Podiņš bērnudārza pagalmā - cik ētiski un likumīgi?

Vai tas ir ētiski un higiēniski, ka bērni bērnudārzos nokārtojas mazajos podiņos turpat bērnudārza pagalmā, citu acu priekšā? Bērnudārza vadītāja uzskata, ka satraukums ir nevietā, jo tā mazajam bērnam ir higiēniskāk un drošāk, Veselības inspekcijā skaidro, ka normatīvie akti neregulē bērnu podiņu izvietošanu pastaigu laukumos, noskaidro raidījumā “4. studija”.

 

Ētiskums vai ērtība  - kas svarīgāks mazam bērnam?

FOTO: Shutterstock.com

Ētiskums vai ērtība - kas svarīgāks mazam bērnam?

Diskusijas kādā no sociālajiem tīkliem aizsāka sašutusi mamma – jo bērnu podiņi novietoti pirmsskolas izglītības iestādes pagalmā, kuru ieskauj daudzsstāvu nami. Tas nozīmē – bērnu dabisko vajadzību nokārtošana ir redzama ikvienam, kuram tas varētu interesēt.

Bērnudārzā ir mazie bērni, sākot no viena gadiņa līdz trīs, protams, ka dabiskās vajadzību nokārtošanai vasaras periodā nes podiņus ārā, skaidro privātā bērnudārza Torņakalnā vadītāja Solvita Montvida.

Viņa uzskata, ka vasaras periodā ir visvieglāk bērnu atradināt no pampera: “Mums mērķis ir sagatavot bērnu turpmākām bērnudārza gaitām, tātad – lai tas bērns aiziet uz dārziņu bez tā pampera. Tikai tādā veidā mēs varēsim un būs iespēja atradināt no tā pamperīša, jo mazais bērns – viņam vajag to dabisko vajadzību nokārtot tagad un uzreiz.”

Bērnudārzā stāsta, ka podiņus ārpus telpām izvieto tikai vasarā. Viens no argumentiem - bērniem gribas padzerties, līdz ar to - arī nokārtot savas vajadzības.

Podiņi ārā ir ne tikai higiēnas, bet arī drošības jautājums, skaidro vadītāja: “Iekšā es viņus vienus ielaist nedrīkstu, jo es vienu pašu bērnu nevaru ielaist iekšā, jo viņš ir maziņš. Un arī tad, ja viņš būtu liels! Ja viņš ir iegājis iekšā, es taču neesmu pārliecināta, ko viņš tur dara. Vai viņu kāds tur sagaidīs? Es uzskatu, ka tur ir nevietā tas satraukums.”

Veselības inspekcijā skaidro, ka ne likumi, ne normatīvie akti neregulē bērnu podiņu izvietošanu pastaigu laukumos. Tas arī nav aizliegts. Higiēnas prasības attiecas tikai uz iekštelpās esošajām labierīcībām.

Reklāma
Reklāma

Veselības inspekcijas pārstāve Ilona Drišļuka uzskata, ka, no cilvēciskā viedokļa, no vispārpieņemtajām higiēnas normām, podiņi ārā nav īpaši ētiski, ja to var redzēt arī apkārtējie. Tomēr bērnu vajadzības ir primāras, ir svarīgi, lai katram bērnam podiņš būtu un būtu iespējas nokārtot dabiskās vajadzības, jo īpaši maziem bērniem - tad, kad viņam vajag, nevis - kamēr viņš aizskries līdz tai tualetei.

Visu sižetu var noskatīties videoierakstā.