Atsākam kino sezonu! Ieskaties kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā

Kinoteātra "Splendid Palace" repertuārs no 16. līdz 29. augustam. 

Sākas jaunā kino sezona!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sākas jaunā kino sezona!

Vijas Artmanes Lielā nakts

Aktrisei Vijai Artmanei 21. augustā apritētu 90! Rīgas svētkos svinam Latvijas kinomākslas leģendas jubileju un stāstām par viņas dzīvi un darbu ar lielformāta videoprojekcijām uz aktrises mūžā nozīmīgu ēku sienām. Vija Artmane kā rīdziniece apstiprina savu piederību un mīlestību pilsētai, kurā ritējusi viņas darba un sabiedriskā dzīve. Vija Artmane kļūst par šodienas dzīves liecinieci Rīgas svētkos 2019. gadā… 

 

Vecrīgā – Laipu un Meistaru ielas stūrī tiksieties ar bērnu, jaunu meiteni, kura vēl tikai sapņo par savu nākotni, Dailes teātra logos ieraudzīsiet Viju Artmani – teātra karalieni, bet pie “Splendid Palace” sastapsiet Viju kā kino dīvu. 

Kinoteātrī “Splendid Palace” kopā skatīsimies neparasto Rolanda Kalniņa īsmetrāžas dokumentālo filmu “Saruna ar karalieni” (1980) un tiksimies ar filmas režisoru. Kinoteātra pagalmā baudīsim dzeju un mūziku, vērosim audiovizuālo projekciju ar dīvas kinolomām, satiksim Vijas Artmanes ģimeni un viņas laikabiedrus. 

Pasākumi pilsētā reizē būs kā filmēšanas laukums jaunam darbam – Latvijas Televīzijas dokumentālajam stāstam par Viju Artmani, kura pirmizrādi baudīsim jau 21. augustā, aktrises dzimšanas dienā! 

Svinēsim kopā Vijas Artmanes klātbūtni un sajutīsim viņas personības starojumu Rīgas pilsētvidē! 

 

Programma

20:00 Rolanda Kalniņa dokumentālā filma “Saruna ar karalieni” (1980). 

Digitāli atjaunotās versijas bezmaksas seanss kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē. Pasākumu vada kinokritiķe Daira Āboliņa. Tikšanās ar režisoru Rolandu Kalniņu. 

 

21:00 Pasākums “Vija Artmane – kino dīva” pie kinoteātra "Splendid Palace".

Pirmo reizi plašākai publikai būs iespēja iepazīties ar vēl nekur nepublicētām, unikālām laika liecībām – aktieru sniegumā dzirdēt fragmentus no vēstulēm, kuras leģendārajai aktrisei Vijai Artmanei sūtījuši viņas talanta apbrīnotāji no visas pasaules. Muzicēs Kaspars Dimiters, atskaņojot dziesmas no jaunās Vijai Artmanei veltītās dokumentālās filmas. Ar Vijas Artmanes ģimenes locekļiem un laikabiedriem sarunāsies kinokritiķe Daira Āboliņa. 

 

21:40–24:00 Audiovizuālas projekcijas “Vija Artmane – kino dīva” kinoteātra “Splendid Palace” priekšpagalmā uz kinoteātra sienas, Laipu un Meistaru ielas stūrī un uz Dailes teātra sienas.

 

Atbalstītāji: Rīgas dome

 

KINOTEĀTRA SEZONAS ATKLĀŠANA – AKTRISE UN LAIKS. VIJA ARTMANE

Dokumentālā filma

Režisore: Agita Cāne-Ķīle

Garums: 52 min.

Aktrisei Vijai Artmanei 2019. gada 21. augustā apritētu 90. Viņa bija liela personība un liela aktrise – pielūgta, apbrīnota un apskausta. Piedzīvojusi visu, ko sniedz un paņem slavas nasta, bet mūža otrajā pusē saskārusies ar dzīves medaļas otru pusi – novecošanas traģiku un trūkumu. No jaunas ģimnāzistes baltā kleitā ar lentu matos un Džuljetas līdz Džūlijai Lambertei, Anglijas karalienei, Pīķa dāmai un rūpnīcas priekšniecei parūkā, bet galu galā – arī nabagmājas komendantei. Aktrise ir sava laika atspulgs gan skatuves tēlos, gan publiskajā un privātajā dzīvē. 

