Alumīnija folija – jo mazāk, jo labāk!

Mūsdienās alumīnija folija tiek augstu vērtēta tās pozitīvo īpašību dēļ. Vissvarīgākā no tām – cepot ēdienu, var gandrīz nemaz vai vispār nelietot taukvielas, jo dārzeņi, augļi, gaļa vai zivis sautējas savā sulā.

 

Dažreiz ēdienu var cept folijā, taču ar to nevajadzētu aizrauties.

FOTO: Shutterstock.com

Dažreiz ēdienu var cept folijā, taču ar to nevajadzētu aizrauties.

Ja gatavo brīvā dabā, folijā var ietīt kartupeļus, zivis vai gaļu un likt tos tieši oglēs vai uz grila.

Taču nedrīkstētu aizmirst, ka alumīnijs, folijas galvenā sastāvdaļa, nav gluži nekaitīgs metāls.
 
Speciālisti neiesaka alumīnija folijā glabāt vai gatavot skābus pārtikas produktus. Piemēram, ja ēdienam uzlej tomātu sulu, marinādi, alkoholu (piemēram, vīnu), etiķi vai kādu citu skābi vai pievieno sāli vai citronu, karsējot var sākties ķīmiskas reakcijas, kurās veidojas dažādi alumīnija sāļi. Tie var būt kaitīgi cilvēka veselībai.

 

Nedrīkstētu aizmirst, ka alumīnijs, folijas galvenā sastāvdaļa, nav gluži nekaitīgs metāls.


Lai pārtikas produktos uzkrātos mazāk alumīnija un tā savienojumu rīkojies šādi:

Reklāma
Reklāma
  • Cepeškrāsnī gatavojamu ēdienu labāk cept stikla traukos, bet ikdienā biežāk ēst sautētus vai tvaicētus un vārītus produktus.
     
  • Aukstus produktus var ietīt folijā, taču – ne uz ilgu laiku. Ja pārtika folijā tiks glabāta ilgi, nevēlamās alumīnija daļiņas var iekļūt arī ēdienā. Piemēram, šokolādes tāfelītes ir iesaiņotas alumīnija folijā. Berzes, temperatūras svārstību un citu vides faktoru iedarbības rezultātā alumīnija atvasinājumi var nokļūt arī pašā šokolādē.
     
  • Dažreiz ēdienu var cept folijā, taču ar to nevajadzētu aizrauties.
     
  • Nelieto alumīnija traukus, piemēram, kausus, katlus, pannas. Lielākā daļa virtuves piederumu ir pārklāta ar aizsargkārtu, lai nodrošinātu, ka metāls nenokļūst ēdienā, taču ar laiku, mazgājot un beržot traukus, aizsargkārta noiet. Rodas liels risks, ka metāls var iekļūt pārtikas produktos.

 

No portāla Jauns.lv