Kā skolu darbu Covid-19 draudu laikā organizē Dānijā?

Ārkārtējās situācijas dēļ Dānijā skolas tika slēgtas 13. martā, bet daļēji atsāka darbu 17. aprīlī. Pašreiz Dānijā skolu var apmeklēt skolēni līdz 5. klasei, kā arī pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi. Gan skolēniem, gan skolotājiem jāievēro stingri higiēnas noteikumi. Par savu darbu intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" pastāstīja Linda Villadsena - vēstures un mākslas skolotāja no Kopenhāgenas, kura pašreiz māca 5. klasi. 

Visām klasēm un visiem bērniem nav vienādas sajūtas. Man šķiet, ka manā -  5. klasē - bērni ir laimīgāki, nekā ierasts redzēt.

FOTO: Shutterstock.com

Visām klasēm un visiem bērniem nav vienādas sajūtas. Man šķiet, ka manā - 5. klasē - bērni ir laimīgāki, nekā ierasts redzēt.

Kā jūsu skolā pašreiz tiek organizēts darbs?

Skolā, kurā strādāju, mācās ap 900 bērnu, bet pašreiz mācības apmeklē aptuveni puse no skolēniem - ap 500, un es pašreiz mācu 5. klases skolēnus. Skolas laiks gan ir saīsināts - bērni sāk dienu pulksten 8.30 un beidz 12.30. Iemesls tam ir tāds, ka daudziem skolotājiem jādodas mājās, jāgatavo uzdevumi vai jālabo mājasdarbi 6.,7.,8., un 9. klases skolēniem.

Tie bērni, kas apmeklē skolu, ir sadalīti pa klašu grupām, un vienā grupā ir maksimums 12 bērnu, uz kuriem ir viens skolotājs. Manā grupā gan esam divi skolotāji, jo grupā ir bērns ar īpašām vajadzībām. Šīm mazajām grupām ir ļauts uzturēties tikai vienā klases telpā, un katrai klašu grupai ārā ir īpaša zona, kur bērni var iet spēlēties, bet ne vienā laikā. Doma ir tāda, ja, piemēram, bērns vai skolotājs saslimst - ka infekcija neiziet ārpus šo 12 cilvēku grupas. 

 

Vai skolu apmeklē visi jaunāko klašu skolēni?

5. klašu grupā kopā ir apmēram 80 skolēni, no kuriem 12 līdz 15 pašreiz skolu neapmeklē, jo vecākiem ir nopietnas saslimšanas, piemēram, vēzis, tāpēc saslimšana ar jauno koronavīrusu ģimenei būtu pārāk liels risks.

 

Kā tagad tiek organizēti starpbrīži?

5. klašu grupā mums ir astoņas komandas, kur katrā ir 12 bērnu. Šīs astoņas komandas dala kopīgu āra atpūtas zonu, bet ir izveidots grafiks, lai visiem starpbrīdis nav vienā laikā. Piemēram, 1. komandai ir starpbrīdis no 9.00 līdz 9.30 un 2. komandai ir starpbrīdis no 9.30 līdz 10.00. Tad seko 3. komanda un tā tālāk, lai tikai viena bērnu grupa ar 12 bērniem būtu kopā. Šī bērnu grupa var kopā spēlēties un kopā uzvesties kā bērni, bet nedrīkst būt saskarsme ar citām komandām. Ja kāds bērns nevēlas, starpbrīdī var palikt iekšā, bet tad jāpaliek  savā klasē. 

 

Kā tiek organizēta bērnu ēšana?

Katru rītu pulksten 10.00 kafejnīcas darbiniece bērniem ir pagatavojusi nelielu uzkodu, kas tiek iepakota mazā plastmasas maisiņā un kuras izdalīšana notiek rindas kārtībā. Pusdienās bērniem ir no mājām paņemts ēdiens. Pirms ēšanas katrs bērns ar salveti notīra sava galda virsmu. 

 

Kā tiek organizēta iešana uz tualeti?

