Vientuļš, vesels un laimīgs. Pētījumi atklāj, ka būt vienam ir veselīgi un izdevīgi

Aizmirsti skumjos un nožēlojamos skatienus, ko tev velta tantes, jo esi viena. Būt vientuļam patiesībā ir fiziski, ekonomiski un psiholoģiski labi, liecina jaunākie statistikas dati un pētījumi par vientuļo cilvēku dzīvi. Tiesa, piebildīsim, ka dati par par vientuļo rietumnieku dzīvi. 

Foto: Getty Images
Sievietes, kurām nav attiecību, fiziskām aktivitātēm velta apmēram piecas stundas un 25 minūtes nedēļā, bet strādājošas precētās sievietes tikai apmēram četras stundas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Getty Images Sievietes, kurām nav attiecību, fiziskām aktivitātēm velta apmēram piecas stundas un 25 minūtes nedēļā, bet strādājošas precētās sievietes tikai apmēram četras stundas.

Vientuļie cilvēki ir veselīgāki un dzīvo ilgāk

Sūdzies, ka nebeidzamie Tinder randiņi tev bojā nervu sistēmu? Iespējams. Bet esot vienam, ir arī vērā ņemami labumi veselībai. Amerikā veiktā pētījumā iegūtie dati saka, ka vientuļnieki kopumā dzīvo ilgāk, jo vairāk laika velta fiziskām aktivitātēm salīdzinot ar saviem precētajiem draugiem un ģimenēm, kurās ir bērni. Sievietes, kurām nav attiecību, fiziskām aktivitātēm velta apmēram piecas stundas un 25 minūtes nedēļā, bet strādājošas precētās sievietes tikai apmēram četras stundas. Vientuļajiem cilvēkiem ir arī zemāks ĶMI (ķermeņa masas indekss), teikts pētījumā, ko veikusi Bāzeles Universitātes Šveicē. Maksa Planka pētniecības attīstības institūta pētījumi Vācijā liecina, ka vientuļš cilvēks vidēji sver par 2 kg mazāk kā viņa precētais vienaudzis. Fiziskās aktivitātes un mazāks svars ir viens no noteicošajiem rādītājiem ceļā uz ilgāku dzīvi. 
 

Vientuļnieki ir finansiāli turīgāki

Atšķirīgās valstīs ir dažādi cipari par to, cik bieži un cik lielas kredītsaistības un parādi ir brīvie un vientuļiem cilvēkiem pretstatā pāriem, kas ir attiecībās. Lai arī došanās uz randiņiem izmaksā noteiktu summu - gan jauni tērpi, gan pucēšanās, gan kino un restorāna izmaksas, tomēr sadalot šos izdevumus ilgākā laika periodā atklājas, ka tie tāpat ir mazāki nekā ģimenēm.  
 

Vientuļie ir izturīgāki

Salīdzinot vientuļo karavīru un precēto karavīru reakciju uz traumatiskiem notikumiem un posttraumatiskā stresa sindroma izplatību, izrādījies, ka karavīri, kuriem nav attiecības, ar posttraumatisko sindromu saskārās retāk. Viņi vieglāk pārvar stresa situācijas un elastīgāk piemērojas mainīgiem apstākļiem. Viņiem ir mazāk fiziski un emocionāla rakstura problēmu salīdzinot ar tiem, kas ir precējušies vai bija precēti, bet jau šķīrušies.  Tātad, ja esi viens, tu esi izturīgāks? Vai arī izturīgi cilvēki izvēlas palikt vieni?

Reklāma
Reklāma


Labāks miegs, guļot vienatnē

Vairs nekādu trokšņainu gultas biedru! Matraču kompānijas Amerisleep pētījums liecina, ka vientuļie cilvēki guļ ilgāk, labāk un mierīgāk. Vidēji vientuļnieki naktī guļ 7,13 stundas, un tas ir vairāk, nekā tie, kas ir attiecībās vai ir šķīrušies.


Iespējams, ka kopumā laimīgāki

Pētījumā, kurā piedalījās 1000 vientuļie cilvēki un 3,000 precēti cilvēki, atklājās, ka vientuļie kopumā biežāk izjūt laimes sajūtu. To viņiem deva iespēja mācīties, attīstīties, pilnveidoties. Iespējams, ka tas ir saistīts ar laika resursiem - vientuļajiem ir vairāk laika padomāt, kas viņi ir un ko tiešām dzīvē vēlas darīt. 
Vēl pētījumi atklāj, ka tāda subjektīva sajūta kā laime biežāk piemeklē brīvas sievietes, kuras dažreiz mēdz dēvēt pat par bērnišķīgām. 

Tā, lūk, ir ar laimi! Pasaule mainās, cilvēku patiesās vajadzības arī. Ja agrāk vientuļš nozīmēja noteikti arī nelaimīgs, tad šobrīd vairs tā nav. 


Avots:  marieclaire.co.u