Laba ziņa ģimenēm! Bankas piedāvā kredītbrīvdienas līdz pat 6 mēnešiem

Reaģējot uz pieaugošajām bažām par Covid-19 ietekmi uz uzņēmumu un mājsaimniecību ekonomisko situāciju, bankas saviem klientiem, kuriem līdz šim nav bijušas grūtības veikt kredītmaksājumus, piedāvās kredītbrīvdienas jeb iespēju uz laiku atlikt kredīta pamatsummas maksājumu, par šo pakalpojumu neieturot komisijas maksu.

Lai pieteiktos kredītbrīvdienām, jau šobrīd uzņēmumi un privātpersonas var sūtīt savus pieteikumus bankas ziņojuma formā internetbankā.

FOTO: Shutterstock.com

Lai pieteiktos kredītbrīvdienām, jau šobrīd uzņēmumi un privātpersonas var sūtīt savus pieteikumus bankas ziņojuma formā internetbankā.

Pamatsummas atmaksas atlikšana ir piemērots risinājums uzņēmumiem un mājsaimniecībām, kuras piedzīvo finanšu grūtības globālās pandēmijas ietekmes dēļ, piemēram, darba zaudēšana vai uzņēmuma ieņēmumu īslaicīga apstāšanās. Līdzīgi kā ar nodokļu brīvdienām, arī bankas kredītbrīvdienas dod iespēju uz laiku atvieglot naudas plūsmu, kamēr cilvēks vai uzņēmums atgūst ierasto ienākumu līmeni.

 

Banka "Citadele" apzinās, ka visā pasaulē šī situācija ir negaidīta un cer, ka tai būs īstermiņa daba, bet jebkurā gadījumā jau šobrīd nāk pretī saviem klientiem. Citadeles klienti jau tagad var pieteikt kredīta pamatsummas atmaksas atlikšanu uz trīs mēnešiem. Lai pieteiktos atvieglotajai kārtībai kredīta pamatsummas maksājumiem, privātpersonas ir aicinātas sazināties ar klientu atbalsta centru pa tālruni 6701 0000. Atvieglotā kārtība attiecas uz pamatsummas maksājumiem, kamēr procentu maksājumi joprojām būs jāveic. Arī vēlāk, neredzot situācijas uzlabojumu, katru pieprasījumu turpināsim izskatīt individuāli.

Kredītbrīvdienas attiecas uz pamatsummas maksājumiem, kamēr procentu maksājumi joprojām būs jāveic.

"Swedbank" vadītājs Latvijā Reinis Rubenis stāsta, ka uzņēmumi un privātpersonas varēs pieteikties kredīta pamatsummas atmaksas atlikšanai līdz 6 mēnešiem un mājokļa kredīta gadījumā līdz pat 12 mēnešu ilgām kredītbrīvdienām: “Mēs vēlamies saviem klientiem palīdzēt pārvarēt šo ārkārtas situāciju, kas daudzām ģimenēm un uzņēmumiem ir nesusi negaidītus sarežģījumus. Kamēr kopīgi ar valsts iestādēm un citām bankām strādājam pie papildu atbalsta pasākumiem, vēlamies saviem klientiem piedāvāt iespēju samazināt ikmēneša kredīta maksājumus bez komisiju un papildu nosacījumu piemērošanas. Tomēr ir ļoti svarīgi, lai klienti kredītbrīvdienām pieteiktos laikus – pirms kredīta maksājumam iestājas kavējums.”

 

"SEB" bankas konsultante apliecināja, ka arī viņu klienti aicināti rakstīt brīvas formas iesniegumu, norādot līguma numuru un izklāstot vajadzības iemeslu. Banka apzinoties grūtības, kas šobrīd radušās daudziem klientiem, līdz ar to izskatīs ikvienu iesniegumu un sniegs maksimālu palīdzību. 

Reklāma
Reklāma

 

"Luminor" vadītāja Latvijā Kerli Gabrilovica aicina privātpersonas sazināties ar banku, ja nepieciešams rast risinājumu jebkādām paredzamām maksājumu grūtībām: "Esam to piedāvājuši jau iepriekš, ja tas nepieciešams, neatkarīgi no koronavīrusa, un arī šobrīd turpinām to darīt. Banka uz katru atsevišķu gadījumu skatās individuāli un, ja klienta ienākumi samazinās vai pastāv iespēja, ka tie samazinās, vai ir citas grūtības, tad aicinām nekavējoties sazināties ar mums. Jo ātrāk klients to izdarīs, jo lielāka iespēja, ka varēsim sniegt piemērotu risinājumu. Privātpersonām, kurām ir radušās finanšu grūtības apmaksāt ikmēneša kredīta maksājumu, šobrīd piedāvājam iespēju atlikt pamatsummas atmaksu uz periodu līdz sešiem mēnešiem. Lai to pieteiktu, klientam ir jāraksta pieteikums savā Internetbankā. Ja koronavīrusa ietekme uz ekonomiku saasināsies, Luminor meklēs papildu veidus situācijas risināšanai, tāpēc turpinām aktīvi sekot notikumu gaitai."

 

Kredītbrīvdienas attiecas uz pamatsummas maksājumiem, kamēr procentu maksājumi joprojām būs jāveic. Kredītbrīvdienu laikā nesamaksātā pamatsumma tiks sadalīta uz atlikušo aizdevuma termiņu. Klienti pieteiktās kredītbrīvdienas varēs pārtraukt jebkurā brīdī un atgriezties pie parastā maksājumu grafika. Swedbank ir pieņēmusi lēmumu neveikt nekādas citas izmaiņas līgumos un nepiemērot komisijas maksas par kredītu grozījumiem ne sākoties, ne beidzoties kredītbrīvdienām.

 

Lai pieteiktos kredītbrīvdienām, jau šobrīd uzņēmumi un privātpersonas var sūtīt savus pieteikumus bankas ziņojuma formā internetbankā.