Jaunā gada apņemšanās. Kas jādara, lai tās īstenotos?

Sagaidot Jauno gadu patiešām nav slikti izveidot apņemšanās sarakstu, jo noformulētas idejas un vēlmes mēs “ierakstām” savā apziņā, tādējādi sākot tiekties uz to realizāciju. 

Ko darīt, lai piepildās vēlēšanās? Tās izteikt!

FOTO: Artūrs Ķipsts

Ko darīt, lai piepildās vēlēšanās? Tās izteikt!

Ja nav apņēmības, tad nav uz ko tiekties, un dzīvei zūd mērķis, savukārt zūdot mērķim mazinās dinamika, un ikdienas rutīna kļūst aizvien pelēcīgāka un apnicīgāka. Tāpēc vēlmes ir jāizsaka, bet tām jābūt gana konkrētām, lai būtu skaidrs, kas jāizdara ceļā uz rezultātu un jāapzinās, kādēļ līdz šim vēlmes nav izdevies realizēt. Šāds princips attiecas ne tikai uz individuālām apņemšanām, bet arī uz tām, ko varat apņemties ģimene kopā.

 

Laiks izteikt apņemšanos!

Vakarā, kad visa ģimene esat sapulcējušies, izdali katram ģimenes loceklim papīra lapu un pildspalvu. Dod 10 minūtes laika apdomāties un sarakstīt vēlmes, ko gribētos realizēt KOPĀ ar pārējiem ģimenes locekļiem. Pēc tam idejas apkopojiet, pārrunājiet un nobalsojiet par noteiktu skaitu ideju, ka patiešām apņemieties īstenot.

Izvēlaties tik realizējamās vēlēšanās, cik pašiem liekas reāli izpildīt – ja to būs par daudz, pastāv iespēja piedzīvot stresu par nespēju iekļauties pašu noteiktā grafikā vai arī zudīs izpildes kvalitāte. Labāk kopā realizēt vienu vēlēšanos, bet tā, lai visiem prieks, nevis vairākas, bet piedzīvojot stresu, neapmierinātību un neveiksmi.

Vēlmes ir jāizsaka, bet tām jābūt gana konkrētām, lai būtu skaidrs, kas jāizdara ceļā uz rezultātu un jāapzinās, kādēļ līdz šim vēlmes nav izdevies realizēt.

Reklāma
Reklāma

Kas jāņem vērā, lai vēlēšanās piepildītos

Izsakot Jaunā gada apņemšanās jāņem vērā vairākas vienkāršas, bet būtiskas lietas.

 

  • Pirmkārt, iespēja, ka apņemšanās izdosies realizēt, būs lielāka, ja tās ne tikai gribēsim, bet pa īstam ieviesīsim savā ikdienā vai veiksim konkrētus soļus, lai tuvotos mērķim.
  • Otrkārt, labāki rezultāti būs tad, ja savas vēlmes noformulēsiet kā mērķi. Pareizi uzstādot mērķi, būs skaidrs, kāds būs gala rezultāts. Ja mērķis ir izmērāms, formulējams ar reālām lietām, tas ir vieglāk sasniedzams.
  • Treškārt, ja veicamā apņemšanās nav vienas dienas pasākums, tad laiku līdz gala mērķim vērts sadalīt mazākos posmos, lai pamazām var vērtēt, vai ceļš ved plānotajā virzienā. Turklāt procesa gaitā nelielu un vienkāršu darbu izpilde ātri dod padarīta darba sajūtu.
  • Ceturtkārt, ja domājat par tādām apņemšanām, kas prasa aktivitāti visu mūžu un tiešām ir jāievieš paradumu līmenī, tad ir īpaši svarīgi, ka izvēlētais mērķi tiešām vēlaties, nevis ietekmējaties no tā, ka visi tā dara vai labi izskatīsies sociālajos kontos.
  • Piektkārt, kopīga plānu realizēšana jums ļaus vienam otru atbalstīt un uzmundrināt brīžos, kad gribēsies padoties noguruma, slinkuma vai šķietami citu prioritāšu priekšā. Kopīgā darīšana pilnīgi noteikti motivēs, jo darīt kaut ko kopā ir tik patīkami!
  • Sestkārt, ja savās Jaunā gada apņemšanās lietojiet formu, ko vairs nedarīsiet, noteikti izdomājiet, ko tā vietā darīsiet, lai sevi un savējos motivētu. Turklāt ir gana svarīgi nevēlamu darbību aizvietot ar kaut ko pozitīvu.

Saistītie raksti