Koronavīrusa izraisītās karantīnas ieguvējs - mūsu planēta

Hongkonga - rūpnīcas tika slēgtas visā Ķīnas Hubei apgabalā, kurā varas iestādes lēma par labu karantīnai, pavēlot cilvēkiem neiziet no mājas, lai vīruss netiktu izplatīts tālāk. Izskatās, ka karantīnai un iestāžu slēgšanai ir neparedzēts ieguvums - zilas debesis.

Ekrānuzņēmums no Twitter

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekrānuzņēmums no Twitter

Satelīta foto, kurus izplatīja NASA un ESA (Europian Space Agency) parāda dramatisku slāpekļa dioksīda emisiju sarukumu, ko izdala transportlīdzekļi, elektrostacijas un rūpniecības objekti. Redzamais, toksiskās gāzes mākonis, kurš vienmēr bija vērojams debesīs, ir pazudis.

‘’Šī ir pirmā reize, kad redzu tik dramatisku gaisa piesārņojuma kritienu tik lielā platībā,’’ stāsta Fei Liu, gaisa kvalitātes pētniece.

Vidusmēra cilvēks gaisa piesārņojuma dēļ zaudē trīs gadus no dzīves - līdzīgi kā tabakas smēķētājs.

Līdzīgi ir noticis ar oglekļa dioksīdu (Co2), kurš izdalās, sadedzinot fosilo kurināmo,piemēram, ogles. Gaisa piesārņojuma izpētes organizācija atklāj, ka laika posmā no 3. februāra līdz 1.martam emisijas bija samazinājušās jau par 25%, koronavīrusa ierobežošanas pasākumu dēļ.

Kā pasaules lielākais piesārņotājs, Ķīna veido 30% no pasaules CO2 emisijām ik gadu, tādēļ šāds gaisa piesārņojuma kritums ir milzīgs. Taču, eksperti brīdina, kad Ķīna sāks atjaunot savu ekonomiku, gaisa piesārņojums varētu izveidoties pat vēl lielāks, nekā pirms epidēmijas.

 

Reklāma
Reklāma

‘’Pēdējo desmit gadu laikā, Hongkongas gaisa piesārņojums ir divkāršojies, pārsniedzot  Pasaules Veselības Organizācijas rekomendēto gaisa piesārņojuma drošības līmeni,’’ stāsta Patriks Fungs (Patrick Fung), Tīrā Gaisa Tīkla (Clean Air Network) priekšsēdētājs.

Fungs uzskata, ka šo īso attīrītā gaisa periodu vajadzētu uztvert kā vēsti, kas cilvēkus mudina uz ilgtermiņa  pārmaiņām. ‘’Ja mēs gribam bērnus, vecvecākus, kuri veselīgi varētu dzīvot Hongkongā, tad mums jāapdomā kā izveidot šādu biznesu kā normalitāti,’’ viņš neslēpj bažas.

Protams, ka par šo jāaizdomājas ne tikai Hongkongas iedzīvotājiem, bet gan iedzīvotājiem visā pasaulē - ko tu savā ikdienā vari izmainīt, lai pasaule kļūtu par labāku, nepiesārņotāku un veselīgāku vietu?

Arī karantīnas gūstā esošajā Venēcijā ieviesušās pārmaiņas - tās kanāli, kas ir galvenais pārvietošanās ceļš, kļuvuši dzidri. Strauji samazinātā laivu un kuģu satiksme samazinājusi ūdens piesārņojumu, tagad Venēcijas kanālos redzamas arī zivis.

 

 

Informācija un foto no: Wanted in Milan, CNN, The Washington Post, Daily Mail, NBC News, Forbes