Vesela un tvirta āda. Kas to ietekmē?

Mēs piedzimstam ar noteiktu ādas struktūras modeli, un mūsu uzdevums ir to uzturēt formā. Šeit galvenā loma ir tam, ko saņemam ar asinsriti (to ietekmē uzturs, ūdens patēriņš un kustības), un sekundāri, bet ne mazāk būtiski, ko aplicējam no ārpuses. Šajā rakstā aplūkošu procesus ādā, kas ietekmē novecošanos, un iedziļināšos populāros, skaistumkopšanā izmantotos terminos, kurus dzirdam katru dienu, bet kuru būtību ne vienmēr līdz galam izprotam. 

Tas, cik skaista, gluda, veselīga un tvirta būs seja, ir atkarīgs no dziļākiem procesiem ādas dermā.

FOTO: Shutterstock.com

Tas, cik skaista, gluda, veselīga un tvirta būs seja, ir atkarīgs no dziļākiem procesiem ādas dermā.

Fragments no Unas Ulmes grāmatas "Skaistumam nav gadu".
Neatkarīgi no novecošanās tipa ar gadiem šūnu atjaunošanās ātrums samazinās. Šo procesu mēs nevaram apturēt, bet to ir iespējams palēnināt. Kosmētikas industrijā bieži izskan solījums, ka konkrēta metode vai līdzeklis atgriezīs ādai jaunību, stimulējot kolagēna un elastīna sintēzi. Mēģināšu paskaidrot, kāpēc tas ir tik būtiski, un kas mums būtu jāzina par šiem terminiem. 

 

Kolagēns, elastīns un hialuroskābe

Āda sastāv no epidermas (virskārta), dermas (ādas dziļākais slānis) un hipodermas (zemādas tauku slānis). Epiderma pamatā veic aizsargājošas funkcijas, un tās virskārtu klāj atmirušu šūnu kārtiņa, kas pakāpeniski noārdās. Tas, cik skaista, gluda, veselīga un tvirta būs seja, ir atkarīgs no dziļākiem procesiem ādas dermā. Šeit darbojas īsta šūnu atjaunošanās “fabrika”, kuras pamatu veido saistaudi, tostarp kolagēna un elastīna šķiedras. Kolagēna šķiedras ir neelastīgas, kas kā balsti uztur ādas ārējo stāvokli un atbild par tās stingrību. Savukārt elastīna šķiedras, kā jau liecina nosaukums, ir elastīgas. Tās ir tievākas par kolagēna šķiedrām un nodrošina ādas izstiepšanos un atgriešanos iepriekšējā stāvoklī, tātad – atbild par ādas elastību. 

Kā kolagēna, tā elastīna atjaunošanās ir atkarīga no citām šajos procesos iesaistītajām šūnām, no kurām lielākā nozīme ir broblastiem. Ne velti skaistumkopšanā bieži saskaramies ar terminu “fibroblastu stimulēšana”. No šo šūnu dalīšanās spējām ir atkarīgi visi pārējie procesi, kas saistīti ar mūsu ādas ārējo izskatu. Un visbeidzot – fibroblastu atjaunošanās procesi notiek starpšūnu telpā, kur noteicošā nozīme ir hialuronskābei, kas piesaista ūdeni un palīdz no turienes izvadīt vielmaiņas gala produktus. Tā piedalās arī jaunu sīko kapilāru veidošanā un ādai nepieciešamo vielu sintēzē. Par spīti nosaukumam, šeit ar skābēm nav nekāda sakara – tas ir polisaharīds jeb, vienkārši runājot, liela cukura molekula. Hialuronskābe ir galvenā ādas, muskuļu un pat kaulu mitrinātāja. 

 

Ja vēlies veselīgu sejas ādu, nesmēķē! Nikotīns sašaurina kapilārus, liedzot skābeklim un barības vielām nokļūt tur, kur tām paredzēts. Rezultāts – plāna, pelēka un nogurusi sejas āda.