 

Režisores Agitas Cānes-Ķīles un scenārija autores Dairas Āboliņas jaunākais kopdarbs – dokumentālā filma “Aktrise un laiks. Vija Artmane”. Par aktrisi stāsta viņas ģimene, laikabiedri un dokumentāli materiāli – ne vien izrāžu un interviju ieraksti, bet arī vēl nekad nepubliskoti ģimenes arhīva filmējumi, ko uzņēmis gan Artmanes dzīvesbiedrs Artūrs Dimiters, gan pati aktrise. Filma ir mēģinājums saprast un saklausīt aktrises atklātības mirkļus un mēģinājums sajust, ko nozīmēja dzīvot Vijas Artmanes dzīvi.

 

Filmu veidojusi Latvijas Televīzija – režisore Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore - Daira Āboliņa, operators Edgars Bite, producenti Ieva Rozentāle un Artis Dobrovoļskis.

 

Lielajā zālē: 21.08. seanss 19:00 PIRMIZRĀDE 

Mazajā zālē:  22.08. seanss 16:00; 23.08.seanss 17:00 

 

TRAKĀS BRĪVDIENAS. Premières vacances

Francija, 2018

Komēdija

Garums: 102 min.

Režisors: Patriks Kasīrs

Lomās: Jonathan Cohen, Camille Chamoux, Camille Cottin

Mariona un Bens iepazīstas “Tinder” un jau pirmajā randiņā nolemj kopā pavadīt brīvdienas. Galamērķi viņi izvēlas uz labu laimi – dodas uz Bulgāriju. Drīz vien izrādās, ka abu priekšstati par ideālām brīvdienām krasi atšķiras. Mariona alkst pēc piedzīvojumiem, Bens – pēc pieczvaigžņu viesnīcas.  Viņam nedēļa jāpavada kopā ar vieglprātīgu un izklaidīgu meiteni, viņai jāpiecieš puisis, kuram visur līdzi roku dezinfekcijas šķīdums. Vai pirmās brīvdienas nebūs pārāk liels pārbaudījums jūtām, kas modušās “Tinder”?

Filma franču valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 21. augusta!

Lielajā zālē: 27.08. seanss 16:00; 28.08. seanss 20:45

Mazajā zālē: 21.08. seanss 20:30; 24.08. seanss 18:00; 25.08. seanss 19:30; 26.08. seanss 18:00 

     

PELDI VAI GRIMSTI. Sink or swim

Francija, Beļģija, 2018

Komēdija, drāma

Garums: 122 min.

Režisors: Gilles Lellouche

Lomās: Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde, Jean-Hugues Anglade, Virginie Efira, Leïla Bekhti, Marina Foïs, Philippe Katerine

Īsti vīrieši – lai kādi tie nebūtu un ar kādām grūtībām tie nesastaptos – nekad nepadodas. Un, ja viņi apņemas ar kaut ko nopietni nodarboties, tad neviens viņus neapturēs: nedz naudas un laika trūkums, nedz arī citu cilvēku viedokļi. Un arī Francijā notiek tieši tā: kopā savācas lieliskais septiņnieks, lai izbēgtu no pieaugušo dzīves ikdienas grūtībām pavisam savdabīgā veidā, - izveidojot vīriešu sinhronās peldēšanas komandu.

Jo tad, kad problēmas velk dibenā, un šķiet, ka vairs nav izejas, ir svarīgi peldēt, nevis grimt!

Lieliski franču aktieri, smalks humors un īsts dzīves stāsts!

Filma franču, angļu, norvēģu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Franču režisora Žila Leluša jaunākā filma “Peldi vai grimsti” kinoteātrī "Splendid Palace" no 21. augusta!

