Dienas plānošana strādājošai māmiņai

Lai cik bērnu ir ģimenē, diennaktī joprojām ir nemainīgās 24 stundas, bet darbs, ģimene un draugi mazumā neiet. Kā saplānot savu dienu tā, lai dzīve nekļūtu par mūžīgu stresu un aizņemtību?

Kā organizēt savu ikdienu?

FOTO: Shutterstock.com

Kā organizēt savu ikdienu?

Kad bērna kopšanas atvaļinājums beidzies un jāatgriežas darbā, sāp sirds, ka tik maz laika atliek mazulim — visbiežāk tie ir vēli vakari, īsi pirms viņa gulētiešanas. Savukārt, cenšoties darbā paveikt visu ātrāk, lai steigtos mājās pie ģimenes, gadās dzirdēt piezīmes par nenopietnu attieksmi pret darbu. Dari ko darīdams — vienmēr būs sirdsapziņas pārmetumi.

Ja visu pagūt nevar, atliek izvērtēt, kas ir vissvarīgākais:
•    Kam, tavuprāt, ir lielāka prioritāte — darbam vai ģimenei? Uz šo jautājumu atbildēt ir grūti. Ja nolem, ka attiecīgajā brīdī darbs ir augstāka prioritāte, noteikti parūpējies, lai bērns jūsu prombūtnes laikā ir kopā ar cilvēkiem, kas nodrošina viņam komfortablu pašsajūtu un labu audzināšanu. Ja svarīgāka ir ģimene, mēģini atrast darbu, kurā nav virsstundu vai ir iespēja strādāt mājās. Apsver arī iespēju pāriet uz pusslodzi vai vienoties par vienu brīvdienu mēnesī, kuru veltīt tikai un vienīgi bērnam.
•    Ko noteikti vajadzētu izdarīt, piemēram, šodien? Tavs plāns nomazgāt logus, sakopt māju, nopulēt automašīnu, uztaisīt manikīru un pedikīru vienā dienā noteikti neizdosies. Un kur tad vēl mazulis! Ja tev svarīgāka ir tīra veļa, bet īpaši nesatrauc putekļi istabas stūros, izvirzi veļas mazgāšanu pirmajā vietā, bet māju turpmāk uzkop retāk utt.
Ja galvā ir haoss un nevari īsti saprast, kur ķert un ko grābt, uzvāri tasi kafijas vai tējas, ērti apsēdies dīvānā un uz papīra uzraksti visas lietas, kas jāizdara, piemēram, nākamnedēļ. Saraksts varētu izskatīties, piemēram, šāds:
1.    Piezvanīt mehāniķim.
2.    Aiziet pie zobārsta.
3.    Iztīrīt pagrabu.
4.    Uzšūt meitai karnevāla kleitu.
5.    Palīdzēt draudzenei izvēlēties flīzes vannas istabai.
Kad uzdevumi sarakstīti secībā pēc to svarīguma, pirmdienas rītu var sākt ar telefona zvanu mehāniķim un uzreiz pēc tam izsvītrot šo uzdevumu no saraksta.
Organizējot aktivitātes un uzdevumus šādā veidā, tu vieglāk varēsi koncentrēties katram konkrētajam uzdevumam. Turklāt — katru reizi, kad kādam no uzdevumiem sarakstā varēsi pārvilkt svītru, jo tas jau būs padarīts, tevi pārņems lieliska sajūta.

Izmantotā literatūra: Zaiga Strautmane. Ikdiena ar mazuli. Praktiski padomi mazu bērnu vecākiem. R: Jumava, 2008
 

Reklāma
Reklāma