Vai Covid-19 karantīnas dēļ pēc 9 mēnešiem gaidāms bēbīšu bums? Zinātnieku versijas

Jau izskanējušas runas par tendenci, kura ir precīza gluži kā pulksteņa mehānisms. Deviņus mēnešus pēc tam, kad cilvēku ierastais dzīves ritms liela mēroga katastrofu dēļ ir paralizēts, dzimstības līkne parasti būtiski kāpj augšup.

Mazuļu bums pēc 9 mēnešiem var būt arī skumju, prezervatīvu trūkuma un citu izklaižu neesamības rezultāts.

FOTO: Shutterstock.com

Mazuļu bums pēc 9 mēnešiem var būt arī skumju, prezervatīvu trūkuma un citu izklaižu neesamības rezultāts.

Gan garlaicības dēļ, gan arī sarežģītām dzīves situācijām raksturīgo stresa izpausmju rezultātā cilvēki parasti ļaujas darbībām, kas ir vistuvākās instinktiem, vēstī vietne fatherly.com.

Tādēļ arī patlaban rodas jautājums, vai līdzīgs efekts būs pašreizējai Covid-19 pandēmijai. Vai pēc 9 mēnešiem mūsu populāciju papildinās milzīga Strēlnieku zīmē dzimušo armija? Ja tā notiks, ne mazums bērnu, domājams, būs radīti tad, kad viņu vecāki ir ievērojuši karantīnu vai sociālo izolāciju un strādājuši no mājām. 

Lai nu kā - tās ir vien prognozes, un uz šādiem spriedelējumiem, lai cik pārliecinoši tie arī neskanētu, skaidru atbildi šobrīd rast nav iespējams. Tomēr viens no šādas hipotēzes piekritējiem ir arī perinatoloģijas speciālists Maikls Cackovičs, kurš strādā Veksnera medicīnas centrā (Ohaio štats, ASV). "Ir vesels lērums anekdošu par pastiprinātu auglīgumu vai augstāku libido brīžos, kad cilvēki ir spiesti palikt mājās. Tomēr zinātniekiem, kuri cenšas atrast kopsakarības šajā fenomenā, secinājumi nav viennozīmīgi," Cackovičs atzinis portālam "Romper".  

Cilvēku reakcija uz zaudējumiem, zaudēto iespēju apdomīgi plānot ģimenes pieaugumu un, protams, piespiedu "ieslodzījumu" mājās var raisīt paaugstinātu seksuālo aktivitāti.

Pec perinatologa domām, cilvēku reakcija uz zaudējumiem, zaudēto iespēju apdomīgi plānot ģimenes pieaugumu un, protams, piespiedu "ieslodzījumu" mājās var raisīt paaugstinātu seksuālo aktivitāti. Un tas patiešām var vainagoties ar grūtniecību šajos nemierīgajos laikos.

Citiem vārdiem sakot, mazuļu bums pēc 9 mēnešiem var būt arī skumju, prezervatīvu trūkuma un citu izklaižu neesamības rezultāts.

Reklāma
Reklāma

Tomēr, ja arī pietiktu zinātnisko pierādījumu, ka postošs stiprs vējš un sniega vētra (precīzāk, ja ar šādiem laikapstākļiem ir saistīta piespiedu uzturēšanās mājās) kļūst par iemeslu intensīvam dzimstības pieaugumam, pašreizējai situācijai šīs likumsakarības piemērot nevarētu. Arī sliktos laikapstākļos cilvēki visu laiku nesēž mājās, savukārt tagad, koronavīrusa epidēmijas laikā, miljoniem cilvēku, kuriem nav iespēju strādāt no mājām, tāpat iet uz darbu.

Tā kā nepieciešamība Covid-19 pandēmijas dēļ piespiedu kārtā izolēties tiešām varētu iekvēlināt daudzu pāru jūtas, dzimstības pieaugumam pēc 9 mēnešiem nevajadzētu būt pārsteigumam. Tomēr nebūtu arī jābrīnās, ja demogrāfijas rādītāji paliktu tādi paši.

 

Avots: Jauns.lv