Jau ŠOVAKAR pirmā diskusija par ģimenes seksuālās kompetences veicināšanu

Pāra seksuālā (ne)kompetence, sievietes – mātes, vīrieša – tēva seksualitāte, attiecību veidošana pēc šķiršanās, intīmās sarunas ar bērniem – šie ir tikai daži temati, kas tiks apskatīti speciālistu sešu diskusiju ciklā, ko novembrī un decembrī rīko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. 

Ar ko sākas pāris un ģimene?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar ko sākas pāris un ģimene?

Diskusiju tiešraides notiks sešus otrdienas vakarus pēc kārtas, sākot no 12. novembra plkst. 20.00 “Mammamuntetiem.lv” “Facebook” profilā.  Tematiskajās sarunās tiks iesaistīti Latvijā atzīti jomas eksperti.

Pirmā tiešraides diskusija Mammamuntetiem.lv Facebook.com profilā notiks 12. novembrī plkst. 20.00–21.00, diskusijas temats – “Pāra seksuālā (ne)kompetence”. Sarunā piedalīsies klīniskā psiholoģe Kristīne Balode, onkoginekologs Ronalds Mačuks, ginekoloģe Vija Veisa un bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs. Diskusijas vadīs vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Skatītāji aicināti uzdot jautājumus diskusijas laikā, kā arī anonīmi, sūtot jautājumus uz redakcija@mammam.lv vai Facebook vēstulēs.

“Latvija sliktā ziņā var lepoties ar dažādiem statistikas rādītājiem, kas liecina: vecākiem un jauniešiem akūti pietrūkst izglītojošas informācijas par savu intīmo veselību, seksualitāti un attiecību veidošanu, ko īsāk var saukt par seksuālo kompetenci,” diskusiju cikla nepieciešamību pamato vecāku organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa uzsver, ka nopietni ir, piemēram, augstie pusaudžu grūtniecības un abortu rādītāji, augstais šķirto ģimeņu īpatsvars. “Lai šīs tendences mazinātu, ļoti svarīgs ir prevencijas darbs, un prevencija ir sabiedrības sistemātiska izglītošana,” ir pārliecināta I. Akmentiņa-Smildziņa.

Manuprāt, pieaugošā interese ir vērtējama kā pozitīva tendence un raksturo sabiedrības gatavību lauzt klusēšanas un kauna slogu un uzlūkot seksualitāti kā normālu un bāziski nozīmīgu personības fizisko un psihisko veselību balstošu aspektu.

Diskusiju iniciatore ir klīniskā psiholoģe Kristīne Balode, kas specializējusies jomās par partnerattiecībām, seksualitāti un seksuālo apzinātību. “Redzu, ka sabiedrībā pieaug interese par jautājumiem, kas skar seksualitāti un partnerattiecības. To varu novērot gan savā klīniskā psihologa praksē, gan lasot lekcijas, vadot seminārus, meistarklases, kā arī darbā ar medijiem,” novērojumos dalās Kristīne Balode. “Manuprāt, pieaugošā interese ir vērtējama kā pozitīva tendence un raksturo sabiedrības gatavību lauzt klusēšanas un kauna slogu un uzlūkot seksualitāti kā normālu un bāziski nozīmīgu personības fizisko un psihisko veselību balstošu aspektu, atklājot arī tā ietekmi uz partnerattiecību labklājību un ilgtspēju.” Speciāliste norāda, ka aktualizētie jautājumi skar ne tikai psihoemocionālo katra indivīda vai partnerības labklājību – tajos bieži vien spoguļojas bāziskās izpratnes trūkums par cilvēka anatomiju un fizioloģiju, reproduktīvo veselību un tās aprūpes nepieciešamību.

Sešus otrdienas vakarus, sākot no 12. novembra, no plkst. 20.00 tematisko diskusiju par seksuālo (ne)kompetenci un seksuālo apzinātību tiešraides vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” “Facebook” profilā. Paralēli diskusijām portālā “Mammamuntetiem.lv” būs publicētas izglītojošas rakstu sērijas gan par vecāku, gan pusaudžu seksualitāti un ar to saistītajiem jautājumiem. 

Reklāma
Reklāma


Par vecāku organizāciju “Mammamuntetiem.lv”
Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” ir sociālais uzņēmējs, kura sociālais mērķis ir vecāku izglītošana un ģimenes vērtību stiprināšana. Lai mērķus īstenotu, organizācija rūpējas par vecāku interešu pārstāvniecību, gatavo izglītojošas rakstu sērijas portālā www.mammamuntetiem.lv, rīko tematiskās diskusijas un vecāku sapulces, kā arī īsteno vecāku izglītošanas programmu “Žurnāls seko bērnam”.

Par klīnisko psiholoģi Kristīni Balodi
Kristīne Balode ir viena no vadošajām autoritātēm un biežāk pieaicinātajiem ekspertiem Latvijā jautājumos par seksualitāti, partnerattiecībām, cilvēka seksuālajā iedabā sakņotiem personības izaicinājumiem. Kristīnes centrālā profesionālā darba tēmas ir personības seksuālā autonomija, erotiskā neatkarība un seksuālā apzinātība kā veselīgas un spēcīgas personības balsts, seksualitāte partnerattiecībās, seksuālās intereses zudums un tās atjaunošana.