Lielajā zālē: 24.08. seanss 15:00; 28.08. seanss 18:00 

Mazajā zālē: 21.08. seanss 18:00; 22.08. seanss 20:45; 25.08. seanss 17:00; 29.08. seanss 20:00 

 

SENIORU SEANSS - PAVAROTI. Pavarotti

ASV, 2019

Dokumentālā filma

Garums: 114 min.

Režisors: Ron Howard

Lomās: Spike Lee, Stewie Wonder, Princess Diana, Placido Domingo, Bono, Jose Carreras

Lučāno Pavaroti ar savu milzīgo talanta spēku bija reta personības, ģēnija un slavenības kombinācija. Uzstājoties uz pasaules lielākajām skatuvēm, viņš aizrāva klausītāju sirdis visur, kur vien parādījās. Būdams operdziedātājs, Pavaroti faktiski kļuva par vienu no lielākajām planētas  rokzvaizgnēm. Retas ģimenes intervijas, kadri ar Princesi Diānu, Nelsonu Mandelu un citām personībām režisora Rona Howarda režisētājā biogrāfiskajā filmā par cilvēku - leģendu.

Filma angļu, itāļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 7+

Kinoteātrī “Splendid Palace” 27.augustā plkst. 13.00!

Ieeja SENIORIEM - 3.50 EUR!

 

AVIS KINO VAKARI - DESMIT IZCILI CEĻOJUMI. “Taksists"

2019. gadā ar vēl nebijušu kinolektoriju klasiskā kino cienītājus priecēs kinoteātris “Splendid Palace”, aicinot baudīt brīvību, romantiku, spriedzi un piedzīvojumus road movie žanra desmit izcilākajās filmās. “Splendid Palace” sadarbībā ar pilna servisa līzinga un autonomas uzņēmumu AVIS piedāvā iespēju iepazīt pasaulē iemīļotā žanra labākos paraugus, kurus izvēlējušies kino eksperti. Pirms katra seansa uz sarunām par līkločiem, negaidītiem pagriezieniem, pitstopiem, ceļabiedriem un citām neatņemamām žanra sastāvdaļām aicinās kompetenti līdzbraucēji – kinokritiķi, aktieri un cilvēki, kuru ikdiena saistīta ar auto.

 

Taxi Driver. ASV, 1976

Garums: 1 st. 54 min.

Krimināls, drāma

Režisors: Martins Skorsēze

Lomās:  Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd

Šajā reizē līdzbraucēji - Valdis Melderis un Ieva Florence. Pirms seansa saruna ar TV, radio personību un aktrisi.

Treviss Bikls ir bijušais jūras kājnieks un Vjetnamas kara veterāns, depresīvs un kara traumēts jauns cilvēks (Roberts de Niro), kas dzīvo Ņujorkā. Tā kā viņš cieš no bezmiega, tad naktis pavada strādājot par taksistu, bet dienas laikā skatās pornogrāfiskas filmas. Filma rāda Ņujorku no taksometra vadītāja rakursa. Treviss ir vientuļnieks ar ieroci kabatā. Viņš pa naktīm braukā pa Ņujorkas tumšākajām ielām, prostitūtu un narkotirgoņu pārpilnajiem rajoniem. Viņš dodas ne tikai apkarot, bet arī pāraudzināt gan vietējos sutenerus, gan politiķus. Taksometrā viņš uzsāk sarunas, kurās viņa pasažieri, iespējams, dažkārt ieklausās. Pilsēta un tās nakts ļaudis Trevisam šķiet zemiski, un tas vairo vardarbīgas dziņas - viņš nolemj atbrīvot kādu simpātisku prezidenta vēlēšanu kampaņas darbinieci un kādu mazgadīgu prostitūtu (Džodija Fostere). Nejaušās satikšanās taksometrā ir Trevisa psihoterapijas veids, kas nevieš optimismu nākotnei, bet tomēr saucas dzīve. Filmai ir sociāls un politisks konteksts, kas nav zaudējis savu aktualitāti un jēgu. Filmā netrūkst vardarbības Ņujorkas nakts aizsegā, bet tai piemīt arī psihodēliska sapņa oreols. "Taksists" bieži tiek saukta par vienu no visu laiku labākajām ASV filmām ne vien kino profesionāļu un kritiķu, bet arī skatītāju vērtējumā. Filma tika nominēta četrām Oskara balvām, tai skaitā kā labākā filma. 1976. gada Kannu kinofestivālā “Taksists” ieguva Zelta palmas zaru.

