Iznākusi grāmata: Arī labas mammas drīkst kļūdīties jeb Kāpēc teorija ne vienmēr strādā praksē

Tikko iznākusi četru bērnu mammas, geštaltterapeites Elīnas Zelčānes grāmata “Arī labas mammas drīkst kļūdīties jeb Kāpēc teorija ne vienmēr strādā praksē”, kodolīgs izdevums par to, kā mainīgajā mūsdienu pasaulē audzinot laimīgus bērnus, būt līdzsvarā ar sevi.

Foto: Eduards Groševs. No kreisās: mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, psihoterapeite Aina Poiša, grāmatas autore Elīna Zelčāne un platformas Izaugt mīlestībā veidotāja Madara Pauzere.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Eduards Groševs. No kreisās: mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, psihoterapeite Aina Poiša, grāmatas autore Elīna Zelčāne un platformas "Izaugt mīlestībā" veidotāja Madara Pauzere.

No savas un citu sieviešu pieredzes autore secina, ka vidusmēra latvietes prasības pret sevi ir pārāk augstas, lai viņa sevi atzītu par labu mammu, taču tam nav pamata!

“Šī grāmata ir aicinājums pārstāt sevi nosodīt un uzdrīkstēties būt nevis ļoti, bet pietiekami labai. Tādai, kas rūpējas par sava bērna vajadzībām, taču mēdz arī kļūdīties, nogurt vai sadusmoties. Es nesniedzu padomus par bērnu audzināšanu, bet rakstu par savu un citu sieviešu pieredzi un šaubām, vai tiešām esam gana labas mammas,” saka grāmatas autore Elīna Zelčāne.
Kur rodas supermammu stereotipi? Māmiņu blogos, diskusiju grupās vai intervijās sievietes par sevi atklāj tikai to, ko vēlas, bet kopaina, kas ietver arī neveiksmes un dusmas, paliek aiz kadra. Un dzimst ilūzija par ideālo mammu, kas ar visu tiek galā.

Kāda ir pietiekami laba mamma? Tāda, kura spēj radīt atbilstošu vidi bērna pamatvajadzību apmierināšanai.

Apstākļi un iespējas katrai atšķiras, tomēr ikviena mamma spēj būt pietiekami laba pat tad, ja nevar sagādāt bērnam pilnīgi visu, ko gribētos, bet dod galveno – savu mīlestību.

“Grāmata izstaro īstu reālas ģimenes dzīvošanas siltumu, kas pacietībā un maigumā radīts un nosargāts. Noderēs visiem, kam rūp dzīves pamatvērtības,” atzīst ģimenes psihoterapeite Aina Poiša, piebilstot: “Būt vecākiem ir radošākais projekts mūžā – izaudzināt laimīgu cilvēku. Nevis vijolnieku, sportistu vai ārstu, bet cilvēku, kas ir mierā un līdzsvarā pats ar sevi un pasauli.”

Reklāma
Reklāma

Grāmatas pašās beigās ir autores dēla Kristofera apsveikums mammai Māmiņu dienā: “Mana mamma ir mīļākā pasaulē. Manas mammas acis ir zilas kā debesis. Manai mammai ir maigākais glāsts. Manu mammu nevar aizvietot. Ar manu mammu ir ļoti droši. Manai mammai ir pilna sirds ar mīlestību.”

Pieejama arī e-grāmata.