskaidriem jautājumiem.


Izmantotā literatūra:
1. Cunningham, F. G. et al. Williams Obstetrics. 

Saistītie raksti