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodās.

Lielajā zālē: 27.08. plkst. 19:00 

 

PĒC KĀZĀM. After the Wedding

Reklāma
Reklāma

ASV, 2019

Drāma

Garums: 110 min.

Režisors: Bart Freundlich

Lomās: Michelle Williams, Julianne Moore, Billy Crudup, Will Chase, Doris McCarthy

Izabella savu dzīvi ir veltījusi bāreņu patversmei Kalkutā. Miljonāre Terēza (Džuliana Mūra) kopā ar ģimeni dzīvo greznu dzīvi Ņujorkā un vada lielu mediju korporāciju.  Sev par milzu pārsteigumu, Izabella uzzina par milzīgu naudas summu, ko Terēza gatava ziedot viņas labdarības projektam, un mecenāte viņu ielūdz uz Ņujorku, lai apspriestu darījuma detaļas. Sarunas norit veiksmīgi, bet situācija mainās, kad Izabella satiek bagātās dāmas dzīvesbiedru. Kāds ir sācis spēli ar svešiem likteņiem...

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 12+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 23. augusta!

Lielajā zālē: 24.08. seanss 20:00; 25.08. seanss 15:00; 26.08. seanss 18:15 

Mazajā zālē: 23.08. seanss 18:30; 28.08. seanss 20:30; 29.08. seanss 17:45

 

MAĢISKĀS NAKTIS. Notti magiche

Itālija, 2018

Komēdija

Garums: 125 min.

Režisors: Paolo Virzì

Lomās: Mauro Lamantia, Giovanni Toscano, Irene Vetere

Pagājušā gadsimta 90. gadi. Vakarā, kad noslēdzas Pasaules kauss futbolā, no Tibras izceļ kāda producenta līķi. Galvenie aizdomās turētie šīs slepkavības lietā ir trīs daudzsološi scenāristi...   Filma, kurā film noir elementi ievīti satīriskā komēdijā, stāsta par itāļu kino Zelta laikmetu. Pats režisors šo darbu raksturo kā kaislīgu, sentimentālu un ironisku ceļojumu caur dižā Itālijas kino pēdējā uzplaukuma perioda spožumu un postu. Par galvenās lomas atveidojumu viņa iepriekšējā filmā ("The Leisure Seeker") Helēna Mirrena tika nominēta Zelta globusam kategorijā “Labākā komēdijas vai mūzikla aktrise”.

Filma itāļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 23. augusta!

Lielajā zālē: 24.08. seanss 17:30; 29.08. seanss 20:30 

Mazajā zālē: 23.08. seanss 20:45; 25.08. seanss 14:30

 

PAVAROTI. Pavarotti

ASV, 2019

Dokumentālā filma

Garums: 114 min.

Režisors: Ron Howard

Lomās: Spike Lee, Stewie Wonder, Princess Diana, Placido Domingo, Bono, Jose Carreras

Lučāno Pavaroti ar savu milzīgo talanta spēku bija reta personības, ģēnija un slavenības kombinācija. Uzstājoties uz pasaules lielākajām skatuvēm, viņš aizrāva klausītāju sirdis visur, kur vien parādījās. Būdams operdziedātājs, Pavaroti faktiski kļuva par vienu no lielākajām planētas  rokzvaizgnēm. Retas ģimenes intervijas, kadri ar Princesi Diānu, Nelsonu Mandelu un citām personībām režisora Rona Howarda režisētājā biogrāfiskajā filmā par cilvēku - leģendu.

