Valsts turpmāk apmaksās imūnterapiju visiem melanomas pacientiem

No š.g. 20. janvāra visiem pacientiem ar metastātisku ādas melanomu - iepriekš neārstētiem pacientiem ar BRAF gēna pozitīvu un negatīvu mutāciju, kā arī pacientiem ar BRAF pozitīvu mutāciju, kuri progresējuši pēc iepriekš saņemtas mērķterapijas, tiks nodrošināta valsts apmaksāta ārstēšana ar imūnterapiju, informēja Nacionālais veselības dienests.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz ar to metastātiskas melanomas ārstēšana Latvijā, tāpat kā pārējās Baltijas valstīs, tiks nodrošināta atbilstoši starptautiskajām melanomas ārstēšanas vadlīnijām, norādīja NVD.

NVD norādīja, ka to, kāda terapija katram ļaundabīgas ādas melanomas pacientam ir visatbilstošākā, izvērtē un nozīmē ārsts.

Biedrības “Soli priekšā melanomai” vadītāja Olga Valciņa uzskata, ka tas ir panākts, pateicoties biedrības “Soli priekšā melanomai”, aktīvo pacientu mediju lielam kopdarbam.

Reklāma
Reklāma

Latvijā metastātiskās melanomas pacientiem līdz šim apmaksāja viena veida zāles, bet, ja tās nelīdzēja un bija nepieciešamas nākamās pakāpes imūnterapija, valsts to neapmaksāja. Šīs zāles ir ļoti dārgas, viena deva maksā aptuveni 3000 – 4000 eiro, un kurss varēja sastāvēt no vairākām devām, izmaksām sasniedzot desmitiem tūkstošu eiro, tāpēc pacientiem bija nepieciešams vākt ziedojumus. Ir arī gadījums, kad cilvēks nomiris, nesagaidījis, kamēr savāks ziedojumus.

Biedrība lēš, ka šis valsts atbalsts varētu būt nepieciešams aptuveni 50 cilvēkiem.