Vai pirms dzemdībām ir jālieto klizma?

Vairākos dzemdību iestāžu sarakstos pie līdzi ņemamajām lietām tiek minēta klizma. Vai pirms dzemdībām obligāti ir jātaisa klizma un kāpēc ir šādas rekomendācijas dzemdētājām ņemt tās līdzi? Mammamuntetiem.lv atbild Rīgas Dzemdību nama uzņemšanas nodaļas vadītāja Dr. Agnese Stūrmane.

Rīgas Dzemdību nams: Lielākajai daļai dzemdību somas sarakstā minētajām lietām ir rekomendējošs raksturs.

FOTO: Shutterstock.com

Rīgas Dzemdību nams: "Lielākajai daļai dzemdību somas sarakstā minētajām lietām ir rekomendējošs raksturs."

Vai pirms dzemdībām obligāti ir jātaisa klizma?

“Nē, šādas rekomendācijas nav. To gan var darīt, ja pašai dzemdētājai ir diskomforta sajūta vai bailes, ka dzemdību procesā izdalīsies fēces. Tomēr gribu visas topošās māmiņas iedrošināt, ka par to nav jākaunas. Otrs iemesls, kad var lietot klizmu pirms dzemdībām, ir, ja sieviete cieš no lieliem aizcietējumiem. Tomēr tas ir jāizrunā un jāprecizē pirms dzemdību sākuma ar savu uzraugošo ginekologu.”

 

Ja dzemdētājai ir šīs bailes vai aizcietējumi, kurā brīdī vislabāk veikt klizmu?

“To vislabāk veikt tikai pēc tam, kad sieviete ir ieradusies dzemdību iestādē un viņai ir veikta apskate. Tad būs zināms, kura dzemdību fāze sievietei ir. Noteikti vajag aprunāties ar vecmāti vai ārstu, vai šī manipulācija ir nepieciešama. Vēl mājās esot, klizma nav jāveic.”

 

Tomēr klizmas sarakstā tiek iekļautas, jo bieži sievietei tieši pēcdzemdību periodā ir nepieciešamība pēc tām. 

 

Reklāma
Reklāma

Kāpēc tomēr klizma ir iekļauta līdzi ņemamo lietu sarakstā?

“Jāņem vērā, ka visam (izņemot dokumentus), kas tiek iekļauts līdzi ņemamo lietu sarakstā, ir rekomendējošs raksturs. Tomēr klizmas sarakstā tiek iekļautas, jo bieži sievietei tieši pēcdzemdību periodā ir nepieciešamība pēc tām. Ja jaunajai māmiņai ir daudz šuvju, bijuši lieli plīsumi vai veikti iegriezumi, klizma atvieglo vēdera izeju pēc šiem procesiem. Arī psiholoģiski ar klizmu pēc tam ir vieglāk nokārtot dabiskās vajadzības. Īpaši svarīgi tas var būt tieši pēc operācijām.”

 

Dzemdības Latvijā ir bezmaksas pakalpojums. Vai iestāde nenodrošina klizmu, ja tās sievietei nav līdz?

“Nē, iestāde to nenodrošina.”