Filma Angļu, itāļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 7+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 24. augusta!

Lielajā zālē: 25.08. seanss 17:30; 26.08. seanss 20:30; 29.08. seanss 18:00 

Mazajā zālē: 24.08. seanss 20:15

 

REIZ HOLIVUDĀ. Once Upon a Time... in Hollywood

ASV, Lielbritānija

Komēdija, drāma

Garums: 159 min.

Režisors: Quentin Tarantino

Lomās: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Emile Hirsch, Damian Lewis, Bruce Dern, Dakota Fanning, Timothy Olyphant, Tim Roth, Kurt Russell, James Marsden

“Reiz Holivudā” – režisora Kventina Tarantīno 9. filma, veltījums Holivudas zelta laikmeta izskaņai.

Filmas darbība norisinās Losandželosā 1969. gadā, hipiju ēras ziedu laikos. Bijusī televīzijas vesternu zvaigzne Riks Daltons un viņa ilggadējais triku dublieris Klifs Būts cenšas izsisties strauji mainīgajā Holivudas kino industrijā.

Filmas režisors un scenārija autors ir divkārtējais “Oskara” balvas ieguvējs Kventins Tarantīno (“Atsvabinātais Džango”), bet lomas atveido vesela zvaigžņu plejāde: “Oskara” laureāti Leonardo Di Kaprio (“Cilvēks, kurš izdzīvoja”) un Als Pačīno (“Sievietes smarža”), Breds Pits (“12 gadi verdzībā”), Margo Robija (“Es, Tonija”), kā arī Lūks Perijs (“Piektais elements”) un Dakota Feninga (“Pasauļu karš”).

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 24. augusta!

Lielajā zālē: 25.08. seanss 20:00

Mazajā zālē: 24.08. seanss 14:30; 26.08. seanss 20:00; 28.08. seanss 17:30

 

Latvijas Kinematogrāfistu savienība aicina piedalīties

Kino sarīkojumā ceturtdien, 22.augustā plkst 18:00  kinoteātra "Splendid palace", Mazajā zālē.

Tas veltīts  izcilo aktrišu Vijas Artmanes (21.08.1929.–08.10.2008.) un Astrīdas Gulbes (16.07.1929.- 04.12.2018.) 90 gadu jubileju atcerei.

Programmā: 

Kinovēsturnieces Dr. Ingas Pērkones ievadvārdi.

Filma „Kā gulbji balti padebeši iet”, (1957., 35 mm, m/b, 80 min., režisors P.Armands)

Lomās: Vija Artmane, Astrīda Gulbe, Valdemārs Zandbergs, Jānis Kubilis, Juris Lejaskalns, Jānis Osis, Zigrīda Stungure, Milda Klētniece, Artūrs Dimiters un citi izcili aktieri.

 

Mežsarga dēls Mārtiņš Venta iestājas Rīgas ģimnāzijā un kļūst par pagrīdnieku, bet viņa novadnieci, skolotāja meitu Daci no Rīgas skolas izslēdz par strādnieku pulciņā nodziedāto revolucionāru dziesmu Kā gulbji balti padebeši iet... Dace kļūst par aktrisi, bet Mārtiņu iesauc cara armijā. Viņš atsakās piedalīties strādnieku demonstrācijas apšaušanā un par to tiek notiesāts uz trimdu, taču pirms izsūtīšanas Mārtiņam atļauj cietumā salaulāties ar Daci.

 

Vija Artmane ir vesela teātra un kino ēra - viena no izcilākajām 20.gadsimta latviešu teātra un kino aktrisēm. Dēvēta par latviešu teātra leģendu, par teātra karalieni.

Dzimusi 1929.gada 21.augustā Tukumā. Kopš Dailes teātra studijas beigšanas 1949.gadā Artmane mūža lielāko daļu bija Dailes teātra aktrise.

