Neiroendokrīnie audzēji – slimība, kurai zaudēja Stīvs Džobss un Areta Franklina

10. novembrī, daudzās pasaules valstīs tika atzīmēta starptautiskā NET jeb neiroendokrīno audzēju diena, atgādinot, cik liela loma cilvēka dzīvības glābšanā ir izpratnei par retām slimībām. 

Viens no NET dienas mērķiem ir pievērst uzmanību šobrīd šķietami reti sastopamajai saslimšanai, izglītot sabiedrību un mediķus, veicinot NET audzēju atklāšanu agrīnā stadijā un tādējādi – veicinot  arī to veiksmīgāku ārstēšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Viens no NET dienas mērķiem ir pievērst uzmanību šobrīd šķietami reti sastopamajai saslimšanai, izglītot sabiedrību un mediķus, veicinot NET audzēju atklāšanu agrīnā stadijā un tādējādi – veicinot arī to veiksmīgāku ārstēšanu.

No tiem miruši tādi pasaulslaveni cilvēki, kā viens no zīmola “Apple” dibinātājiem Stīvs Džobss, kā arī dziedātāja Areta Franklina. NET ir grūti diagnosticējami, jo to simptomi var būt līdzīgi gan diabētam, gan astmai, gan daudzām citām bieži sastopamām saslimšanām. Tādēļ nereti pacienti saņem kļūdainu diagnozi un ārstēšanu.

NET ir reta saslimšana, kas veidojas no neiroendokrīnajām šūnām, kuras mūsu organismā ir izvietotas visos audos – ādā, plaušās, gremošanas traktā, smadzenēs un citur. Dažkārt audzējs neizraisa nekādus simptomus vai tie ir viegli sajaucami ar citu slimību pazīmēm, diemžēl tādēļ bieži NET tiek atklāts tikai pēc 5 – 7 gadiem, kā arī sonogrāfijas vai plānveida operāciju laikā.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģe un ķīmijterapeite Aija Geriņa-Bērziņa stāsta, ka NET audzēji ir ne tikai reti, bet arī daudzveidīgi, grūti prognozējami un diagnosticējami: “Pasaules statistikas dati liecina, ka ar NET sirgst 7 no 100 000 cilvēkiem. Salīdzinājumam – 2012. gadā tie bija 5 no 100 000 cilvēkiem. Latvijā NET atklāj aptuveni 150 cilvēkiem gadā. Pēdējo gadu laikā ir uzlabojusies slimības diagnostika, kas mums veiksmīgāk palīdz atklāt arvien jaunus saslimšanas gadījumus, tomēr, balstoties uz statistikas datiem, varam secināt, ka arī Latvijā ir daudz neatklātu NET gadījumu. Tā kā šī audzēju grupa ir ļoti specifiska, slimības diagnostiku, ārstēšanu un novērošanu nodrošina multidisciplināra speciālistu komanda – ķirurgi, radiologi, kardiologi, patologi un nukleārās medicīnas speciālisti, ar endokrinologu un onkologu priekšgalā.”


Pasargā sevi – NET simptomi
Lai arī NET audzēji ir ārkārtīgi grūti diagnosticējami, ir vairāki simptomi, kuriem pastiprinātu uzmanību var pievērst gan pats cilvēks, gan ģimenes ārsts:

    • bieža vēdera izeja (diareja) 5-7reizes dienā
    • nekontrolēts svara zudums
    • sejas piesarkums 
    • progresējošs vājums, elpas trūkums pie fiziskas slodzes, kā arī miera stāvoklī
    • glikozes līmeņa samazināšanās asinīs bez medicīniska pamatojuma

Ja tiek novēroti kāds vai kādi no iepriekšminētajiem simptomiem sev vai saviem tuviniekiem, nepieciešams nekavējoties vērsties pie ģimenes ārsta vai endokrinologa.


NET simbols – zebra
Par NET simbolu ir izvēlēta zebra, jo tā kā nav vienādi svītrotu zebru, tā arī nav vienādu NET audzēju gadījumi. Zebra ir kļuvusi par NET simbolu, lai mudinātu ārstus ne tikai domāt par dažādu NET simptomu kopīgajiem cēloņiem, bet arī iedomāties par aforismu, ko piedēvē nepareizas diagnozes noteikšanai šī audzēja gadījumā: „Kad izdzirdat dipoņu, ne vienmēr vajag nodomāt, ka tas ir zirgs – tā faktiski varētu būt arī zebra.”

Mūsdienās pieejami arī daudzi interneta resursi, kur stāstīts ne tikai par NET un to diagnostiku, bet pacienti arī dalās ar pieredzes stāstiem. Viena no šādām starptautiskām interneta vietnēm ir  www.livingwithnets.com, kas paredzēta gan pacientiem, gan viņu tuviniekiem.

Reklāma
Reklāma