Kā parūpēties par četrkājaino draugu – senioru veselību?

Tāpat kā cilvēkiem, arī mūsu četrkājainajiem mājas mīluļiem, gadu skaitlim pieaugot, mēdz parādīties dažādas likstas ar veselību – kādam sāk bojāties zobi, citam aknas vairs nespēj izpildīt tām doto uzdevumu, un tā tālāk. Taču, lai no šīm kaitēm izvairītos vai samazinātu to ietekmi uz mājdzīvnieku labsajūtu un dzīves kvalitāti, ir svarīgi par četrkājaino senioru atbilstoši parūpēties.

Foto: Dinozoopasaule.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Dinozoopasaule.lv

Lasi un noskaidro, ko darīt mājas apstākļos un kādos gadījumos jāmeklē veterinārā klīnika!

 

 

Foto: Dinozoopasaule.lv

 

 

Kādas ir visbiežāk sastopamās kaķu un suņu senioru slimības/veselības problēmas?

Patiesībā slimību klāsts, kas parasti mēdz piemeklēt kaķus un suņus ar lielāku dzīves bagāžu, ir visai līdzīgs tam, ar ko saskaras vecāka gadagājuma cilvēki.

Lūk, dažas no šādām slimībām:

    • hipertireoidisms jeb vairogdziedzera hiperfunkcija;

    • hroniska nieru mazspēja;

    • aknu mazspēja;

    • sirds mazspēja;

    • diabēts;

    • mutes dobuma slimības;

    • locītavu deģeneratīvās slimības;

    • jaunveidojumi;

    • iekaisīgo zarnu slimība;

    • vecuma demence.

 

Svarīgi atcerēties arī to, ka gados vecākiem mājdzīvniekiem daudz biežāk nekā jauniem mīluļiem var parādīties vairākas veselības problēmas vienlaicīgi, tāpēc svarīgi veselības stāvoklim sekot līdzi regulāri (vismaz reizi gadā jāapmeklē veterinārā klīnika) un par to parūpēties arī profilaktiski, mājas apstākļos.

 

Kā par mājdzīvnieka veselību parūpēties pašam?

Atšķirībā no cilvēka, kurš par vismazākajām izmaiņām organismā var paziņot citiem cilvēkiem, mājdzīvnieka slimības un veselības problēmas parasti iespējams pamanīt tad, kad kaite jau ir visai ielaista. Šādos gadījumos būs vien jāmeklē veterinārā klīnika, bet ir virkne darbību, ko profilaktiski veikt mājas kārtībā!

 

Neaizmirsti par zobu tīrīšanu

Viena no izplatītākajām veselības problēmām gados vecākiem suņiem un kaķiem ir zobu un mutes dobuma problēmas. Lai no tām izvairītos preventīvi, gan kaķim, gan sunim var dot speciālus gardumus, kas palīdz atbrīvoties no aplikuma. Taču daudz efektīvāks un optimāls veids ir zobu tīrīšana, izmantojot šim mērķim piemērotus līdzekļus – zobu pastu un zobu birsti (obligāti atceries – gan kaķim, gan sunim drīkst izmantot tikai konkrētajai dzīvnieku sugai piemērotu līdzekli/pastu). Tīrīt zobus vajadzētu reizi dienā, taču efektu dos arī tīrīšana vismaz pārdienās.

 

Foto: Dinozoopasaule.lv

 

Diemžēl ļoti bieži zobu problēmas tiek pamanītas vien tad, kad dzīvniekam it kā samazinājusies apetīte, taču, ielūkojoties mutē, skatam paveras smagi bojāti zobi, un tam visam “komplektā” – arī infekcija. Šādos gadījumos mājas apstākļos neko vairs neizdarīt – būs vien jāmeklē vet klīnika, kurā veterinārārsts lems par piemērotāko risinājumu. Viens no risinājumiem ir zobu tīrīšana ar ultraskaņu, ko veic veterinārārsts. Tās laikā tiek nodrošināta vispārējā anestēzija, tāpēc kaķiem senioriem gan pirms un pēc procedūras, gan arī tās laikā nepieciešama intravenoza šķīdumu terapija – tas tādēļ, ka gados vecākiem kaķiem iespējami nieru veselības funkciju traucējumi. Un, atkarībā no mutes dobuma stāvokļa, dzīvniekam pēcāk varbūt būs jālieto arī antibiotikas. Smagākos gadījumos zobu/-us nāksies izraut.