Reklāma
Reklāma



Ja tas viss izklausās pārāk sarežģīti, mēģini iedomāties jaunu māju, kurā ievācas ģimene. Visi mājas (dermas) iemītnieki ir jauni, enerģijas pilni un uztur savu mītni tīru un skaistu. Ar gadiem viņi noveco un paliek slinkāki. Māja nolietojas, jumts tek, apmetums nolobās, grīdas sāk čīkstēt. Jauna tā nebūs nekad, bet iekšā mītošā ģimene (fibroblasti) māju var uzturēt kārtībā, aktīvi pie tā strādājot. Katru dienu to uzkopjot un pielabojot, mājas karkass (kolagēns un elastīns) būs stiprs, jumtā (epidermā) nebūs bojājumu. Kā to panākt? Pirmkārt, mājas iedzīvotājiem jābūt labi paēdušiem, lai tie varētu atjaunoties, būt spēka un enerģijas pilni. Šeit noteicošā nozīme būs pārdomātam uzturam. Otrkārt, tiem jādzīvo tīrā vidē un jākustas, lai nesāktu slinkot, tātad nenovērtēsim par zemu fiziskās aktivitātes. Un, treškārt, māja ir jāsargā no ārējiem bojājumiem, it īpaši saules, ko var panākt, īstenojot ikdienas ādas kopšanas pasākumus. Ceru, ka ar šo asociāciju es palīdzēju salikt kopā šo puzli un saprast, ka mēs nevaram atraut vienu elementu no otra. Ja šajā ķēdē kaut kā trūkst, māja neatgriezeniski sāks brukt. Un jo dziļāk problēma būs ielaista, jo grūtāk to būs risināt. 
 

Nedaudz par kapilāriem

Par šūnu barošanu rūpējas kapilāri, kuriem ir ļoti būtiska loma šūnu atjaunošanās kopainā. Kas mums būtu šajā kontekstā jāzina? Starp kolagēna šķiedrām ir brīva telpa sīku kanāliņu veidā. Caur tiem dermā un epidermā tiek novadīts skābeklis un barības vielas, kuras transportē kapilāri, kas ir saistīti ar kopējo asinsriti (asins plazmu). Ar arteriālo asinsriti šūnas saņem barības vielas, ar venozo – izvada ārā. Ar gadiem sākas kolagēna šķiedru kaļķošanās, kas sabiezējot noslēdz kanālus, un kapilāri nevar pilnībā veikt savu funkciju. Asinsrite palēninās, arī novecojot muskuļiem. Loģiski, ka, nesaņemot barību, šūnas mirst ātrāk, starpšūnu telpa piesārņojas, un mēs to izjūtam gan kā pašsajūtas, gan ādas stāvokļa pasliktināšanos. Tāpēc ar kapilāriem ir jāstrādā, kas palīdz arī nedaudz sairdināt cietās kolagēna šķiedras, tādējādi atjaunojot normālas ādas barošanas funkcijas.

Šeit efektīvi palīdzēs jau vairākkārt pieminētā vakuummasāža kā sejai, tā ķermenim. Jo vairāk pieaugs masāžas slodze, jo stiprāki kļūs kapilāri – tie pielāgojas, lai varētu šo slodzi izturēt. Ne velti vakuummasāžu sauc par vingrošanu kapilāriem. Organisms modina snaudošos kapilārus, tie nostiprinās, un tiek stimulēta jaunu kapilāru augšana, kā arī notiek bagātīga audu apasiņošana, un šūnas saņem pilnvērtīgu barošanu. 

Protams, ka barības vielas ādā iespējams nogādāt arī ar injekcijām, tomēr ievērojot mēru. Studējot šīs tēmas, Natālijas Osmiņinas grāmatā izlasīju interesantu atziņu. Viņa uzskata, ka, pārlieku aizraujoties, piemēram, ar mezoterapiju, kad ar injekcijām vitamīni tiek nogādāti pa tiešo šūnām, kapilāru sistēma atrofējas. Ja barošana notiek tieši šūnā, apejot kapilārus, tiem tiek dots signāls, ka nav jāstrādā. Patiesībā šī teorija attiecas uz visiem skaistumkopšanas ieradumiem – ja mēs pārcenšamies, organismam tiek dota iespēja slinkot, un tas pārstāj darboties ierastajā režīmā. 

Un visbeidzot – ja vēlies veselīgu sejas ādu, nesmēķē! Nikotīns sašaurina kapilārus, liedzot skābeklim un barības vielām nokļūt tur, kur tām paredzēts. Rezultāts – plāna, pelēka un nogurusi sejas āda.
 



Plašāk par šīm tēmām lasi grāmatā “Skaistumam nav gadu”, kuru pasūtot lapā Ageless.lv. grāmatu saņemsi ar autores novēlējumu autogrāfu!