Gaidāmas pārmaiņas atkritumu šķirošanā. Šķirosim arī kartupeļu mizas un tekstila apģērbu

Tuvāko gadu laikā Latvijā gaidāmas izmaiņas atkritumu šķirošanā. Eiropas Savienības direktīvas paredz, ka dalībvalstīm drīzumā būs jānodrošina iespēja šķirot arī bioloģiskos un tekstila atkritumus. Tiem tiks izveidoti īpaši konteineri, lai šos atkritumus vieglāk būtu savākt un pārstrādāt.

Par bioloģiskajiem atkritumiem tiek uzskatīti virtuves pārtikas, dārzeņu un augļu atkritumi, tējas un kafijas biezumi, veci augi, puķes, nopļauta zāle, koka lapas, zariņi u.c.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Par bioloģiskajiem atkritumiem tiek uzskatīti virtuves pārtikas, dārzeņu un augļu atkritumi, tējas un kafijas biezumi, veci augi, puķes, nopļauta zāle, koka lapas, zariņi u.c.

Sākot ar 2021. gadu, iedzīvotājiem būs jānodrošina iespēja šķirot bioloģiskos atkritumus. Par tādiem tiek uzskatīti virtuves pārtikas, dārzeņu un augļu atkritumi, tējas un kafijas biezumi, veci augi, puķes, nopļauta zāle, koka lapas, zariņi u.c. Tos, kas privātmājās jau ieviesuši kompostu, šīs izmaiņas neskars; tā ir iespēja samazināt atkritumu daudzumu daudzdzīvokļu māju iemītniekiem.


No 2025. gada Eiropas Savienības dalībvalstīm būs jānodrošina tekstila izstrādājumu dalīta vākšana. Gatavojoties šīm izmaiņām, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA Eco Baltia vide un AS Latvijas Zaļais punkts sāks unikālu tekstila šķirošanas pilotprojektu, kura mērķis ir praksē izvērtēt iespējas Latvijā attīstīt tekstila atkritumu šķirošanas infrastruktūru un nodrošināt to atkārtotu izmantošanu, nevis nonākšanu kopējos atkritumos.

Projekta ietvaros Rīgā un vairākās Pierīgas pašvaldībās kopumā tiks izvietoti 20 speciāli konteineri apģērbu, apavu un citu tekstila izstrādājumu šķirošanai. Konteineri būs sarkanā krāsā.

Pie tekstilijām varēs nodot novalkātu un vairs nevajadzīgu apģērbu, audumu, adījumus, vilnu, tekstila izstrādājumus, segas, gultas veļu, aizkarus, taču konteineros nedrīkstēs izmest tekstila izstrādājumus, kas izmantoti tīrīšanai, bijuši saskarsmē ar ķīmiskajām vielām (piemēram, autoservisā, būvniecībā) vai ir slapji. Tur nav jāmet arī neizmazgāts apģērbs un citi atkritumi, lai nesabojātu pārstrādei vai atkārtotai izmantošanai derīgos apģērbus.

Reklāma
Reklāma

Ņem vērā!
Atkritumu šķirošana ir iespēja samazināt savus ik gadu pieauošos rēķinus par atkritumu konteineru izvešanu. Jo vairāk šķiro, jo mazāk izmet kopīgajā atkritumu konteinerā, jo mazāk maksā par atkritumu apsaimniekošanu!

 

Avots: Jauns.lv