 

Seko līdzi dzīvnieka svaram

Ļoti aktuāla problēma mājdzīvniekiem gan seniora vecumā, gan pēc sterilizēšanas vai kastrēšanas ir pieņemšanās svarā. Liekais svars rada virkni problēmu – sākot ar paaugstinātu risku saslimt ar sirds slimībām un beidzot ar locītavu sāpēm. Tāpat aptaukošanās dzīvnieku padara mazkustīgu enerģijas trūkuma dēļ. Lai liekais svars dzīvnieku nepiemeklētu (vai arī – lai lieko svaru samazinātu), svarīgas ir fiziskās aktivitātes un atbilstoša diēta. Precīzus ieteikumus šādās situācijās spēs dot veterinārārsts, ņemot vērā gan dzīvnieka slimību vēsturi, gan pašreizējo veselības stāvokli. Tāpat, pienākot seniora vecumam, var būt nepieciešams uzņemt papildus barības piedevas un medikamentus, ko piedāvā vet klīnika vai aptieka.

 

Reklāma
Reklāma

Foto: Dinozoopasaule.lv

 

Arī pēkšņa un hroniska svara samazināšanās nedrīkst palikt nepamanīta, jo tā var norādīt uz tādām nopietnām veselības problēmām kā jaunveidojumi, diabēts, nieru mazspēja un daudzām citām. Ja svars samazinās, mājas apstākļos noteikt diagnozi ir praktiski neiespējami – šādos gadījumos veterinārā klīnika jāapmeklē pēc iespējas ātrāk, lai veterinārārsts varētu veikt nepieciešamos izmeklējumus un analīzes, kas ļaus saprast, kāda kaite dzīvnieku piemeklējusi un kā to ārstēt.

 

 

 

 

Pievērs uzmanību dzīvnieka ieradumiem

Dzīvnieki mums nespēj pastāstīt, kas un kur viņiem sāp, taču par to var liecināt dažādas izmaiņas dzīvnieka uzvedībā. Katrai slimībai, kas dzīvnieku var piemeklēt seniora vecumā, ir virkne dažādu simptomu, taču konkrētu diagnozi un plānu, kā mīlulim palīdzēt, varēs ieteikt vien profesionāls veterinārārsts.

Tāpēc uzskaitīsim vispārējās pazīmes, kurām vajadzētu pievērst uzmanību:

    • pastiprinātas slāpes;

    • pastiprināta urinēšana;

    • palielinājusies vai samazinājusies apetīte;

    • problēmas piecelties; stīvums un/vai klibošana;

    • svara zudums vai pieaugums;

    • dezorientācija;

    • izmaiņas uzvedībā (tostarp pastiprināta ņaudēšana, rūkšana vai riešana).

 

Ja Tavu mīluli piemeklējusi kaut viena no nupat uzskaitītajām problēmām, nevajadzētu vilcināties – veterinārā klīnika veiks visus nepieciešamos izmeklējumus un ieteiks labāko risinājumu, lai veselības problēmas ierobežotu vai ļautu no tām atbrīvoties pavisam!

 

 

Foto: Dinozoopasaule.lv

 

Veterinārā klīnika nav jāapmeklē vien tad, kad slimības un problēmas liek par sevi manīt

Kas notiktu, ja mēs, piemēram, zobārstu apmeklētu vien tad, kad zobi pie katra mazākā kumosa sakošanas iesāpētos? Vai arī ignorētu locītavu sāpes līdz brīdim, kad bez klibošanas pārvietoties vairs nebūtu iespējams? Rezultāts nebūtu visai patīkams nedz maciņam, nedz kopējam veselības stāvoklim. Tieši tāpēc ir svarīgi profilaktiski apmeklēt ārstu, un šis princips attiecas arī uz dzīvniekiem, it īpaši senioriem. 

 

Foto: Dinozoopasaule.lv

 

Cik bieži kaķi vai suni vajadzētu profilaktiski atrādīt veterinārārstam?

Tāpat kā cilvēku – vismaz reizi gadā. Vizītes laikā veterinārārsts veiks vispārējo veselības pārbaudi, kā arī iespējams nodot asins analīzes – tas ir īpaši svarīgi, jo tikai ar asins analīžu palīdzību iespējams noteikt, vai dzīvniekam nav aknu un nieru problēmas. Vēl veterinārārsts varēs konsultēt par ēdināšanu un nepieciešamajām  fiziskajām aktivitātēm, kā arī nepieciešamības gadījumā veikt komplekso vakcināciju (vērā gan jāņem tas, ka pirms kompleksās vakcinācijas jāveic attārpošana). 

 

Un kad Tavu četrkājaino draugu – senioru pēdējo reizi apraudzījis veterinārārsts?

Ja tas noticis pirms vairāk nekā gada, ir ļoti labs brīdis to mainīt. Šajā novembrī Dino Zoo veterinārā klīnika Rīgā piedāvā īpašu akciju – veselības pārbaudes mājdzīvniekiem, kuri sasnieguši 7 gadu slieksni, tiek piedāvātas ar 20% atlaidi.

 

Ienāc Dino Zoo Pasaule mājaslapā, uzzini vairāk un piesakies vizītei jau tagad!