Sofijas, Roberti, Emīlijas - aizraujošs grafiks parāda, kā Baltijā pēdējos 5 gados nosaukti bērni

Sociālājā tīklā "Twitter" lielu interesi un popularitāti guvusi Jāņa Hermaņa veidota infografika par populārākajiem jaundzimušo zēnu un meiteņu vārdiem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā. Brāļu tautās arī bērnu vārdu izvēle, izrādās, ir diezgan līdzīga, taču ne līdz galam.

FOTO: Shutterstock.com

 

Spied uz bildes, lai to pietuvinātu! 
 

Tā, piemēram, kamēr Latvijā un Igaunijā gadu no gada meiteņu populārākais vārds ir Sofija, lietuvieši priekšroku devuši Emīlijai. Tikai pērn Lietuvā Emīlijas apsteidza skanīgais Lejas vārds. Lietuvieši izceļas arī puiku vārdu izvēlē, proti, pie mums un Igaunijā tik iecienītais Roberta vārds leišiem pēdējo 5 gadu laikā vispār nav bijis izskatīšanas vērts - tur zēnus labprātāk sauc par Matasiem, Lukasiem un Dominikiem. Savukārt Igaunijā pērn triumfējuši mazie Robini, no troņa atstumjot Robertus un Rasmusus. 

 

Tviterlietotāja Jāņa Hermaņa sagatavotais grafiks ilgtermiņā iezīmē gaidāmas izmaiņas kopumā visizplatītāko personvārdu dinamikā. Šogad Latvijas Centrālā statistikas pārvalde publiskoja grafiku, kurā redzami valstī visizplatītākie cilvēku vārdi, rēķinot pēc katrā pilsētā vispopulārākā. Šajā grafikā absolūtas uzvarētājas ir Annas - viscaur Latvijai Annas vārdu nēsā lielākais skaits no tur deklarētajām sievietēm (īpatsvaru rēķinot uz 100 sievietēm). Konkurenci veido arī Jeļenas, Ineses, Līgas, Ilzes - taču šos vārdus vecāki šobrīd meitām tikpat kā vairs neliek. Tātad kādudien Annas, visticamāk, nomainīs pēdējos gados tik populārās Sofijas.


Reklāma
Reklāma

Spied uz bildes, lai to pietuvinātu! 

 

Vīru konkurencē Latvijā patlaban visplašāk pārstāvētais vārds ir Jānis. Taču pēdējos piecos gados dzimušajiem dēliem šis vārds tiek izvēlēts tik reti, ka jau sen vairs nav populārāko desmitniekā. Vēl tikai lietuvieši savus dēlus visai bieži mēdz nosaukt par 'Jonas'.

 

Spied uz bildes, lai to pietuvinātu! 

 

No potāla Jauns.lv