Režisora Eduarda Smiļģa vadībā Artmane ir tēlojusi nozīmīgas lomas klasiskajā repertuārā - Raiņa Leldi lugā "Spēlēju, dancoju", Laimdotu "Ugunī un naktī", Āriju "Indulī un Ārijā", Mirdzu Aspazijas "Vaidelotē", Džuljetu Šekspīra lugā "Romeo un Džuljeta", Ofēliju Šekspīra "Hamletā", Maksina Fouka Viljamsa lugā "Leguānas nakts", Elizabete Bruknera lugā "Elizabete, Anglijas karaliene". Kopš 1956.gada Artmane ir redzama arī uz kinoekrāna. Viņa tēloja Daci filmā "Kā gulbji balti padebeši iet", Māru "Vētrā", Soņu filmā "Dzimtas asinis", Kristīni "Purva bridējā", Onu filmā "Neviens negribēja mirt", Džūliju Lamberti  filmā "Teātris".

 

Astrīda Gulbe nāk no radošas dinastijas, abi vecāki bijuši solisti Liepājas operā.  Pēc Rīgas 3.vidusskolas beigšanas tiek uzņemta Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūta Aktieru fakultātē, kuru absolvē 1955.gadā, kļūstot par pirmo Latvijas profesionālo kino aktrisi. Viņas lielākās un izcilākas kinolomas – Anita filmā „Zvejnieka dēls” (1957.) un Ieva „Kā gulbji balti padebeši iet” (1957) - kura ir aktrises mīļākā kinoloma.

Vēlāk viņa strādā Liepājas teātrī un  no 1961.gada Jaunatnes teātrī Rīgā, kurā pavadīja 30 raženus gadus, priecējot skatītājus kā princese Gundega Annas Brigaderes lugā „Princese Gundega un karalis Brusubārda”, lapsa Alise izrādē „Buratīno piedzīvojumi”, Smeraldīna Karlo Gocci lugā „Zaļais putniņš”, ļaunā pamāte – „Sniegbaltīte un septiņi rūķīši”  Ārija  - Raiņa „Indulis un Ārija” u.c. Filmējas epizodiskās lomās-  „Kapteiņa Enriko pulkstenis”, (1967), „Un rasas lāses rītasusmā” (1977.), „Kad bremzes netur” (1984.), „Mazās kaislības” (1990.) un citās.

 

Ieeja brīva

 

Rīko: Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Valts Kinofotofonodokumentu arhīvu.

Atbalsta Valsts Kultūtkapitāla fonds, Rīgas dome.

Uzziņām tālr.: 26440470

  

BALTIJAS FILMU DIENAS

Baltijas filmu dienas ir trīs valstu kino institūciju – Latvijas Nacionālā kino centra, Lietuvas Kino centra un Igaunijas Filmu institūta – iniciatīva un kopīgi veidots pasākums, stiprinot trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā un padziļinot skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām.

 

22. augusts, 18:00, „Laika tilti” (rež. Kristīne Briede, Audrius Stonis, 80 min, Latvija, Lietuva, Igaunija, 2018)

22. augusts, 20:30, „Vasaras izdzīvotāji” (rež. Marija Kavtaradze, 91 min, Lietuva, 2018)

23. augusts, 18:00, „Āto. Sapņu mednieks” (rež. Jānis Valks, 94 min, Igaunija, 2018)

23. augusts, 20:30, „Visu vai neko” (rež. Līna Triškina-Vanatalo, 101min, Igaunija, 2018)

 

Filmu seansos plānotas tikšanās ar filmu autoriem. Ieeja bez maksas.

 

Rada un dara: Nacionālais Kino centrs / Igaunijas Filmu institūts / Lietuvas Kino centrs

 

Informāciju par pasākuma pieejamības nodrošināšanu cilvēkiem ar ierobežotām pārvietošanās spējām var iegūt sazinoties ar pasākuma organizatoru.

 

 

Kases darba laiks: Darbadienās no plkst. 15:00 līdz pēdējā seansa sākumam, brīvdienās no plkst. 12:00 līdz pēdējā seansa sākumam. 


Ieskaties: www.splendidpalace.lv