Vai drīkst ar bērniem iet ārā pastaigāties, ja ir izsludināta pašizolācija

Esam jau samierinājušies, ka vismaz mēnesi strādāsim no mājām, skolēni neies uz skolu, arī bērnudārzniekus ir ieteikts atstāt mājās. Pārkārtojot ikdienas gaitas, aktuāls paliek jautājums par to, kā aktīvi nodarbināt bērnus? Vai drīkst iziet svaigā gaisā, apmeklēt bērnu rotaļlaukumus un stadionus? Labas veselības sastāvdaļa ir laba imunitāte, skābeklis un kustības.  

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Una Grenevica atgādina, ka esošajos apstākļos ir ļoti būtiski ievērot visas vadlīnijas, ko sniedz Slimību profilakses un kontroles centrs, proti, pēc iespējas mazāk kontaktēties ar līdzcilvēkiem.

Tomēr gan pieaugušajiem, gan bērniem ir nepieciešamas aktivitātes svaigā gaisā. Tas pat ir rekomendējams, tāpēc šobrīd svarīgi  regulāri vēdināt telpas un uzturēties dabā - pie jūras, mežā, laukos....

Protams, ir ļoti strikti jāievēro distance no otra cilvēka, proti, šobrīd tie ir noteiktie 2 metri. Noteikti nevajadzētu pārvietoties, izmantojot sabiedrisko transportu. Labāk, ja tas tiek darīts ar privāto auto.


No spēļu laukumiem un sporta laukumiem vajadzētu izvairīties, jo tur ievērot šobrīd tik ļoti būtiskos piesardzības pasākumus ir grūti.



Jāatzīmē, ka vakar, 17. marta, Latvijas Olimpiskā komiteja vērsās pie Izglītības un Zinātnes ministrijas ar lūgumu rosināt Krīzes vadības padomei slēgt visus sporta objektus, šajā gadījumā ir domātas  visas slēgtā tipa ēkas, kur sporta tipa dažādas nodarbības norisinās iekštelpās. Par skolu stadionu vai parku laukumu slēgšanu pagaidām netiek aicināts lemt.

Reklāma
Reklāma

Lai arī līdz šim veikto saslimšanas datu apkopojums liecina, ka bērni slimo salīdzinoši viegli, nekādā ziņā nevajadzētu tāpēc izturēties vieglprātīgi. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, atsaucoties ir jau pieejamajiem datiem no saslimšanas uzliesmojuma Ķīnā, norāda, ka bērni patiešām pārslimo šo koronvīrusu viegli un pat bez simptomiem. "Statistika no Ķīnas, kur izpētīja 72 tūkstošus saslimšanas gadījumus, pārliecinoši rāda, ka bērnu saslimstība ir niecīga. Bet mēs vēl nezinām, kāda ir bērnu loma infekcijas pārnēsāšanā. Citu vīrusu pārnēsāšanā bērnu kolektīvi un skolas ir viens no vadošajiem mehānismiem, caur kuriem vīruss izplatās uz pieaugušajiem. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc slēdzām skolas un ierobežojam bērnu pulcēšanos". 



 

Saistītie raksti