Uz katras tualetes kabīnes ir zīmes, kurai  grupai tā ir  paredzēta. Tualetes tiek tīrītas divreiz dienā. 

Reklāma
Reklāma

 

Vai bērniem ir viegli ieturēt divu metru distanci? Cik saprotu, galdi atrodas divu metru attālumā viens no otra?

Jā, bērnu galdi atrodas divu metru attālumā, un, kad bērni ir iekštelpās, mēģinām viņus turēt atstatus, bet, kad bērni ir ārā, ļaujam savā starpā saskarties un spēlēt ierastās spēles - viņu garīgās veselības dēļ. 

 

Vai tev kā skolotājai pašreiz jāievēro īpaši sanitārie noteikumi? Vai skolotājiem ir jānēsā maskas?

Nē, skolotājiem nav jābūt maskās, bet katrā klasē ir izlietne roku mazgāšanai, kā arī maza plastmasas kaste, kurā ievietoti dažādi dezinfekcijas līdzekļi higiēnas ievērošanai - salvetes, cimdi, dezinfekcijas šķidrums, ziepes, roku krēms. Mums ar bērniem ir rituāls, ka pirmā lieta, kas katru rītu jādara  - jādodas pie izlietnes nomazgāt rokas. Tad sākas rīta rutīna. Pirms sākas starpbrīdis, bērni atkal mazgā rokas. Pēc starpbrīža arī. Arī pirms ēšanas!

 

Kā bērni pašreiz jūtas?

Visām klasēm un visiem bērniem nav vienādas sajūtas. Man šķiet, ka manā -  5. klasē - bērni ir laimīgāki, nekā ierasts redzēt. Tā kā bērnu ir mazāk, skolotājs var pievērst vairāk uzmanības. Ja parasti vienā klasē uz skolotāju ir ap 24 bērni, tad tagad tikai 12, tāpēc klasē ir arī daudz klusāk un mierīgāk! 

 

Vai pašreiz tev ir vairāk darba nekā iepriekš?

Jā, mums ir vairāk darba. Bet temps, kādā viss virzās, ir daudz lēnāks, tāpēc neesmu nogurusi. Un man nav sajūtas, ka daudz strādāju, lai gan tā ir. Zinu, ka strādāju vairāk nekā parasti, bet tā nešķiet, jo apkārt nav trokšņu, kņadas, un bērni tik daudz nestrīdas viens ar otru,  jo viņiem ir vairāk vietas. 

 

 

Veselības padomes norādījumi Dānijas skolām, kas obligāti jāievēro:

  • vecāki nedrīkst drūzmēties pie skolas ieejas. Lai no tā izvairītos, bērnus var atvest uz skolu noteiktos intervālos. Tas pats attiecas uz pusdienām un starpbrīžiem, kuri jāplāno tā, lai bērni nepulcētos vienlaikus;
  • skolēniem jāspēlējas mazākās grupās, piemēram, pieciem skolēniem ārpus telpām un diviem vai trim skolēniem iekštelpās - un tikai tajā pašā klasē;
  • skolēni jāmudina pārvietoties tādās pašās mazās grupās gan skolas telpās, gan ārpus tām;
  • galdiem un krēsliem jābūt novietotiem tā, lai starp skolēniem mācību laikā būtu 2 metru distance;
  • skolēniem nav jāmaina klases, to var darīt tikai skolotāji. Katrai klasei nodarbībām jānotiek vienā un tai pašā telpā;
  • skolas dienas lielākajai daļai jānotiek ārpus skolas telpām;
  • jāplāno bezkontakta sporta nodarbības;
  • dažus mācību priekšmetus var nākties atcelt, ja nav iespējams garantēt pietiekamu drošību pret inficēšanos;
  • ekskursiju laikā ir jāizvairās no sabiedriskā transporta;
  • ārpusskolas aktivitātes jāorganizē tā, lai skolēni pēc iespējas vairāk būtu tajās pašās grupās kā stundu laikā. Tām pēc iespējas vairāk jānotiek ārpus telpām.

 

Avots: www.lsm.lv

Saistītie raksti